Domagoj Duvnjak

Domagoj Duvnjak poznati je hrvatski rukometaš i rukometni reprezentativac. Za reprezentaciju je počeo igrati 2008. godine na ljetnim Olimpijskim igrama u Pekingu. Od tada je nizao samo uspjehe u svojoj karijeri, pa je 2013. godine proglašen najboljim rukometašem svijeta.

Obrazovanje

Osnovnu školu Domagoj Duvnjak završio je u rodnom Đakovu. Kaže da je bio odličan učenik, ali najdraži predmet ipak mu je bio tjelesni. Bio je dosta brz, pa se bavio ne samo ekipnim sportovima već i trčanjem.

Srednju školu upisao je u Đakovu, ali se u četvrtom razredu preselio u Zagreb, gdje je upisao 9. gimnaziju. Budući da se već tada Duvnjak profesionalno bavio rukometom, ispite je u četvrtom razredu srednje škole polagao dopisno. Nakon mature, Duvnjak je razmišljao da upiše Kineziološki fakultet, ali mu rukometne obaveze nisu ostavile vremena za studiranje.

Privatni život

Domagoj Duvnjak rođen je 1.6.1988. godine u Đakovu. Još kao dijete susreo se s rukometom, jer mu je otac bio trener đakovačkog rukometnog kluba. Duvnjak je još kao osnovnoškolac pokazao talent za sport. Igrao je gotovo sve popularne timske sportove, a bio je dobar i u trčanju na 60 metara.

Obitelj Duvnjak cijela se bavila rukometom. Osim što mu je otac bio rukometni trener, rukometom su mu se bavili još i majka i sestra. Cijela obitelj bila mu je podrška u njegovoj rukometnoj karijeri.

Srednju školu Duvnjak je upisao u Đakovu, gdje je još u prvom razredu upoznao svoju djevojku Luciju Žulj. Lucija je socijalna radnica, koja je nakon fakulteta počela pratiti Duvnjaka na njegovim poslovnim putovanjima.

Domagojeva sestra Iva, postala je supruga Domagojevom kolegi i suigraču Marku Kopljaru, a njihovom poznanstvu kumovao je upravo Domagoj.

Zanimljivo je spomenuti da je Domagoj Duvnjak poprilično praznovjeran. Na svojim prvim prvenstvima i važnim takmičenjima nosio bi uvijek iste, neoprane čarape; kako sam kaže – za sreću!

Posao

Domagoj Duvnjak počeo je svoju sportsku karijeru još kao četrnaestogodišnjak, kada ga je Irfan Smajlagić pozvao u rukometnu reprezentaciju kadeta. Hrvatska kadetska reprezentacija tada je u Estoniji osvojila europsko prvenstvo. Duvnjak je na tom prvenstvu proglašen najboljim igračem.

Sa 16. godina Duvnjak je počeo igrati za rukometni klub Đakovo. To je bilo njegovo prvo sudjelovanje u prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi. Zbog odlične igre, Duvnjak je prešao u rukometni klub Zagreb te postao stalni član prve postave tima.

2007. godine Duvnjak je počeo sudjelovati na seniorskim natjecanjima. Iste godine, s Hrvatskom reprezentacijom, zaigrao je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Sljedeće godine igrao je s reprezentacijom na Europskom prvenstvu u Norveškoj, gdje je Hrvatska osvojila srebro.

2009. godine Duvnjak je potpisao trogodišnji ugovor s klubom HSV Hamburg, vrijedan 2.25 milijuna eura, kojem su se pripisali i troškovi transfera, vrijedni 1.1 milijun eura. Ovime je Duvnjak, u svojoj 21. godini, postao najskuplji igrač rukometa u povijesti sporta.

2014. godine Duvnjak je prešao u drugi njemački rukometni klub, THW Kiel.

Najveća postignuća

Već svojim prvim nastupom na rukometnom prvenstvu u kadetskoj ligi, Duvnjak je s hrvatskom reprezentacijom osvojio naslov prvaka Europe, a on sam proglašen je najboljim igračem tog prvenstva. Sa samo 18. godina, nakon dvije godine igranja u prvoj rukometnoj ligi Hrvatske, Duvnjak je proglašen najboljim strijelcem lige.

S Hrvatskom rukometnom reprezentacijom Duvnjak je osvojio dva srebra i dvije bronce na Europskim prvenstvima, jedno srebro i jednu broncu na Svjetskim prvenstvima, te jednu broncu na Olimpijskim igrama.

Za svoje odlične sportske uspjehe Duvnjak je dobio mnoge nagrade u priznanja. 2007. godine dobio je nagradu Dražen Petrović, za svoje izvrsne uspjehe u sportu. Čak je četiri puta proglašen najboljim hrvatskim igračem rukometa, i to 2011., 2012., 2014. i 2015. godine. A 2013. godine Duvnjak je proglašen najboljim rukometnim igračem svijeta.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*