Mario Mirković

Mario Mirković poznati je hrvatski televizijski, kazališni i filmski glumac. Rođen je u Zagrebu 17.12.1969. godine. Najpoznatiji je po ulozi Cobre Vrageca u jednoj od najboljih hrvatskih serija Smogovci koja se i dalje rado gleda. Njegov brat, Boris Mirković, također je poznati glumac i voditelj. Mirković je nakon Smogovaca glumio u mnogim kazališnim predstavama i humorističnim serijama. Djeluje u sklopu kazališta Kerempuh.

Obrazovanje

Nakon što je završio osnovnu i srednju školu u Zagrebu, odlučio je ostvariti svoj dječački san i baviti se poslom kojim je oduvijek htio – glumom. Upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu te je diplomirao u klasi profesora Durbešića 1997. godine

Privatni život

Mario je odrastao s roditeljima i bratom Borisom u Zagrebu. Već su kao djeca on i brat glumili zajedno, a danas ih u Kazalištu Kerempuh zovu Braća Tsunami. Braća su, prije svega, veliki prijatelji, ali i zdrava konkurencija. Mario ističe kako mu je njegov tri godine stariji brat uvijek bio podrška i pomoć.

Živi sa surpugom Sunčicom Gabelicom koja je rodom iz Imotskog, kćerkom Marinom rođenom 2006. godine i sinom Mislavom rođenom 2008. godine.

Posao

Mirković je od 1.2.1999. godine stalni član ansambla Kazališta Kerempuh. Nastupio je u predstavama O medvjedima i ljudima, Švejk u Drugom svjetskom ratu, Vuci i ovce, Pa ne hodaj gola naokolo, Ništa nas ne smije iznenaditi, Art export, Mimoilazilišta, Mačak u vreći, Gnjida, Zemlja varalica, Metastaze, Cabaret, Art export, Bure baruta, Romanca o tri ljubavi, Crna kraljica, Izbacivači i Zagreb Cabaret.

Za to kazalište radi i kao skladatelj glazbe pa je tako skladao glazbu za predstave Auto Moto Bajka, Sud nebeski, Šepavi Jura od Kravarskog, Važno je zvati se Ernest, Balkanski špijun, Seks, laži i motorne pile, Umišljena mišica, Kad se mi mrtvi pokoljemo i mnoge druge.

1983. debitira na filmskom platnu kao Miro u filmu S.P.U.K redatelja Milivoja Puhovskog o dogodovštinama mladih koji su se zajedno našli u omladinskoj radnoj akciji u doa Jugoslavije. Kao Miro glumi 1984. godine u filmu za djecu Tajna starog tavana Vladimira Tadeja o dvojici dječaka koji pronalaze dugo skrivani predmet na svom starom tavanu.

1991. snima film Papa mora umrijeti o svećeniku s mnogo poroka koji se slučajno nađe u užem izboru za poglavara katoličke crkve. U filmu Nausikaja iz 1994. tumači lik Karla, a film donosi priču o Matiji Remetinu, dječaku koji studira dramsku umjetnost u svitanje Drugog svjetskog rata.

Mario Mirković na malim se ekranima specijalizirao za humoristične serije pa je tako punih 15 godina, počevši od 1992. u Smogovcima tumačio lik Cobre Vrageca, ljubitelja kemije, biologije i fizike koji se nada da će jednog dana osvojiti Nobelovu nagradu. Od ostalih je humorističnih serija, tumači sporedne uloge u Našoj maloj klinici, Ludoj kući, Bitangama i princezama i Stipe u gostima.

Najveća postignuća

Mario Mirković dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje za sporednu mušku ulogu 2012. godine za predstavu Krletka. Osim ove prestižne nagrade, iste je godine nagrađen i Zlatnim smijehom za ulogu u istoj predstavi. Istom nagradom biva nagrađen i za predstavu Zagreb Cabaret. Za svoju glazbu osvojio je nagradu za predstavu Auto-moto bajka.

Mario Mirković svoje je glumačke dane počeo u seriji Smogovci u kojoj je tumačio jednu od glavnih uloga te mu je ta petnaest godina duga uloga donijela popularnost i priznanje kritike i publike. Ovom se ulogom zlatnim slovima upisao u knjige hrvatske kinematografije, a kasniji su njegovi projekti, bilo glumački, bilo glazbeni, jednako dobro prihvaćeni.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*