Marina Vujčić

Marina Vujčić, rođena kao Marina Ciciliani, je poznata hrvatska spisateljica koja je napisala više romana, drama, stihove za djecu i za skladbe raznih izvođača, te scenarij za animirani film. Ova talentirana autorica istinski se posvetila pisanju nakon prerane smrti svog supruga, poznatog pisca Borislava Vujčića, kako bi zaliječila tugu. Za svoj stvaralački rad nagrađivana je brojnim priznanjima i nagradama. Osnovna tema svih njezinih romana je istraživanje unutrašnjih svjetova, odnosno emocija i previranja kod ljudi. Članica je Hrvatskog društva pisaca. Rođena je u Trogiru 16.5.1966. godine, a živi i radi u Zagrebu.

Obrazovanje

Marina Vujčić je osnovnu i srednju školu pohađala u Trogiru, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1989. diplomirala kroatistiku.

Privatni život

Svoje djetinjstvo je provela u Trogiru uz brata blizanca, a potom odlazi na studij u Zagreb. Za vrijeme studiranja 1985. upoznaje svog supruga Borislava Vujčića koji je tada radio kao gimnazijski profesor marksizma i filozofije u Vrgorcu. Prva godina njihove veze opstala je na pismima jer nisu živjeli u istom gradu, a nastavili su pisati jedan drugome i kada su živjeli zajedno te im je to zavođenje riječima postalo u braku temelj njihove povezanosti.

Par Vujčić je 1993. dobio sina Bornu koji je upisao dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i postao dramski pisac koji piše drame i scenarije.

Nakon kratke i teške bolesti Marinin suprug Borislav je 16.6.2005. preminuo, a Marina je morala nastaviti sama sa svojim sinom kroz život.

Posao

Marina Vujčić je na početku svoje spisateljske karijere 1998. izdala ekološku dječju bajku u stihovima “Bijeg uz brijeg”, a za djecu je pisala i u raznim dječjim časopisima kao što su Smib, Prvi izbor i Sovica. Po njezinom scenariju 2005. snimljen je više nagrađivani animirani film “Kućica u krošnji” u režiji Darka Kreča.

Nakon smrti svog supruga odlučila se u potpunosti posvetiti pisanju koje joj je služilo kao terapija za bol i gubitak koji je proživljavala. U tome ju je podržao njezin sin Borna i zahvaljujući njemu postala je plodna spisateljica. Svoj prvi roman “Tuđi život” objavila je 2010. godine. Glavna junakinja ovog spisateljičinog debitantskog djela je lektorica, a roman je ironičan, istodobno zabavan i pametan, prepun referenci na stvarne osobe i hrvatsku svakidašnjicu. Okidač da ga napiše autorica je dobila u jednoj vožnji kroz gradsku prometnu gužvu kada je na svakom stajanju radi crvenog na semaforu čitala za volanom. U susjednoj traci jedna žena joj je uputila pogled pun čuđenja. Taj pogled je bio sudbonosan za Marinino pisanje “Tuđeg života” ali i svih budućih naslova romana.

Svoj drugi roman “A onda je Božo krenuo ispočetka” objavljen 2014. ušao je u uži izbor nominiranih naslova za Europsku nagradu za književnost.

Roman “Mogla sam to biti ja” i “Susjed” autorica je izdala 2015, a na natječaju izdavačke kuće V.B.Z. s romanom “Susjed” osvaja nagradu u iznosu od 100 000, kuna za najbolji neobjavljeni roman.

Peti roman po redu “Otpusno pismo” u koautorstvu s Ivicom Ivaniševićem izdala je 2016.

Marina Vujčić je napisala knjigu drama pod naslovom “Umri ženski” (2014.). Za dramu “Umri ženski” dobila je nagradu “Marin Držić”, a drama “Čekaonica” je 2012. postavljena u Kazalištu AKO iz Opuzena, te 2014. godine u koprodukciji Tuzlanskog narodnog kazališta i Akademije dramske umjetnosti u Tuzli. Dramom “Podmornica” (2017.) po drugi put je osvojila nagradu “Marin Držić”.

Osim što je pisala i piše prozu, Marina Vujčić je napisala i tekstove za skladbe raznih izvođača. Njezin tekst “Još te nima” otpjevao je Tedi Spalato, tekst “Ponekad dolazim, ponekad odlazim” izvode Miroslav Tadić i Rade Šerbedžija, a tekst za pjesmu “Odlaziš, odlazim” napisala je u koautorstvu sa suprugom Borislavom Vujčićem i Rade Šerbedžijom i izvode je Rade Šerbedžija i Maja Posavec.

Radila je u jednoj zagrebačkoj školi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti punih 25 godina, bila lektorica u izdavaštvu i glasnogovornica kazališta Ulysses koje je njezin pokojni suprug osnovao s Radom Šerbedžijom. U školi je dala otkaz kako bi se mogla posvetiti poslu urednice nakladničkoj kući Hena Com i baviti se pisanjem. Autorica ističe da jako voli urednički posao i da svojim autorima nastoji dati potrebnu podršku na putu od rukopisa do knjige u koricama.

U časopisu Cosmopolitan piše kolumne u kojima takozvane ženske teme obrađuje na literaran način.

Najveća postignuća

Marina Vujčić je za svoja prozna djela mnogo puta bila nagrađivana. Animirani film “Kućica u krošnji” za koji je napisala scenarij je 2006. osvojio nagradu za najbolji filmski scenarij na Međunarodnom filmskom festivalu i posebnu nagradu publike na Animafestu.

Njezine drame su 2014. “Umri ženski” i 2017. “Podmornica” osvojile treću nagradu za dramsko djelo Marin Držić.
Roman “Susjed” osvojio je nagradu za najbolji neobjavljeni roman na natječaju V.B.Z.-a i Tisak Medije, a roman “A onda je Božo krenuo ispočetka” je imao nominaciju za Europsku nagradu za književnost.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*