Luka Šulić

Luka Šulić je hrvatsko-slovenski violončelist te član najpoznatijeg svjetskog violončelističkog sastava “2Cellos”. Njegov glazbeni partner je Stjepan Hauser . Dvojac je u kratko vrijeme osvojio publiku širom svijeta. Samostalno je nastupio na brojnim koncertima, također je dobitnik većeg broja nagrada.

Obrazovanje

Osnovnu glazbenu školu osnovnu završava u rodnom Mariboru. S trinaest godina odlazi u Varaždin gdje je išao na sate kod profesora Krešimira Lazara, kojemu je Luka kasnije bio vjenčani kum. Nakon završene osnovne škole odlazi na Muzičku akademiju u Zagreb, gdje studira u klasi profesora Valtera Dešpalja.

Luka je paralelno išao na muzičku akademiju i u gimnaziju. Školovanje nastavlja u Beču, kod profesora Reinharda Latzka, ali kako Luka kaže, u Beču se nije proslavio jer je samo išao na sate violončela, ostale je zanemarivao i nakon drugog semestra je izbačen, ali mu je profesor Latzk kasnije nastavio besplatno održavati sate violončela.

Kasnije odlazi na Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu, kod profesora Matsa Lidstroma, švedskog violončeliste.

Privatni život

Rođen je 25.8.1987. godine u Mariboru, u Sloveniji. Otac Božo i majka Alija su u glazbenim vodama, štoviše cijela obitelj je glazbeno obrazovana i glazbom se bave. Otac također svira violončelo i rođeni je Dubrovčanin, ali se zbog poslovne prilike preselio u Sloveniju, gdje je upoznao Lukinu majku Aliju, koja je glazbena teoretičarka. Lukina mlađa sestra Eva svira violinu, a stariji brat Andrija svira gitaru i profesionalno se bavi vaterpolom.

Premda je Luka od malih nogu pokazao da je glazba ono s čime se želi baviti, u osnovnoj školi je aktivno igrao u lokalnom vaterpolo klubu, trenirao je sedam godina. Također se u školi aktivno bavio sportom. Jednom je prilikom razbio čeljust dok je trenirao vaterpolo, kako Luka kaže, stariji brat Andrija ga je zaustavio u nezgodnom trenutku kada se spremao skočiti u bazen i bradom je udario od rub bazena. Kasnije je priznao da mu je brat slomio i ruku, ali sve u svemu je naglasio da su to normalni bratski odnosi i da mu sve oprašta.

Dok je kao dijete vježbao violončelo, Luka govori da je majka ta koja ga je najviše bodrila i imala strpljenja za njegovo početno sviranje, otac je već lakše gubio živce u tim stvarima.

Godine 2006. započeo je vezu s pijanisticom Mijom Miljković, ali se par 2012. godine razišao. Luka je danas u sretnoj vezi s bivšom slovenskom manekenkom Tamarom Zagoranski. Upoznali su se u vremenu kada su, zbog Stjepanove ozlijede vrata, napravili pauzu s turnejama.

Luka svoje slobodno vrijeme voli provoditi u sportskim aktivnostima, u zadnje vrijeme je to paraglajding, trenutno mu je let s Triglava osobni rekord.

Posao

Violončelo je uzeo u ruke kada je imao samo pet godina, nakon toga, premda se jedno vrijeme bavio i vaterpolom, Luka je sve podredio glazbi. Aktivno je svirao i vježbao svakim danom. Dok je bio na studiju, Luka je nastupao u raznim gradovima u Europi, Japanu, Južnoj Americi. Ostvario je veliku karijeru i prije svoje dvadesete godine. Tada na glasu velikog klasičara na violončelu koji je stekao priličnu slavu među velikim klasičnim glazbenicima.

Nastupao je u velikim koncertnim dvoranama u Amsterdamu u “Concertgebouw” dvorani, zatim u Beču “Wiener Musikverein” i “Wiener Konzerthaus”.

Nastupao je i kao solist s Australskim komornim orkestrom, Ruskim simfonijskim orkestrom, Slovenskom filharmonijom, Vašarskom filharmonijom, Slovačkom filharmonijom i Zagrebačkom filharmonijom.

Godine 2010. nastupio je na 4. internacionalnom festivalu za violinu, violončelo i klavir u Triesenu. Na klaviru ga je pratio Ivan Batos, a izveo je “Une larme” od Gioacchino Rossinija.

Jedan je od rijetkih mladih glazbenika koji sviraju klasičnu glazbu da je popunio veliku zagrebačku KD “Lisinski”. Godine 2011. izveo je, sa Zagrebačkom filharmonijom niz poznatih klasika, a vrijedi spomenuti “Rachmaninov Vocalise”, gdje ga je na klaviru pratila tadašnja djevojka Mia Miljković.

Glazbeni kritičari su posebno pohvalili Šulićevu izvedbu temu iz Šindlerove liste, u KD “Lisinski”. Njegovi nastupi su okarakterizirani njegovim facijalnim ekspresijama koje odaju duboku kontemplaciju i zbližavanje s glazbom koju izvodi. Ono što posebno uveseljava njegovu publiku je mogućnost sviranja s velikom gracioznošću, a opet u drugim nastupima s Hauserom s velikim žarom i divljanjem na pozornici, jer kako Luka kaže, on je roker u duši, poput Hausera.

Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, ali i na festivalu u Ljubljani. U početku je samostalno nastupio u Ljubljani, a kasnije i s Hauserom u formaciji “2Cellos”.

Kada je došao na Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu sastao se ponovno s Hauserom, kojega je upoznao u Zadru na ljetnoj školi, tada je imao četrnaest godina. Odlučili su snimiti nešto drukčije, nešto što se ne očekuje da se svira na violončelu, “Smooth Criminal” od Michaela Jacksona. Spot su snimali u Puli. Nedugo nakon što su ga objavili na YouTubeu, Luku je pozvao dekan s Kraljevske akademije i rekao da ga je kontaktirao Elton John osobno i da želi razgovarati s njim. Elton je i sam bio student na Kraljevskoj akademiji, ali isto tako i veliki donator. Luka je kasnije saznao da je dio donacije od Eltona išla i u njegovu stipendiju. Elton im je ponudio da im se pridruže na skoro turneji koju želi organizirati po svijetu, Hauser i Šulić su prihvatili ponudu.

Paralelno su radili koncerte s Eltonom Johnom, ali su gradili i samostalnu karijeru “2Cellosa” i krenuli u izvedbu vlastitih koncerata.

Izdavačka kuća “Sony Masterworks” snimila im je prvi album na kojem su poznati hitovi poput “Hurt” od Casha, zatim “Welcome to the jungle” od Guns N’ Rosesa, “Smells like teen spirit” od Nirvane i mnogi drugi hitovi.

Godine 2012. izdali su album “In2ition”. Na njemu se nalaze obrade hitova poput “We found love”, “Every breath you take”, “Clocks” i mnogi drugi, a 2015. godine izdaju treći album “Celloverse” na kojem su nastavili u stilu obrada poznatih rock, pop i klasičnih hitova.

Godine 2013. izdali su koncertni album “Live at Arena Zagreb”.

Svoj novi album “Score” najavili su za ožujak u 2017. godini. Na albumu su surađivali sa Simfonijskim orkestrom iz Londona.

Oni su jedini i zadnji instrumentalni sastav koji je svirao i glumio u popularnoj TV-seriji “Glee”. Nastupali su s izvedbom “Smooth Criminal” i tako privukli pažnju mladih gledatelja.

Najveća postignuća

Prvu nagradu je osvojio 2006. godine na natjecanju Europske radijske unije “New Talent” u Bratislavi, zatim posebnu nagradu 2009. godine na 7. Lutoslawskom međunarodnom violončelističkom natjecanju u Varšavi.

Dobitnik je prestižne nagrade sponzora Kraljevske glazbene akademije u Londonu. Luka se natjecao među pet instrumentalista i pjevača i osvojio je prvu nagradu.

S Hauserom je 2012. godine dobio diskografsku nagradu Porin u klubu MATIS Absolut Lounge za “2Cellos Luka Sulic & Stjepan Hauser”.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*