Luka Dragić

Luka Dragić poznati je hrvatski glumac koji je glumio u poznatim hrvatskim serijama poput “Bitangi i princeza” i “Bumeranga”, ali i u nagrađivanim hrvatskim filmovima kao što su “Nije bed”, “Duga mračna noć”, “Metastaze” i “Ustav Republike Hrvatske”. Uz to, dobitnik je brojnih nagrada zahvaljujući kazališnom angažmanu, a ujedno radi i kao vanjski suradnik na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Obrazovanje

Nakon završenog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Zagrebu, Dragić upisuje studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 2001. godine.

Privatni život

Rođen je u Zagrebu 28.6.1979. godine.

Bio je pet godina u vezi s glumicom i bivšom skijašicom Anjom Matković. Nakon prekida ostali su u kontaktu i dobrim odnosima.

Od ljeta 2017. godine vezi je s glumicom Ivanom Boban, koja je također članica Hrvatskog narodnog kazališta, kao i on. Par je prvi puta viđen u Dubrovniku kako se druže za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, a druženje su nastavili nakon povratka u Zagreb te su ujedno i potvrdili svoju vezu.

Posao

Prvu filmsku ulogu Dragić je ostvario u filmu “Četverored” u kojemu je glumio avijatičarskog časnika 1999. godine. Potom je godinu dana kasnije glumio u filmu “Pos’o je dobar, a para laka”, a 2001. godine glumio je Tomu Markovinovića u filmu “Kraljica noći”. Te je godine i diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti te je počeo raditi kao slobodan umjetnik.

2002. godine glumio je u filmu “Ne dao Bog većeg zla”, a 2004. godine ostvario je uloge u filmovima: “Slučajna suputnica”, “Nije bed” i “Duga mračna noć”. Iste godine postaje članom ansambla Drame HNK-a u Zagrebu te je izabran u nastavničko zvanje asistenta na Katedri za scenski govor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

2005. godine počinje glumiti u humorističnoj seriji “Bumerang” Emila Belamarića, a Šerifovog sina glumi u “Operaciji Kajman”.

2007. godine. Iduće godine ostvario je uloge u televizijskim serijama “Bitange i princeze” i “Bračne vode”.

Dragić je glumio tenisača u hrvatskom filmu “Metastaze” 2009. godine, a 2010. godine ulogu je ostvario u seriji “Instruktor” u kojoj je glumio Deana Horvata, kao i u seriji “Odmori se, zaslužio si” u kojoj je glumio Borisa.

U “Dnevniku plavuše” glumio je Larinog poslodavca 2011. godine, a iste je godine glumio papučara u seriji “Provodi i sprovodi”, kao i u nekoliko epizoda u seriji “Stipe u gostima”.

U filmu “Počivali u miru” 2013. godine glumio je Željka Bana, a 2016. godine ostvario je filmske uloge u “Ustavu Republike Hrvatske” i “Million”.

Neke od predstava u kojima je glumio u HNK-u su: “Važno je zvati se Ernest”, “Romeo i Julija”, “Očevi i sinovi”, “Dantonova smrt”, “Hamlet”, “U znaku vage”, “Na Tri kralja ili kako hoćete”, “Nora/kuća lutaka”, “Nove pustolovine Don Quijotea”, “Ljudi od voska”, “Ciganin, ali najljepši”, “Bjesovi”, “Rat i mir”, “Daleka zemlja”, “Lulu” i brojne druge.

U Teatru &TD glumio je također u brojnim predstavama, a samo neke od njih su: “Idiot”, “Shopping&Fucking”, “Kako ubiti predsjednika”, “Proljetno buđenje” i druge.

Na 51. Dubrovačkim ljetnim igrama Dragić je glumio Pijera u predstavi “Dundo Maroje“ u režiji Ivice Kunčevića, a na 53. Dubrovačkim ljetnim igrama ostvario je ulogu u predstavi Nataše Rajković i Bobe Jelčića “Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje”.

Dragić je potpisao pismo koje je bilo upućeno gradonačelniku grada Zagreba, Milanu Bandiću, kako bi se iskazala zabrinutost imenovanjem Zlatka Hasanbegovića, hrvatskog povjesničara i političara, članom Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Sudjelovao je na festivalu “Perforacije” kao autor performansa.

Najveća postignuća

Luka Dragić dobitnik je nagrade Dubravko Dujšin 2003. godine za ulogu u predstavi “Očevi i sinovi” u HNK-u u Zagrebu, a istu je nagradu dobio i za ulogu u predstavi “Buđenje proljeća” u Teatru &TD.

Za najbolju mušku ulogu u filmu “Nije bed” dobio je 2005. godine nagradu F.R.K.A.

Dobitnik je i nagrade Mila Dimitrijević za ulogu u predstavi “Važno je zvati se Ernest” u izvedbi HNK-a u Zagrebu 2007. godine.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*