Lovre Kalinić

Lovre Kalinić profesionalni je nogometaš i hrvatski nogometni reprezentativac koji igra na poziciji golmana. Trenutno je treći najskuplji golman koji je otišao iz Hrvatske nogometne lige. Od 2017. godine igra za belgijski nogometni klub Gent, čiji je najskuplji igrač, a ugovor je potpisao do 2021. godine. Kalinić je rođen u Splitu, 1990. godine i prošao težak put do svoje sadašnje svijetle karijere.

Obrazovanje

Lovre Kalinić završio je osnovnu školu, nakon čega je upisao srednju ugostiteljsku. Nakon mature nije nastavio školovanje, već se posvetio profesionalnom nogometu.

Privatni život

Lovre Kalinić rođen je 3. travnja 1990. godine u Splitu. Roditelji su mu Nina i Joško, a ima i starijeg brata Antu. Već je sa 16 godina počeo igrati za splitski Hajduk. Zbog njegove visine od preko 2 metra, rano mu je savjetovano da bude golman ili da odustane od nogometa. Izabrao je ovo prvo.

2015. godine oženi se za sadašnju suprugu Jelenu, koja je magistrica forenzike i imaju jedno dijete. Kalinić živi mirnim obiteljskim životom.

Posao

Kalinić se bavi nogometom još od mladih dana. Prvo je kao osnovnoškolac igrao u Solinu, a onda je 2000. godine došao u Hajduk kao junior. Sljedećih devet godina igrao je u mlađoj postavi. 2009. godine zaigrao je u Hajduku i za seniore, ali istovremeno odlazio i na posudbe, najprije u Sinj, pa u Novalju i Karlovac.

2011. godine napokon je zaigrao i za Hajduk protiv Slavena Belupa. Tek se 2012. godine vratio u Hajduk kao dio stalnih igrača i ušao u prvu postavu kao golman za sezonu 2013./2014.

2015. godine Kalinić je trebao prijeći u engleski Klub Aston Villu za 6 milijuna eura, ali je to propalo zbog njegove radne dozvole. Te sezone postao je kapetan Hajduka.

U rujnu 2016. godine s Hajdukom je potpisao novi petogodišnju ugovor, ali ga na kraju nije mogao ispoštovati. Naime, tri mjeseca kasnije kupio ga je Gent, klub prve belgijske nogometne lige. Ugovor je potpisao do 2021. godine.

2013. godine Kalinić je ušao u tim hrvatske nogometne reprezentacije. Pozvao ga je izbornik Niko Kovač. Kalinić je u reprezentaciji debitirao 2014. godine u prijateljskoj utakmici protiv Argentine, gdje je primio jedan gol, ali i obranio jedan od najtežih udaraca u cijelom natjecanju. 2016. Kalinić je igrao za reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Francuskoj, a 2018. igra na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Najveća postignuća

2015. godine Kalinić je kao golman Hajduka postavio rekord za najduže vrijeme bez primljenog gola u prvenstvenim utakmicama. Bilo je to osam utakmica bez pogotka, što je zajedno činilo 755. minuta.

2016. godine Kalinić je prešao u belgijski klub Gent samo nekoliko mjeseci nakon što je potpisao novi petogodišnji ugovor s Hajdukom. Uz odštetu Hajduku od 2.17 milijuna eura i novi ugovor potpisan s igračem, Kalinić je postao treći najskuplji transfer golmana u povijesti hrvatskog nogometa.

Nakon 25 kola belgijskog nogometnog prvenstva, Kalinić je dobio nagradu za najboljeg golmana jer je u čitavom natjecanju primio samo 20 golova, što je najmanje u cijeloj ligi.

15.7.2018. godine, na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, Lovre Kalinić je s hrvatskom nogometnom reprezentacijom osvojio srebro.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*