Lidija Bačić

Lidija Bačić hrvatska je pjevačica poznata po pjevanju pop-folk glazbe. Pjevanjem se počela baviti još u djetinjstvu, kada je imala deset godina. Prvi javni nastup imala je 1997. godine na Dječjem festivalu pjesmom Zaljubljeni dječak i odmah je nagrađena nagradom žirija i publike. Osvojila je mnogobrojne nagrade na festivalima zabavne glazbe.

Obrazovanje

Lidija Bačić pohađala je osnovnu školu Dobri u Splitu, a u istom je gradu završila i srednju školu. Kratko vrijeme studirala je ekonomiju, koju je napustila jer se željela posvetiti pjevanju. Bila je i na audiciji za studij dramske umjetnosti, ali nije bila primljena.

Privatni život

Lidija Bačić rođena je 4.8.1985. godine u Splitu. Ima dvije sestre – Doru i Luciu, te brata Franka. Za majku Anđelku često ističe da je njezin uzor jer ju je cijeli život poticala da pjeva. U jednom intervjuu izjavila je da bi, da nije pjevačica, vjerojatno bila redateljica ili glumica.

O njenom ljubavnom životu vrlo se malo zna. Mediji su je povezivali s manekenom Robertom Batarilom, a 2016. uslikana je u zagrljaju menadžera Renisa Gržinića. Nije ni potvrdila niti demantirala da su zajedno.

Pjevačica je poznata i po svojoj dobroj liniji, koju može zahvaliti dobrim genima. Ne vježba i ne pazi na prehranu, a najdraža hrana joj je juha od riže.

Posao

Lidija Bačić pjevanjem se počela baviti s deset godina, a s 12 je nastupila na Dječjem festivalu 1997. godine. Pjevala je pjesmu Miše Limića Zaljubljeni dječak za koju je osvojila prvu nagradu žirija i publike. Nedugo nakon toga, nastupila je na Dječjem festivalu i pridružila se vokalno-plesnoj skupini Perle s kojom je nastupala sedam godina.

U Perlama je bila glavni vokal, a prvi veliki nastup ostvarili su 2001. na Dori s pjesmom Pokraj bistra izvora. Iste godine Perle su nastupile i na Melodijama Hrvatskog Jadrana s pjesmom Na kamenu. Ponovni nastup na Dori ostvarila je godinu kasnije s pjesmom Nemirna rijeka.

Osim s Perlama, pjevala je i s vokalno – instrumentalnom skupinom Rafael, gdje je također bila glavni vokal. Rafael je sastav bivših vjeroučitelja iz Splita, a pjevaju duhovnu glazbu. Lidija Bačić s njima je nastupala na mnogobrojnim festivalima.

Lidija Bačić solo karijeru započela je 2008. godine suradnjom s hrvatskim skladateljem Markom Tomasovićem. Tomasović joj je napisao prvi singl Dan za vječnost, englesku verziju All I Ever Need, te pjesmu Kiša.

2010. godine ostvarila je i prvi samostalni nastup na Splitskom festivalu, i to s pjesmom Dvi lipe riči.

2010. godine izdala je i svoj prvi album, nazvan Majčina ljubav, za koji joj je glazbu napisao Marko Tomasović. Počela je surađivati i s velikim hrvatskim glazbenim zvijezdama, te je za doček Nove godine na splitskoj rivi nastupala s Oliverom Dragojevićem i Marijanom Banom.

2011. godine snimila je duet s Tomislavom Bralićem iz klape Intrade, pjesmu pod nazivom Pisma nas je vezala.

Paralelno s nastupima na festivalima, izdala je i svoj drugi album Daj da noćas poludimo, na kojem je ponovno surađivala s Markom Tomasovićem.

Surađivala je s Mladenom Grdovićem s kojim je snimila pjesmu Dalmatinac i Dalmatinka, koja je objavljena na njegovom albumu Za tebe živim ja. Ponovno je nastupila i na Splitskom festivalu s pjesmom Crnokosi.

2013. godine snimila je svoj prvi hit, pjesmu Vozačka dozvola, koja je na Youtubeu ostvarila više od 12 milijuna pregledala i vinula Lidiju u zvijezde. Uslijedili su hitovi Naivna sam, ali nisam luda, te duet s Miroslavom Škorom Kupila cura mala. Godinu kasnije izdala je hitove Viski, Adio, Nasmij se sestro, Kaktus i Krivi čovjek.

2015. nastupila je CMC festivalu s pjesmom 100 % možda, a 2016. godine izdala je hit Prokleto dobro ljubiš.

Najveća postignuća

Nastupajući s grupom Perle Lidija je na Splitskom festivalu osvojila je nagradu Grand Prix za pjesmu Riči.

Nastupajući s grupom Rafael pobijedila na Uskrs festu 2003. godine s pjesmom Znak pobjede. Godinu kasnije ponovno su na istom festivalu odnijeli pobjedu, i to za pjesmu Stvoreni za nebo.

Za pjesmu Kiša je osvojila Grand Prix žirija i publike na Zagrebfestu ’08 u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

2009. godine ostvarila je nezapamćen uspjeh osvojivši 11 nagrada na šest festivala u razmaku od godine dana. Na Melodijama Mostara dodijeljena joj je nagrada za najuspješniju debitanticu, a na Melodijama Istre i Kvarnera osvojila je dvije nagrade – za najbolju interpretaciju, te za najbolju debitanticu za pjesmu Ne moren kontra sebe. Na festivalu Sunčane skale u Crnoj Gori osvojila je drugo mjesto i srebrnu plaketu. Na Zagrebfestu je te godine nastupala s pjesmom Pogled, te osvojila dvije nagrade – nagradu za najbolju interpretaciju, te treću nagradu žirija za najbolju skladbu. Dvije nagrade osvojila je i na Međimurskom festivalu zabavne glazbe za pjesmu Zarobljeno vrijeme, i to prvu nagradu žirija te nagradu za najbolju interpretaciju.

I 2010. godina za Lidiju Bačić također je bila vrlo uspješna. Već početkom godine osvojila je dvije nagrade za Uskrsfestu, i to prvu nagradu po izboru samih izvođača na festivalu, te drugu nagradu stručnog žirija za pjesmu Dijete Božje, koju je izvela u suradnji s klapom Grobnik, s kojom je i nastavila surađivati.

Te iste godine na Splitskom festivalu s pjesmom Dvi lipe riči je osvojila peto mjesto po broju glasova publike. Peto mjesto osvojila je i na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom, i to za pjesmu Zarobljeno vrijeme. Ostvarila je najbolji plasman od svih hrvatskih izvođača na festivalu.

Sredinom kolovoza 2010. godine nastupila je ponovno s pjesmom Nisan sritna ja uz njega na Melodijama hrvatskog juga u Opuzenu, gdje je osvojila Grand prix. S pjesmom Ako te ikad izgubim pobijedila je na Zadarfestu.

Nakon toga, s pjesmom Majčina ljubav nastupila je na festivalu Melodije Mostara, gdje je osvojila treću nagradu žirija. Nakon Mostara, nastupom na Mediafestu nagrađena je nagradom za najboljeg debitanta za pjesmu Nisan sritna ja uz njega, a nakon Mediafesta nastupila je ponovno na Međimurskom festivalu zabavne glazbe s pjesmom Ne govori da sam ti jedina.

2011. godine ponovno je nastupala na Melodijama Istre i Kvarnera s pjesmom Neka se vino toči, za koju je osvojila nagradu za najbolju pjesmu po izboru radio slušatelja, te sveukupno četvrto mjesto po glasovima festivalske publike. Na Splitskom festivalu osvojila je nagradu za najbolju interpretaciju u ženskoj konkurenciji, i to s pjesmom Gospe od žalosti.

Na Šibenskom festivalu osvojila je nagradu za najbolju interpretaciju za pjesmu Ja ću samo tvoja bit.

Autor: M.M.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*