Ksenija Marinković

Ksenija Marinković poznata je hrvatska glumica koja je ostvarila brojne filmske, televizijske, ali i kazališne uloge. Tako je glumila u filmovima “Ljudožder vegetarijanac”, “Šuti”, “Snivaj, zlato moje” i u “Ruskom mesu”, a mogli smo ju gledati i u televizijskim serijama poput “Bitangi i princeza”, “Naše male klinike” ili pak “Odmori se, zaslužio si”.

Obrazovanje

Glumu je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu Ksenija diplomirala 1988. godine.

Privatni život

Rođena je u Virovitici 18.4.1966. godine.

Bila je devet godina u braku sa šest godina mlađim glumcem i kolegom Kristijanom Ugrinom s kojim ima djecu Kosta Kaiju i Koranu. Naime, do razvoda je došlo 2005. godine jer se Kristijan zaljubio u Splićanku Tamaru Pundu. Iako je izjavila kako je tijekom njihovog braka Kristijan vodio paralelni život, što je ujedno dovelo i do emocionalne distance prije razvoda, oprostila mu je sve budući da ona sada ima svoj život. Bivši supružnici nastavili su glumiti u istom kazalištu te nemaju problema sa surađivanjem na zajedničkim predstavama.

Kći Korana također je krenula stopama svojih roditelja. Naime, 2014. godine kao učenica trećeg razreda gimnazije debitirala je u dječjem filmu “Ljubav ili smrt” u kojem je glumila Emu, Kokovu prijateljicu.

Posao

Nakon što je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji, postala je stalni član kazališnog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

Ksenija je svoju prvu filmsku ulogu ostvarila 1988. godine kada je glumila u filmu “Mjesec u djevici”. Godinu dana kasnije glumila je u “Krvopijcima”, a 1990. godine uloge je ostvarila u “Eksperimentu”, “Fatal Sky” i u filmu “Jecarji”.

U filmu “Dok nitko ne gleda” glumila je 1992. godine, a dvije godine kasnije odigrala je ulogu upraviteljice u “Svaki put kad se rastajemo”, kao i ulogu u filmu “Između Zaglula i Zaharijusa”.

1995. godine glumila je u filmu “Noć za slušanje”, trgovkinju je utjelovila godinu dana kasnije u “Prepoznavanju”, a 1997. godine glumila je u filmovima “Rusko meso” i “Puška za uspavljivanje”. Ulogu Mace ostvarila je 1998. godine u “Tri muškarca Melite Žganjer”, a iduće je godine glumila liječnicu u “Crvenoj prašini”.
U filmu “Nebo, sateliti” Mrvicu je glumila 2000. godine, a 2001. godine ostvarila je uloge u filmovima “Sami” i “Kraljica noći”. 2002. godine glumila je u filmu “Kasni ručak”, a 2004. filmske je uloge ostvarila u “Mathilde”, “Sto minuta Slave”, “Seks, piće i krvoproliće” te “Priča o predmetu, boji… i snu”.

2005. godine Ksenija je odigrala ulogu psihologinje u filmu “Lopovi prve klase” i tete Nadice u “Snivaj zlato moje”. Iste je godine ostvarila televizijske uloge u serijama “Naša mala klinika”, “Kad zvoni”, “Žutokljunac”, “Bitange i princeze” te “Bumerang”.

Melaniju Matačić-Kurelac glumila je 2006. godine u seriji “Kazalište u kući”, a iste je godine počela glumiti i Melitu Bajs u seriji “Odmori se, zaslužio si”.
2007. godine ostvarila je uloge u filmovima “Gospođa za prije”, “Pjevajte nešto ljubavno”, Pravo čudo”, “Moram spavati, anđele”, a utjelovila je i lik Ankice Margetić u seriji “Operacija Kajman”. Iduće je godine glumila medicinsku sestru u filmu “Iza stakla”, kao i Kaju u seriji “Hitna 94” te Nedu Šoštarić u humorističnoj seriji “Stipe u gostima”.

Kizinu majku glumila je 2009. godine u filmu “Metastaze”, a iste je godine glumila i u filmu “Ta tvoja ruka mala”. Iduće je godine glumila Martu u filmu “Neka to ostane među nama”, a 2011. godine ostvarila je uloge u filmovima “Soba 304” i “Korak po korak”, kao i u seriji “Provodi i sprovodi”.

2012. godine ostvarila je filmske uloge u “Ljudožderu vegetarijancu”, “Djeci jeseni” te u “Košnicama”, a Filipovu majku glumila je u televizijskoj seriji “Nedjeljom ujutro, subotom navečer”. Iduće je godine ostvarila ulogu u filmu “Šuti” i u seriji “Počivali u miru”. U filmu “Život je truba” 2015. godine utjelovila je lik Klare, a ostvarila je uloge i u serijama “Lud, zbunjen, normalan” i “Da sam ja netko”.

Od sezone 2015./2016. godine postala je prvakinja Drame u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a neke od predstava u kojima je glumila u ovome kazalištu su: “Ciganin, ali najljepši”, “Ljudi od voska”, “Ivanov”, “Tri zime” i druge.
2016. godine Ksenija je glumila u filmovima “Sve najbolje”, “S one strane”, “Ministarstvo ljubavi” te “Ustav Republike Hrvatske”, a u televizijskoj seriji “Ko te šiša” 2018. godine utjelovila je lik Božice.

Ksenija Marinković snimila je i nekoliko sinkronizacija. Tako je svoj glas posudila u animiranim filmovima “Obitelj Robinson”, “Priča o igračkama 3”, “Grom”, “101 dalmatinac”, “Šumska družina” i drugima.

Najveća postignuća

2002. godine dobila je nagradu Zlatni smijeh za ulogu u predstavi “Zaštićena zona”, a 2007. godine dobila je nagradu Marul za glumačko ostvarenje u predstavi “S druge strane”. Iste je godine dobila i nagradu Veljko Maričić za najbolju žensku ulogu u toj predstavi, ali i nagradu Dubravko Dujšin.

Na Pulskom filmskom festivalu 2016. godine dobila je nagradu Zlatna arena za glavnu žensku ulogu u filmu “S one strane” koji je režirao Zrinko Ogresta.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*