Kristijan Ugrina

Kristina Ugrina poznati je hrvatski kazališni i filmski glumac rođen u Zagrebu 21.8.1972. godine. Proslavio se voditeljskom ulogom u TV igri Hugo koja je bila popularna devedesetih među dječjom publikom.

Obrazovanje

Ugrina je pohađao Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je i diplomirao 1997. godine. I prije samog diplomiranja počeo je glumiti u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM). U ZKM se učlanio već s deset godina, 1982. godine, kada je počeo sudjelovati u nekim predstavama i to ne samo u Zagrebačkom kazalištu mladih, već i u zagrebačkoj Gavelli, Trešnji i Komediji.

Privatni život

Kristijan Ugrina bio je devet godina u braku s jednom od hrvatskih najnagrađivanijih kazališnih, televizijskih i filmskih glumica, Ksenijom Marinković. Kristijan i Ksenija upoznali su se u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje su surađivali sa zagrebačkom glumačkom družinom Histrion. Rastali su se 2005. godine jer je Kristijan započeo ljubavnu vezu s osam godina mlađom splitskom frizerkom, Tamarom Pundom. Bio je to težak period života za njegovu bivšu suprugu budući da je saznala da je Ugrina vodio paralelan život dok je bio s njom u braku, no ona mu je oprostila sve izjavivši da se više nema razloga za što ljutiti. Bivši supružnici čak i nakon, za Kseniju, bolne rastave i dalje rade na zajedničkim predstavama i imaju odličan odnos.

Iz braka sa Ksenijom Marinković Ugrina ima dvoje djece: sina Kostu Kaija i kći Koranu, dok je treće dijete, Marijetu, dobio s Tamarom. Kristijan i Tamara bili su zajedno tri godine kada su u ljeto 2007. godine svoju su vezu okončali brakom.

Kristijanov mlađi brat Robert također je glumac kojega je Kristijan potaknuo da odabere glumu umjesto automehaničarske karijere.

Posao

Ugrina je stalni član Zagrebačkog kazališta mladih od 1997. godine. Osim u kazalištu, ostvario je brojne uloge u filmovima, ali i u televizijskim serijama. Brojne su predstave u kojima je Ugrina ostvario značajnije uloge, a ovo su samo neke od njih: “Grička vještica”, “Romanca o tri ljubavi”, “Romeo i Julija”, “Domagojada”, “Dekameron”, “Novi Nosferatu”, “Odysseia 2001”, “Ujak Vanja”, “Tri sestre”. “Knjiga o džungli”, “Kraljevo”, “Ana Karenjina”, “Zaštićena zona”, “Petar Pan”, “Kristofor Kolumbo”, “Alan Ford”, “Ružno pače”, “Žena bez tijela”, “Brak Marije Braun”, “Polet”, “Veliki Gatsby”, “Gulliverova putovanja”.

Istaknuo se i kao voditelj dječjih televizijskih emisija “Hugo” i “Modul 8”. Osim toga, vodio je i emisije “Hladijator” i “Informativka”.

Već 1988. pojavio se na televiziji, točnije u “Večernjim zvonima” kao Tomislav K. Televizijsku ulogu ostvario je i kao član Joeve banke u “Papa mora umrijeti”, ali i kao Ivan u “Priči iz Hrvatske” 1991. godine.

1997. godine glumio je u hrvatskom kriminalističkom filmu “Rusko meso” i u filmu “Puška za uspavljivanje”, gdje je dobio ulogu Mirka. Svoju je televizijsku ulogu zabilježio i 2005. godine kada je glumio T-Raya u “Nori Fori”, a u seriji koja je s prikazivanjem počela te iste godine i koja se prikazivala do 2007. godine pod nazivom “Odmori se, zaslužio si” Ugrina je glumio Nikolu, odnosno Čipa. Borca je glumio u kriminalističkoj seriji “Balkan Inc.” 2006. godine, a 2007. godine ostvario je sljedeće uloge: švercer u televizijskoj seriji “Operacija Kajman” i Paolo u “Običnim ljudima”. Iste je godine bio redatelj u televizijskoj seriji “Naša mala klinika”, a ulogu Vjerana Deverića igrao je u seriji “Dobre namjere” koja se prikazivala od 2007. do 2008. godine.

U četverodijelnoj kriminalističkoj TV seriji nastaloj prema istoimenom romanu hrvatskog književnika Pavla Pavličića, “Tužni bogataš”, Ugrina je glumio Luku Katića 2008. godine. U seriji “Bitange i princeze” 2009. godine Ugrina je glumio Miljuša, a iste je godine glumio Borka u “Zakonu” kao i Milu Pajsa u seriji za djecu “Jura Hura”. Serija “Mamutica” počela je s emitiranjem 2009. godine i u njoj je Ugrina glumio Matu Dugopoljca. Glumio je i u “Titi” 2010. godine.

Osim u televizijskim serijama, Ugrina je glumio i u filmovima. Već 1999. godine glumio je Škrgu u “Crvenoj prašini”, a godinu dana kasnije Iglu u “Niti života”. D. J. Bepo bio je 2001. godine u “Posljednjoj volji”, dok je Cica glumio 2009. godine u Schmidtovoj drami “Metastaze”. U filmu “7 seX 7” glumio je Franju 2011. godine, a godinu dana kasnije ostvario je uloge u dvama hrvatskim filmovima: “Zabranjeno smijanje” i “Inspektor Martin i banda puževa”.

Ugrina se okušao i u sinkronizaciji te je likovima Bobi, Chosy i Anselmu dao svoj glas u “Maloj Sireni”. Svoj je glas posudio i u “Super curama”, “Yu-Gi-Oh!”, “Obitelj Robinson” te “Kući velikog mađioničara”.

Ugrina je osnivač Tejotra UHLOD, Udruge Kazalište te vizualne umjetnosti i kultura gluhih DLAN. Isto tako, zaslužan je i za osnivanje i vođenje festivala Mali grad Faros koji se održavao na Hvaru u Starom Gradu, a osim što je glumio u brojnim predstavama, Ugrina je napisao i nekoliko dramskih tekstova kao i slikovnicu za djecu “Europica”.

Najveća postignuća

Kristijan Ugrina proslavio se voditeljskom ulogom u TV igri koja je bila popularna devedesetih među dječjom publikom, Hugo, koji su osim njega vodili Boris Mirković i Ivana Plechinger, a koja se počela prikazivati 1996. godine, a prikazivala se sve do lipnja 2004.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*