Jasenko Houra

Jasenko Houra je hrvatski glazbenik i gitarist iz grupe “Prljavo kazalište” rođen 3.6.1960. godine u Virovitici. Poznat je pjesmama koje su i danas hitovi, a osim pjevanja bavi se i pisanjem pjesama. Ima prijavljenu tvrtku u Švicarskoj koja se bavi preprodajom umjetnina i agenciju za sportski menadžment, a po struci je novinarski izvjestitelj.

Privatni život

Houra je rodom iz Slavonije, a u Dubravu se preselio tijekom srednje škole. Iz Dubrave se odselio zbog rušenja kuće. Otac mu je liječnik, a majka mu je bila slikarica i povjesničarka. Jasenko je sin jedinac. U mladosti se bavio tenisom, potom nogometom, a sa 17 godina se upustio u glazbene vode.

Oca opisuje kao strogog jer je smatrao da se ne može istodobno baviti glazbom i školovati. S 19 godina napisao je kvalitetne pjesme za prvi album “Prljavo Kazalište”, a kasnije i za ostale albume, a 1981. godine jednom je prilikom otpjevao pjesmu “Heroj ulice”.

Oženjen je i sa suprugom kanađankom Diannom ima troje djece sina Ivana Bruna, kćeri Mirjanu i Doru.

Jasenko je po struci je novinarski izvjestitelj, a zanimljivo je spomenuti da je čak polagao ispite za košarkaškog trenera, a posjeduje i agenciju za sportski menadžment.

U Švicarskoj ima registriranu tvrtku za posredovanje u trgovini skupim umjetninama na što ga je inicirao rođak Žarko Dolinar. Tvrtka se bavi pripremama dokumenata prije nego što se umjetnine rasprodaju na aukcijama. Umjetnost voli zbog majke koja se bavila time, a i njegov portret koji mu je majka naslikala još uvijek čuva i kaže da mu je to najvrjednije što ima.

U korist Zaklade Ana Rukavina odrekao se autorskih naknada za izvođenje i izdavanje, za pjesme “Mojoj majci”, “Crno-bijeli svijet”, “Sretno dijete”, “S vremena na vrijeme” i “Heroj ulice”.

Kod pisanja pjesama nadahnuće traži u svakodnevnom životu i aktualnim temama. Tako je ono za pjesmu “Lupi petama i reci sve za Hrvatsku” dobio u kafiću kada je netko iz društva rekao “Ovo ti je vrijeme lupi petama i reci evo sve za Hrvatsku” što ga je nagnalo na razmišljanje.

Jasenko je kupio prava na pjesme grupe Novi fosili od Rajka Dujmića koji mu je dobar prijatelj.

Napravio je mjuzikl po knjizi “Obojena ptica” Jerzyja Kosinskog, no nije ga još realizirao do kraja.

Posao

Jasenko je bio u sastavu pod nazivom “Ciferšlus” s Davorinom Bogovićem, Zoranom Cvetkovićem, Ninoslavom Hrastekom i Tihomirom Filešom, a nakon njegovog pridruženja promjenili su ime u “Prljavo kazalište”. Naziv benda potječe iz jedne epizode tada popularnog stripa “Alan Ford”. Na početku glazbene karijere 1977. godine, tijekom srednje škole, Jasenko se sjeća kako nisu imali novac niti za sendvič, a vježbali su u vlažnim podrumima.

Kada je glazbena karijera nekako krenula, vratio je sve dugove, čak i ocu s kamatama. Jasenko je otpočetaka u grupi i svira ritam gitaru, pjeva kao prateći vokal i piše pjesme. Odmah na početku karijere, odselio se iz Dubrave.

1980.s izlaskom albuma “Crno bijeli svijet” Jasenko se poigravao sa “ska” trendovima. 1981. godine autor i tekstopisac Jasenko objavljuje s grupom album “Heroj ulice”, a sve pjesme je napisao i otpjevao u Švedskoj. Nakon toga krenuo je s bendom na turneju po Americi, Kanadi, Švicarskoj, Njemačkoj, Australiji…

Majka mu je umrla 1988. godine te joj je posvetio i napisao najpoznatiju i najosjećajniju pjesmu – “Mojoj majci (Ruža Hrvatska)” te je tako pobudio nacionalni naboj. Vrhunac su doživjeli 17.10.1989. godine u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića kada se okupilo više od 250 000 ljudi te je koncert održan iako je bio “zabranjen”.

Zbog teksta pjesama i izvođenja pred golemom publikom tijekom 1990-ih bend je smatran pripadnikom neke stranke, no oni se od toga ograđuju. Naglašavaju da će pomoći zajednici pa bilo to i preko pjesama da se podigne mentalitet o problemima koji nas opterećuju.

Jasenko je autor glazbe i stihova pjesama: “Ma kog’ me Boga za tebe pitaju”, “Marina”, “Mi plešemo”, “Moj bijeli labude”, “Mojoj majci”, “Ne zovi mama doktora”, “Oprostio mi Bog”, “Sretan Božić”, “Sretno dijete”, “Uzalud vam trud svirači”, albumi na kojima je svirao su: “Crno bijeli svijet”, “Zlatne godine”, “Zaustavite zemlju”, “Sve je lako kad si mlad”, “Zvuk osamdesetih Pop i Rock 1980 – 1981”, “Zvuk osamdesetih Pop i Rock 1986 – 1987”, “Zvuk osamdesetih Pop i Rock 1988 -1989”, “Hitomanija 2”, “CMC Festival 2008”, “Tajno ime”.

Najveća postignuća

Jasenko je objavio 14 studijskih albuma, 5 kompilacija, 6 live albuma, a “Moj dom je Hrvatska” se koristio u reklami za Svjetsko nogometno prvenstvo 2004. godine.

Grupa “Prljavo kazalište” osvojila je mnogo nagrada, a to su “Porin” za album godine 1994. godine “Lupi petama, reci sve za Hrvatsku”, “Porin” za najbolji video program također iste godine, “Porin” za najbolji album rock glazbe 1998. i 1999. godine za albume “Dani ponosa i slave” te “S vremena na vrijeme”. 1999. osvojili su i nagradu “Porin” za najbolje likovno oblikovanje, a istu nagradu osvojili su i 2006.

Jasenko je na nagovor supruge počeo pisati knjigu o rock ‘n’rollu, iako postoje već dvije objavljene pod nazivima “Lupi petama” i “Prljavo kazalište”.

Autor: A.Ž.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*