Davorin Bogović

Davorin Bogović je hrvatski rock i punk izvođač, rođen 23.3.1960. godine u Dubravi u Zagrebu. Najpoznatiji je po svojim nastupima s grupom Prljavo kazalište. 1985. godine, kada je nastupio Prljavo kazalište, osnovao je svoj bend Davorin i Bogovići.

Obrazovanje

Pohađao je nižu glazbenu školu i svirao harmoniku. Pohađao je Osnovnu školu Marije Jurić Zagorke te srednju glazbenu školu.

Privatni život

Davorin Bogović je odrastao kao sin jedinac u Dubravi. Otac Ivan umro je kada Davorin nije napunio niti godinu dana te je zbog toga odrastao s majkom Boženom, ujacima, tetama, bakama i djedovima.

Sebe smatra punkerom i rokerom, ne doživljava puno politiku, a nastupa najviše s pjevačima poput Gibonnija, Damira Urbana i sličnih.

Sa suprugom, medicinskom tehničarkom Zvonkom, upoznao se 1987. godine. JNA je izbjegavao i glumio da je bolestan, a i nije imao dobar vid.

Za Zvonku se oženio 12.1.1991. godine. Par ima dva sina, Domagoja koji je rođen 1991. godine te Karla koji je rođen 1993. godine. Za svoju djecu kaže da su izgubljeni u vremenu, rade poslove ispod svog nivoa.

Osim sviranja u slobodno vrijeme voli kuhati.

Posao

Bogović se već u dobi od 15 godina počeo baviti pjevanjem, a 1976. godine bio je dio benda “Ciferšlus” s kolegama Hrastekom, Zoranom Cvetkovićem, Šćepovićem. Godinu kasnije, upoznao je Jasenka Houru te su počeli surađivati. U počecima karijere svirali su u Dubravi, skupili obožavatelje i počeli nastupati na većim koncertima poput onog na Stadionu JNA u Beogradu kao predgrupa “Bijelom dugmetu”. 1977. godine bend je promijenio ime u “Prljavo kazalište”, a Bogović je bio glavni vokal u bendu. 1979. godine snimili su prvi album “Prljavo kazalište”.

Kolege su nagovarali Davorina da položi vozački, ali on je radije išao taksijem u kuću na Krk, a 1981. godine bio je izbačen iz benda jer kolege nisu bili zadovoljni njegovim načinom života. Često je putovao, provodio se i nije previše razmišljao o snimanju. Tako je jednom zakasnio na snimanje pjesme “Heroj ulice” pa je umjesto njega pjesmu otpjevao Jasenko Houra.

1983. godine Davorin se vratio u bend i zajedno su objavili album “Korak od sna”, s velikim hitovima kao što su “Sve je lako dok si mlad” i “Korak od sna”. Album “Korak od sna” obilježio je povratak Davorina u grupu “Prljavo kazalište”, prekretnica je bila pjesma “Ruža Hrvatska” potom niz koncerata izvan Hrvatske – Amerika, Kanada, Švicarska, Njemačka, Austrija, Australija… Neki njihovi koncerti krajem 1980-ih smatrali su se “zabranjenim koncertima”.

1985. godine Davorin Bogović se konačno pozdravio s grupom “Prljavo Kazalište”.

1990-e Prljavo kazalište je izdalo album pod nazivom “Devedeseta”, a Davorin im se pridružio i otpjevao par pjesama. Davorin je na spomenutom albumu nastupao kao gost u pjesmama “Devedeseta” i “Nemoj misliti da se izvlačim”, a nastupio je i kao prateći vokal u nekim od pjesama. Album je vjerno prikazao stanje o događajima za vrijeme rata te se smatra antiratnom i humanom pločom koju slijedi i video spot.

Nakon prekida s “Prljavim kazalištem” oženio se, dobio djecu i osnovao bend “Davorin i Bogovići”. 1998. godine izdao je album “Sretno dijete”. Bend je do 2011. imao pauzu te se ponovo okupili.

2008. godine Davorin je bio član “Farme” reality showa koji se prikazivao na HTV-u. Davorinov nadimak bio je “Rinči”, a postao je poznat po rečenici “Ja sam Davorin Bogović, a sve oko mene je crno-bijeli svijet”.

Važno je napomenuti kako su “Prljavci” sebe postavili na tron i pomogli pjesmama kod osamostaljenja Hrvatske i pjevali su “zabranjene” koncerte u centru Zagreba uz pomoć sponzora kao što su Tvornica duhana Zagreb.

2009. godine Prljavo kazalište je održalo jubilarni koncert povodom 30 godina postojanja, a na koncertu im se pridružio i Bogović. Nakon toga, Davorin je krenuo u solo karijeru. Ispočetka se planirao maknuti od glazbe, ali je ipak radio kao urednik na radiju 101, a kratko je surađivao i s rock sastavom “Pips, Chips & Videoclips”.

Poznat je po singlovima “Krenimo”, “Nizbrdo od ljubavi”, “To neću biti ja” koji se nalaze na albumu “Mijene”.

U seriji “Crno-bijeli svijet”, Davorina glumi glumac Ivan Ožegović, a serija se prikazuje na Novoj TV. Sam Davorin glumio je ulogu radnika u tvornici olovaka kod kojeg su djeca dolazila na praksu i kojeg su podmićivali alkoholom kako bi mogli gledati košarkaške utakmice.

Najveća postignuća

Davorin je u javnosti najviše poznat po pjesmama: “Najdraža pjesmica”, “Ljubav kao ljubav”, “Lovi me”, “Slabo se hranim”, “Gori svijet”, “Izgubio sam dragu ženu”, “Kud god prođeš”, “Sretno dijete”.

1983. godine kada se Davorin vratio u “Prljavo kazalište”, bend se proslavio s pjesmama koje je on otpjevao, a to su: “Sve je lako dok si mlad”, “Korak od sna” i “Ruža Hrvatska”.

Autor: A.Ž.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*