Ivana Kovač

Ivana Kovač poznata je kao hrvatska pjevačica zabavne glazbe. Rođena je u Zagrebu 1.9.1977. godine. Ivana je kći najveće legende hrvatske glazbene scene Mate Miše Kovača. Život joj nije bio lak te su je mnoge tragedije obilježile, ali iz svih se teških životnih situacija izvukla te danas živi mirnim obiteljskim životom. Poznata je po pjesmama Ako si muško, Ludilo, Bila boja i mnogim duetima.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne škole u rodnom Zagrebu, upisuje Srednju kozmetičku školu koju završava s odličnim uspjehom. U srednjoškolsko se doba rado bavila baletom i taekwondoom.

Privatni život

Ivana je imala idilično djetinjstvo te je bila okružena potrebnom ljubavi i pažnjom. Ivanini roditelji su Mišo Kovač, poznati hrvatski pjevač te majka Anita Baturina, bivša miss Jugoslavije. Otac Mišo svugdje je vodio svoju kćer jer je ona bila njegova prava mezimica. Bio je popustljiv, a majka je bila stroga te je tjerala Ivanu da puno uči i često joj je branila izlaske.

1992. obitelj Kovač zadesila je strašna tragedija. Naime, dvije godine stariji Ivanin brat Edi smrtno je stradao u Domovinskom ratu kao član specijalne postrojbe Hrvatske vojske. Postao je najmlađi vojnik i punih je sedam mjeseci čuvao vojne objekte po Zagrebu, a četiri dana prije nego je trebao otići iz vojske i skinuti uniformu, pronađen je mrtav pod nerazjašnjenim okolnostima. Policija je Edijevu smrt proglasila samoubojstvom, ali njegova obitelj i dan danas tvrdi da je on ubijen. Nakon te tragedije, Mate Mišo Kovač pao je u depresiju te si je pucao u prsa, ali je ostao živ i shvatio je da mora krenuti dalje. U to se vrijeme rastao od majke svoje djece Anite Baturine te je to za Ivanu bio još jedan težak udarac s kojim se nije znala nositi pa se okrenula drogi.

Već je s 19 godina počela eksperimentirati s lakšim drogama, a s 21 godinom navukla se na heroin. Nakon što je jednom prilikom popila previše tableta za smirenje, otac je naredio Ivani odlazak u komunu sestre Bernardice Susret na otoku Čiovu. Tamo isprva nije pronašla svoj mir te je stalno planirala bijeg, ali je kasnije počela izrađivati predmete od keramike što ju je smirivalo. Prošla je cjelokupno odvikavanje u trajanju od dvije godine te se nakon potpunog odvikavanja uspješno vratila svom životu.

2006. godine Ivana se zaljubila u Elvira Hasanhodžića, inženjera radiologije.

U ožujku 2017. Ivana je javnosti obznanila da s njim čeka dijete te se raduje smirenijem životu zajedno uz svoje i Elvirove roditelje.

Posao

Ivana je od malena odrastala s jednim od najvećih pjevača na ovim prostorima pa je bilo za očekivati da će kad tad doći vrijeme da i njegova kći propjeva. Doduše, prije nego što je stupila na glazbenu estradu, Ivana je radila kao prodavačica u butiku, a kasnije je bila administratorica u jednoj trgovačkoj tvrtki.

Potkraj 2006. godine Ivana sigurnim koracima korača na glazbenu scenu te s ocem snima duet Nema mi do tebe nikoga za njegov album Ja sam kovač svoje sreće. Iste godine postaje pjevačica velike hrvatske grupe Magazin te oni objavljuju album Dama i car.

2010. godine Ivana odlazi iz Magazina te se taj bend vraća svojim starim korijenima i nešto veselijoj glazbi. Nakon toga nastavlja solo karijeru te objavljuje 2013. album Crno vino, Crne oči s kojim je njen otac jako zadovoljan.

Album je nakon izlaska bio drugi najprodavaniji album s pjesmama Raskoš, Što stari ljudi kažu, Nima šoldi i Jao meni.

2015. godine snima poznati duet s Mladenom Grdovićem Dva goluba.

Najveća postignuća

2010. na Večerima šansone u Šibeniku s klapom Neverin osvaja prvu nagradu za pjesmu Šibenska grandeca. Te iste godine osvaja nagradu i na Splitskom festivalu za najboljeg debitanta s pjesmom Ulica života.

Na Internacionalnom Ohrid Festu samo par mjeseci poslije osvaja drugu nagradu žirija za istu pjesmu.

Na Zadarfestu joj biva dodijeljena nagrada za scensku interpretaciju u 11. mjesecu te iste unosne godine.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*