Ivan Vrdoljak

Ivan Vrdoljak hrvatski je političar i saborski zastupnik. Rođen je 22.6.1972. godine. 2016. godine izabran je za predsjednika Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati. Poznat je i po drugim funkcijama poput potpredsjednika Hrvatskog sabora i ministra gospodarstva i prostornog uređenja.

Obrazovanje

Vrdoljak je u rodnom Osijeku završio osnovnu školu XII. Proleterske brigade, te nakon toga gimnaziju Braća Ribar, smjer matematika-informatika.

Nakon toga, upisao je Elektrotehnički fakultet u Osijeku te je 1998. na istom diplomirao elektrotehniku. Tijekom studiranja radio je u struci u tvrtki RPM Engeharia u Brazilu kao projektant u AutoCadu. Bio je 2005. polaznik Akademije za politički razvoj.

Privatni život

Ivan Vrdoljak bio je u braku s magistricom edukacije matematike i fizike Ivanom, a iz toga braka ima jedno dijete, danas dvanaestogodišnju kćer Ivanu. Nakon rastave, oženio se s Ivanom Podgajac, profesoricom matematike. Par se vjenčao u svibnju 2011. na rijeci Dravi na brodu Miroslava Škare.

S drugom suprugom, Vrdoljak ima dvoje djece. Kći Lucija se rodila u rujnu 2013. godine, a sin Tin rođen je u lipnju 2015. godine.

Vrdoljak je član Lovačkog saveza Hrvatske i Lovačkog društva Mursa. Osim toga, velika mu je strast i nogomet pa je tako osnovao malonogometni klub HNS Osijek.

1993. godine uz pomoć kolega osnovao je Osječki klub studenata elektrotehnike te je vodio odbor studentske organizacije IAESTE na svom fakultetu.

Posao

Prije političke karijere, Ivan Vrdoljak obavljao je različite poslove. Bio je inženjer – pripravnik u automatizaciji u osječkoj Novoj livani, a nakon toga zaposlila ga je tvrtka Neo inženjering. U toj je tvrtki bio voditelj projekata u procesima automatizacije i upravljanja. Sa svojim je suradnicima 2001. godine osnovao tvrtku ATO Inženjering, a u toj je tvrtki bio na čelu do 2009. Nakon toga se posvetio političkoj karijeri. Bilježili su poslovne uspjehe radeći poslove na termoelektrani u Tuzli i Plominu te na Kosovu, kao i na vodovodu Vukovara i Brčkog.

2000. godine Vrdoljak započinje svoje političko djelovanje. Te je godine postao tajnik osječke podružnice HNS-a i član Županijskog vijeća iste stranke za Osječko – baranjsku županiju.

2001. godine postao je član Središnjeg odbora HNS-a, a godinu nakon toga postaje predsjednik HNS-ove podružnice u Osijeku.

2004. bilježi napredak u političkoj karijeri jer je postao član Predsjedništva HNS-a, predsjednik Slavonsko-baranjskog saveza HNS-a i vijećnik u Županijskoj skupštini svoje županije Osječko – baranjske.

2006. godine postaje vijećnik u Gradskom vijeću u Osijeku.

Od 2008. do 2011. bio je zamjenik gradonačelnika grada Osijeka i bio je zadužen za društvene djelatnosti i gospodarstvo. 2011. postaje ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a nakon toga, 2012. godine, preuzima ministarstvo gospodarstva. Za vrijeme svog mandata uspješno je riješio sanaciju brodogradilišta što je bio preduvjet da bi Hrvatska pristupila Europskoj uniji. Osim toga, usvojena je Strategija pametne specijalizacije.

Pokrenuo je arbitražu s MOL-om i započeo eksploataciju nafte i plina na hrvatskom Jadranu i kopnu. Pokrenuo je restrukturiranje Đure Đakovića, Petrokemije, Borova, Badela 1862 i Brodarskog instituta.

Od 2016. godine obnaša dužnost predsjednika HNS-a.

Vrdoljak se tijekom političke karijere više puta našao u sukobu interesa. U svibnju 2016. godine njegova supruga Ivana prodala je tvrtku Visan Goran Tudoroviću, zadarskom poduzetniku, a u to vrijeme Tudorović je imao projekt Nova kamping koji je bio proglašen projektom od državnog interesa. Naime, tvrtka Visan tada je bila u dugovima, a Tudorović je za spomenuti projket dobio novac jer je bio na popisu strateških investicija.

Vrdoljaka se veže i za nezakonito poslovanje u HEP-u. Budući da je vlasnik jedne šestine dionica tvrtke ATO inženjering došlo je do sukoba jer je sve poslove ta tvrtka radila samo za HEP. Procjenjuje se da je tada on oštetio državu za 150 milijuna kuna. Jedna od vlasnica dionica je i Vrdoljakova kuma Julija Đanić koja je od njega iznudila pobjedu na natječaju za obavljanje elektroinstalacijskih radova. Tada su oni zajedno prekršili hrvatski Ustav.

U rujnu 2016. godine Vrdoljak se sukobio s Marom Krstićem koji je zastupnik MOST-a. Nakon što je ovaj iznio popis osoba zaposlenih zbog kadroviranja HNS-a, Vrdoljak ga je napao i prozvao fašistom i uhljebom.

6.6.2017. godine nakon višesatnih pregovara Ivan Vrdoljak je odlučio podnijeti ostavku na mjesto predsjednika HNS-a i na sve svoje političke funkcije. Razlog tome je taj što nije želio dopustiti da se HNS podijeli. Naime, ranije toga dana Andrej Plenković izrazio je želju da HDZ uđe u Vladu u koaliciji s HNS-om. Iako je podnio ostavku na mjesto predsjednika HNS-a, Vrdoljak će ostati u stranci.

Najveća postignuća

Ivan Vrdoljak je tijekom svog bavljenja politikom dosegao visoke pozicije pa je bio ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a nakon toga gospodarstva. Osim toga, na čelu je HNS-a.

Počasni je građanin Općine Kršan zbog značajnog i nemjerljivog učinka u narednim proračunskim godinama.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*