Gordan Maras

Gordan Maras hrvatski je političar i diplomirani ekonomist rođen u Zagrebu 13.6.1974. godine. Od 2011. do 2016. godine Maras je ministar poduzetništva i obrta u 12. Vladi Republike Hrvatske.

Obrazovanje

Gordan Maras završio je 1988. godine Osnovnu školu “Vladimir Nemet” u Zagrebu, a nakon toga i X. gimnaziju gdje je i maturirao je 1992. godine.

Potom je upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu na kojemu je diplomirao 1999. godine te stekao zvanje diplomiranog ekonomista. Svoj diplomski rad Maras je branio dok je bio na obuci u vojarni Muzil koja se nalazi u Puli, a tada je obavljao dužnost u Hrvatskoj vojsci kao ročnik.

Svoje je obrazovanje 2009. godine nastavio na Contrugli Business School gdje je stekao zvanje EMBA (Executive Master of Business Administration) i upravo je za ovo zvanje izjavio da je vrlo ponosan na taj uspjeh.

Privatni život

Maras je otac dvoje djece, Eme i Borne, i živi u Zagrebu u izvanbračnoj zajednici sa suprugom Martinom. U slobodno vrijeme igra tenis i nogomet te tečno govori engleski jezik.

Posao

Maras se 1997. godine odlučio baviti politikom te se učlanio u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske. Svoju je političku karijeru krenuo ostvarivati u Forumu mladih SDP-a. U razdoblju od 1998. do 2000. godine bio je potpredsjednik Foruma mladih SDP-a, a od 2000. do 2002. bio je predsjednik u spomenutom Forumu. Osim toga, od 2000. godine postao je članom Glavnog odbora SDP-a.

Maras je u razdoblju od 2001. do 2003. godine bio poslovni direktor Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, gdje je radio i kao voditelj prodaje. Kraće je vrijeme radio i kao izvršni direktor Maksima komunikacije d.o.o.

Od 2004. do 2010. godine obavljao je dužnost poslovnog direktora SDP-a. Na parlamentarnim izborima 2007. godine postaje saborskim zastupnikom u I. Izbornoj jedinici i potpredsjednikom Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora, kao i članom Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo. Osim toga, bio je i član Odbora za gospodarstvo.

Maras je sudjelovao i pri izradi gospodarskog programa Kukuriku koalicije. Potpredsjednik SDP-a Grada Zagreba postaje 2009. godine, a od 2011. do 2016. godine Maras je ministar poduzetništva i obrta u 12. Vladi Republike Hrvatske.

Najveća postignuća

Najbolje Marasovo postignuće tiče se njegove političke karijere za vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Naime, tada je Maras bio ministar poduzetništva i obrta, a istaknuo se i kao potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun. Također, sudjelovao je pri sklapanju Kukuriku koalicije koja je zapravo koalicija četiriju hrvatskih političnih stranaka (Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske narodne stranke, Istarskog demokratskog sabora te Hrvatske stranke umirovljenika) i osnovana je 2010. godine, a cilj joj je sastavljanje koalicijske Vlade. Kukuriku koalicija imala je svoj program koji je bio podijeljen na 21 poglavlje, a nosio je naziv “Plan 21”.

Autor: S.I.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]
loading...

Komentiraj

*