Gordan Maras

Gordan Maras hrvatski je političar i diplomirani ekonomist rođen u Zagrebu 13.6.1974. godine. Od 2011. do 2016. godine Maras je ministar poduzetništva i obrta u 12. Vladi Republike Hrvatske.

Obrazovanje

Gordan Maras završio je 1988. godine Osnovnu školu “Vladimir Nemet” u Zagrebu, a nakon toga i X. gimnaziju gdje je i maturirao je 1992. godine.

Potom je upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu na kojemu je diplomirao 1999. godine te stekao zvanje diplomiranog ekonomista. Svoj diplomski rad Maras je branio dok je bio na obuci u vojarni Muzil koja se nalazi u Puli, a tada je obavljao dužnost u Hrvatskoj vojsci kao ročnik.

Svoje je obrazovanje 2009. godine nastavio na Contrugli Business School gdje je stekao zvanje EMBA (Executive Master of Business Administration) i upravo je za ovo zvanje izjavio da je vrlo ponosan na taj uspjeh.

Privatni život

Maras je otac dvoje djece, Eme i Borne, i živi u Zagrebu u izvanbračnoj zajednici sa suprugom Martinom. U slobodno vrijeme igra tenis i nogomet te tečno govori engleski jezik.

Posao

Maras se 1997. godine odlučio baviti politikom te se učlanio u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske. Svoju je političku karijeru krenuo ostvarivati u Forumu mladih SDP-a. U razdoblju od 1998. do 2000. godine bio je potpredsjednik Foruma mladih SDP-a, a od 2000. do 2002. bio je predsjednik u spomenutom Forumu. Osim toga, od 2000. godine postao je članom Glavnog odbora SDP-a.

Maras je u razdoblju od 2001. do 2003. godine bio poslovni direktor Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, gdje je radio i kao voditelj prodaje. Kraće je vrijeme radio i kao izvršni direktor Maksima komunikacije d.o.o.

Od 2004. do 2010. godine obavljao je dužnost poslovnog direktora SDP-a. Na parlamentarnim izborima 2007. godine postaje saborskim zastupnikom u I. Izbornoj jedinici i potpredsjednikom Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora, kao i članom Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo. Osim toga, bio je i član Odbora za gospodarstvo.

Maras je sudjelovao i pri izradi gospodarskog programa Kukuriku koalicije. Potpredsjednik SDP-a Grada Zagreba postaje 2009. godine, a od 2011. do 2016. godine Maras je ministar poduzetništva i obrta u 12. Vladi Republike Hrvatske.

Gordan Maras nalazi se na popisu kandidata SDP-a za izbor zastupnika u Europski parlament. Deveti po redu izbori održavaju se od 23. do 26.5.2019. godine. Gordan Maras smatra da se zastupnici moraju zalagati za veću minimalnu plaću i mirovinu. Zalaže se za minimalnu mirovinu za puni radni staž od 635 eura, odnosno 4700 kuna. Smatra da bi iznos mirovina trebalo biti 75 posto od ukupne prosječne plaće.

Najveća postignuća

Najbolje Marasovo postignuće tiče se njegove političke karijere za vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Naime, tada je Maras bio ministar poduzetništva i obrta, a istaknuo se i kao potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun. Također, sudjelovao je pri sklapanju Kukuriku koalicije koja je zapravo koalicija četiriju hrvatskih političnih stranaka (Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske narodne stranke, Istarskog demokratskog sabora te Hrvatske stranke umirovljenika) i osnovana je 2010. godine, a cilj joj je sastavljanje koalicijske Vlade. Kukuriku koalicija imala je svoj program koji je bio podijeljen na 21 poglavlje, a nosio je naziv “Plan 21”.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*