Goran Šprem

Goran Šprem je bivši hrvatski rukometaš i član hrvatske rukometne reprezentacije. Rođen je u Dubrovniku 6.7.1979. godine. S Hrvatskom je rukometnom reprezentacijom osvojio olimpijsko i svjetsko zlato te postigao niz drugih uspjeha. Igrao je na poziciji lijevog krila.

Obrazovanje

U Zagrebu je pohađao osnovnu školu Tituša Brezovačkog, a 1997. godine je završio Športsku gimnaziju. Na Veleučilištu u Zagrebu završio višu trenersku školu 2010. godine.

Privatni život

Goran je stariji brat Lovre Šprema, rukometaša koji igra za rukometni klub PPD Zagreb.

U braku je sa Silvijom Šprem, grafičkom dizajnericom koja radi za jednu hrvatsku drogeriju.

Posao

Goran je prve rukometne korake napravio u rukometnom klubu Zagreb, uz trenera Borisa Dvoršeka. S deset godina je počeo igrati sa Špoljarićem, Vorijem i Zrnićem. U listopadu 2004. godine odlazi u njemački klub SG Flensburg-Handewitt kojeg u veljači napušta radi kratkog nastupa s TuS Nettelstedtom u veljači 2005. godine. U ljeto iste godine se vraća u Flensburg i ondje ostaje do kraja sezone.

U ljeto 2006. godine je napustio Flensburg i kratko nastupao za MT Melsungen prije nego što se u studenom iste godine pridružio klubu SG Nordhorn. U Nordhornu je igrao do 2009. godine, dok klub nije otišao u stečaj.

Prva medalja koju je osvojio s reprezentacijom bilo je zlato na Mediteranskim igrama 2001. godine u Tunisu. Zlato su osvojili i na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. godine i Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine. Na Svjetskim prvenstvima u Tunisu 2005. i u Hrvatskoj 2009. godine, osvojili su srebrne medalje.
Nakon Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj i saznanja da se klub za koji igra nalazi pred stečajem, Gorana je zatekla vijest da se njegovo ime ne nalazi na širem popisu kandidata za kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Zasmetao mu je način na koji je saznao i to što ga trener Lino Červar nije nazvao i rekao mu da više ne računa na njega.

Červar i on već puno prije toga nisu imali pretjerano dobru komunikaciju, a Šprema je posebno uvrijedila Červarova izjava nakon finalne utakmice protiv Francuza na Svjetskom prvenstvu 2009. Kada je upitan što bi promijenio u utakmici, on je odgovorio da uopće ne bi Špremu dao igrati. Te godine je on ujedno i zadnji put nastupao za reprezentaciju.

Odlazak iz reprezentacije se poklopio s odlaskom iz Nordhorna, nakon kojeg dugo nije mogao pronaći novi klub. U hrvatskoj ligi nije želio igrati iako je imao nekoliko ponuda. Nakon gotovo dvije i pol godine pauze zaigrao je za njemački Gummersbach u kojem su tad igrali i Hrvati Vjenceslav Somić i Vedran Zrnić. U Gummersbachu ostaje do 2013. godine, kada sporazumno raskida ugovor s klubom i vraća se u Hrvatsku.

Nakon završetka sportske karijere, 2014. godine se pridružio timu putničke agencije Uniline kao viši koordinator u jedinici kooperative i sporta. Bio je zadužen za organizaciju i koordinaciju sportskih putovanja i razvoj i prezentaciju projekta Hrvatska – destinacija za pripremu sportaša i za koordinaciju aktivnosti koje su vezane uz smještaj i putovanja klubova KHL lige na području jugoistočne Europe. Obnaša funkciju izvršnog direktora u istoj agenciji.

Za vrijeme rukometnih događanja možemo ga vidjeti na RTL-u u ulozi stručnog komentatora.

2019. je pozvan da uz Božu Sušeca bude komentator u RTL-ovoj emisiji “Fittest Family” u kojoj se 14 obitelji iz Hrvatske i Slovenije natječe za titulu najspretnije i najjače.

Najveća postignuća

Goran Šprem je ostvario impozantnu sportsku karijeru. Za hrvatsku reprezentaciju je nastupio 150 puta i osvojio zlato i dva srebra na Svjetskom prvenstvu te zlato na Olimpijskim i Mediteranskim igrama.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*