Frano Lasić

Frano Lasić poznati je hrvatski glumac i pjevač koji je u svojoj bogatoj karijeri snimio velik broj filmova i serija u Hrvatskoj, od kojih su neki odrađeni i za stranu produkciju. Rođen je 12.11.1954. godine. Glasi za velikog zavodnika, a ženio se četiri puta. Film po kojem ga svim pamte je Vrdoljakov Kiklop.

Obrazovanje

U Dubrovniku je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga upisao strojarstvo. Osjetio je da to nije za njega pa se, sukladno tome, nikad nije bavio bilo kakvim strojevima. Već je tada znao da pripada drugom svijetu – svijetu glume.

1983. godine odlazi u Sjedinjene Američke Države studirati produkciju i glumu.

Privatni život

Frano Lasić ne priča detalje iz svog privatnog života, niti se ne obazire na napise o njemu. Prema tome, ne zna se puno o njemu, iako su svi njegovi brakovi do sada bili izuzetno medijski popraćeni.

Prvi puta ženio se s Majom Nikšić, a iz tog braka ima sina Janka. Još je i danas s njom u dobrim odnosima.

1983. godine oženio se sa stanovitom Ljiljanom iz Beograda, ali se brak raspao nakon manje od mjesec dana te nakon toga bivši par nije komunicirao.

1993. godine po treći put uplovljava u bračnu luku sa Živom Stupnik, a iz tog braka ima dvoje djece – kći Linu i sina Luku.

Nakon što je i taj brak propao, oženio se za 30 godina mlađu Beograđanku Milenu Matić koju je upoznao u njenom gradu u kojem je otvorio noćni klub. Par vješto izbjegava medija, a sve što se zna o Lasićevoj četvrtoj supruzi jest to da se bavi modnim dizajnom. Par se vjenčao u beogradskom restoranu Klub književnika.

Da je Frano Lasić veliki zavodnik potvrđuju i njegove veze s djevojkama koje su od njega bile uvijek mlađe nekoliko desetljeća. Tako je bio u vezi s poznatom glumicom, pokojnom Dolores Lambašom, srpskom glumicom Marijom Karas i bivšom voditeljicom Nove TV Marom Magaš.

Kraće vrijeme Lasić je proveo u Engleskoj i Beču.

Posao

Lasić je na velikom platnu debitirao 1978.godine  kad snima Okupaciju u 26 slika Lordana Zafranovića. Nakon završetka snimanja posvetio se glumačkoj karijeri te 1981. godine glumi Nika u filmu Pad Italije koji je dio Zafranovićeve trilogije o ratu i revoluciji i svojevrstan nastavak prvog Lasićevog filma.

Nakon toga, 1982. godine istaknuo se u glavnoj ulozi u Kiklopu, filmu koji je snimljen prema istoimenoj knjizi Ranka Marinkovića u režiji Antuna Vrdoljaka. U tom filmu tumači Melkiora Tresića, kazališnog kritičara koji se pribojava poziva u vojsku i razmišlja o svojoj sudbini tumarajući zagrebačkim ulicama u predratne godine.

1999. godine snima Dubrovački suton o okrutnim zločinima nad seljanima iz Stona.

Osim filmskih uloga, glumio je u mnogim serijama. U prvoj hrvatskoj telenoveli Villi Mariji, glumio je doktora Andriju Posavca, a tri godine kasnije u Običnim ljudima tumačio je sporednu gostujuću ulogu Nikole Lončarića. Pojavljivao se u telenoveli RTL-a Zabranjena ljubav gdje je tumačio ulogu čovjeka koji je u vrijeme partizana bio odvojen od svoje velike ljubavi i sina, ali se zatim godinama kasnije vraća i pokušava obnoviti te odnose.

U humorističnoj seriji Bitange i princeze koja se emitirala na HRT-u, Lasić je bio poznat kao Pukovnik.

2010. sudjeluje u snimanju nove telenovele Dolina sunca i igra sporednu ulogu Tonija Hercega. U Ruži vjetrova 2011. i 2012. godine glumi oca mladoj i energičnoj djevojci čija je ljubavna priča s nasljednikom velikog biznisa okosnica prve sezone te serije. 2016. godine u Budvi na pjeni od mora utjelovio je antagonista grofa Graziana, bogatog investitora.

Franina druga ljubav nakon glume je pjevanje, pa se tako pamti njegova kratka, ali upečatljiva glazbena karijera. Već je 1983. godine nastupio na Splitskom festivalu zabavne glazbe s pjesmom Zagrljeni Đelu Jusića. Tada su primijećene Franine vokalne sposobnosti te je pjesma postala veliki hit. Napisao je pjesmu Volim te budalo mala te je ta pjesma bila pjesma pobjednik jednog Zagrebfesta.

1984. godine objavio je prvi album Zašto tako strasno, a nakon gotovo 30 godina stanke, 2016. godine, drugi album koji je nazvao po sebi.

Okušao se u ugostiteljstvu pa je bio vlasnik kafića i restorana kako bi mogao prehranjivati obitelj, ali svi su ti ugostiteljski pothvati neslavno propali.

Najveća postignuća

Franu Lasića danas znaju svi s prostora bivše države jer je ne samo kvantitetom, već i kvalitetom obilježio jugoslavensku i hrvatsku kinematografiju. Već je pretplaćen na uloge u raznim telenovelama, gdje najčešće utjelovljuje lik nekog šarmantnog zavodnika. Iznimno je ponosan na svoju djecu koja su mu danas najveća životna sreća.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*