Filip Juričić

Filip Juričić je hrvatski kazališni i televizijski glumac. Proslavio se ulogom nogometaša Marka Marušića u televizijskoj sapunici “Ljubav u zaleđu”. Premda je najveći uspjeh ostvario kroz sapunice, jer se kroz televizijski program dolazi do većeg broja obožavatelja koji nekada nemaju vremena za kazalište, za sebe govori da mu je draže glumiti na kazališnim daskama.

Obrazovanje

Nakon završene osnove i srednje škole upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Zanimljivo je kako se odlučio za Akademiju. Na kraju četvrtog razreda srednje škole pao je na ispitu iz mature t i jedino gdje je mogao polagati primjeni ispit je bila Akademija dramske umjetnosti.

Kroz pripreme za ispit upoznao se sa svijetom glume i upao iz prvog pokušaja, a i da nije upao, kako sam kaže, pokušavao bi sve dok ne uspije.

Privatni život

Filip Juričić rodio se 18.4.1981. godine u Zagrebu od majke Dubravke, profesorice u zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna i oca Pere, poznatog kazališnog i televizijskog glumca. Filip za njihov odnos govori da to nikada nije bio odnos kakav se najčešće ostvari između oca i sina. Iako otac nikada nije forsirao vlastitu ljubav prema filmografiji i glumi, Filip se još kao mali dječak upoznao s poznatim klasicima filmske umjetnosti. Otac ga je često vodio sa sobom na probe u kazalište, gdje je Filip polako razvijao ljubav prema kazalištu i glumi. Također ima i sestru Petru, koja je u braku s Krešimirom Budišom, direktorom društva UHY savjetovanja.

Pored glume, Filip izdvaja kulinarstvo kao veliku strast i ispušni ventil od dnevnog stresa, ali i ljubav prema putovanjima. Od svih destinacija koja je posjetio Švicarsku izdvaja kao najbolje mjesto koje je posjetio.

S bivšom partnericom novinarkom Mateom Roščić ima sina Jana. Također je bio u vezi s glumicom i televizijskom voditeljicom Ivom Šulentić. Jedno vrijeme je bio u vezi s Antonijom Bojanić, ali par se nakon godinu dana razišao.

Od ljeta 2017. godine u vezi je s deset godina mlađom medicinskom sestrom Nikom Dogan.

15.8.2018. godine, godinu dana nakon što su prvi puta snimljeni zajedno na predstavi Gospoda Glembajevi, par je dobio sina Lava.

Posao

Još kao dijete se počeo zanimati za filmografiju i kazalište. S ocem je pratio sve popularne filmske i dramske naslove. Pojedine kazališne naslove je pogledao i pedesetak puta, posebno one u kojima je glumio njegov otac. U osnovnoj školi je išao na tečaj glume, dok se u srednjoj školi posvetio drugim stvarima.

Glumio je u hrvatskoj seriji za mlade “Kad zvoni” gostujuću ulogu Duda. Godine 2010. glumio je u predstavi “Nemreš pobjeć od nedjelje”.

Karijeru je započeo u kazalištu gdje se pojavljivao većinom u sporednim ulogama. Publici je većinom poznat ulogom u televizijskoj sapunici “Ljubav u zaleđu”, koja se snimala od 2005. do 2006. godine. U seriji glumi nogometaša Marka Marušića. Za tu ulogu govori da mu je donijela slavu preko noći, s kojom se u početku nije znao nositi. Izdvaja da je stresno glumiti glavnu ulogu, gdje snimanje traje od pola godine pa više. U toj telenoveli partnerice su mu bile glumice Iva Visković i Jelena Veljača. Zanimljivo je i to da je za tu ulogu dobio i pozitivne i negativne kritike i to upravo od hrvatskih nogometaša, na koje se, kako kaže, nije posebno obazirao. Možda upravo jer se u seriji potvrđuje stereotip kako većina nogometaša završi u ljubavnim vezama s manekenkama. U toj seriji je glumio i njegov otac, Pero, ali se na setu nisu nijednom sreli.

Nakon ostvarenog uspjeha u seriji “Ljubav u zaleđu” pojavljuje se u hrvatskoj humorističnoj seriji “Naša mala klinika” kao Smerduccijev odvjetnik u gostujućoj ulozi.

U razdoblju od 2011. do 2013. godine glumio je antagonista Dinka Bilića u televizijskoj seriji “Larin izbor”.

U hrvatskoj telenoveli “Tajne”, od 2013. do 2014. godine glumio je glavnog lika Nikolu Šepera s glumicom Jelenom Jovanovom.

2016. godine pojavljuje se u glavnoj ulozi, a glumi Nikolu Bogdana, u hrvatskoj telenoveli “Prava žena”, autorice Jelene Veljače.

U sklopu Tetra Exita, s prijateljem i kolegom Amarom Bukvićem, s kojim je imao zadnji ispit na akademiji, i profesorom Ivicom Bobanom, sudjelovao je u predstavi “Kako misliš mene nema?”.

Što se tiče filmografije, sinkronizirao je brojne crtane likove u filmovima poput Kung fu Pande 1, 2 i 3, Priča o igračkama 3, Rango, Rio 1 i 2 i drugi.

Najveća želja mu je glumiti Hamleta na Dubrovačkim ljetnim igrama. Po njemu je to jedna od najljepših muških uloga.

U svibnju 2019. godine u zagrebačkom kazalištu Komedija održana je premijera Zaljubljenog Shakespearea u kojem je Filip odigrao glavnu mušku ulogu.

Najveća postignuća

Predstava “Žaba”, u kojoj je glumio, dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*