Elizabeta Kukić

Elizabeta Kukić poznata je hrvatska filmska, kazališna i televizijska glumica. Zahvaljujući zavidnoj glumačkoj karijeri koju je počela graditi u kazalištu “Kerempuh”, a u kojemu je ostala tijekom cijele svoje karijere, može se pohvaliti brojnim nagradama i priznanjima za glumačka postignuća. Rođena je 1.1.1959. godine.

Obrazovanje

Elizabeta Kukić diplomirala je na Kazališnoj akademiji u Zagrebu glumu. Za glumu se odlučila u četvrtom razredu srednje škole, a prijemni ispit na akademiji je položila iz prvog pokušaja.

Privatni život

Elizabeta Kukić se udala za Fadila Hadžića koji je 2011. godine umro u 89. godini života. Hadžić je bio komediograf, novinar, književnik, slikar i filmski redatelj. Bio je osnivač kazališta “Komedija” i “Kerempuh” u kojemu je i radio kao umjetnički direktor. U braku su dobili kći Anu.

Kada ne glumi u kazalištu i kada nije na snimanjima, Elizabeta ističe kako slobodno vrijeme voli provesti s obitelji, u šetnjama i čitajući knjige.

Posao

Svoju prvu filmsku ulogu Elizabeta Kukić ostvarila je 1983. godine glumeći u filmu “S.P.U.K.”. Godinu dana nakon toga dobila je glavnu žensku ulogu u filmu “Ambasador”.

Od 1.8.1986. godine članica je kazališta “Kerempuh”.

2000. godine dobila je ulogu u televizijskoj seriji “Veliki odmor”.

U filmu “Doktor ludosti” glumila je glavnu žensku ulogu 2003. godine. 2005. godine prvi je put glumila u “Bitangama i princezama”, HRT-ovoj televizijskoj seriji odigravši ulogu Ruže Hrastek. U istoj će seriji glumiti i 2007. i 2008. godine. Bosiljku Picek odigrala je u seriji “Nad lipom 35” koja se počela emitirati 2006. godine. U “Ludoj kući” gospođu Francetić glumila je 2007. godine, a 2008. Alanovu majku u seriji “Hitna 94”. Ulogu Ane utjelovila u filmu “Čovjek ispod stola” 2009. godine.
2010. godine ostvarila je dvije televizijske uloge. Glumila je Maricu u seriji “Dome slatki dome” i Fatimu Fejanović u “Periferija city”.

U filmu “Slučajni prolaznik” glumila je 2013. godine.

2015. godine glumila je Dunju u seriji “Crno-bijeli svijet”, tetu Anku u “Nemoj nikome reći” i Karmen Pazekaš u “Horvatovima”.
Ružu Bauer glumila je u RTL-ovoj seriji “Prava žena” koja je s emitiranjem počela 2016. godine.

U kazalištu je glumila od početka svoje glumačke karijere. U kazalištu “Kerempuh” glumila je u sljedećim predstavama: “Punjena ptica”, “Počivaj u miru”, “Bogovi su umorni”, “Pod Krležinom glavom”, “Kako uspjeti ili propasti u životu”, “Diktator na kruški”, “Zmija”, “Šala”, “Svoga tela gospodar”, “Heroj u smokingu”, “Radovan treći”, “Ženidba”, “Mandat”, “Izlaz iz situacije”, “Čaruga”, “Pišem pismo da više skupa nismo”, “Zadrživi uspon Artura Uia”, “Jesi l’ to ti, Normane?”, “Dundo Maroje”, “Arsen i stare čipke”, “Požar vlasti”, “Dobro došli u plavi pakao”, “Kralj Ubu”, “Skandal u hotelu Pigalle”, “Domoljubi, kak ste kaj?”, “Tko će biti gradonačelnik ili kvas bez kruha”, “Bračni peterokut”, “Pir malograđana”, “Miss nebodera za miss svijeta”, “Ministrov sin”, “Hist(o/e)rijada”, “Roko i Cicibela”, “Bure Baruta”, “Cabaret”, “Šta je smiješno bando lopovska?”, “Anđeli i vragovi”, “Ljubavni ultmatum starog gospodina”, “Art export”, “Afera”, “Zabune”, “Balkanski špijun”, “Metastaze”, “Brak iz računa”, “Mrtve duše”, “Vuci i ovce”, “Buba u uhu”, “Gospođa ministarka”, “Političko vjenčanje”, “Made in Hrvatska”, “Maratonci trče počasni krug”.
U kazalištu Teatar &TD glumila je Lizistrata u istoimenoj Aristofanovoj drami, a u BISS Teatru glumila je u monodrami “Muškarcima u lice”.

Osim na kazališnoj, filmskoj i televizijskoj sceni, Elizabeta Kukić ostavila je trag i na radiju. Tako je u Dramskom programu HRT-a ostvarila tridesetak uloga.

Najveća postignuća

Tijekom svoje zavidne glumačke karijere Elizabeta Kukić može se pohvaliti brojnim osvojenim nagradama. Tako je za ulogu Varvare u kazališnoj predstavi “Mandat” u izvedbi Kazališta “Kerempuh” 1989. godine osvojila Prvomajsku nagradu UDUH-a.
U izvedbi Kazališta “Komedija” 1998. godine dobila je Nagradu hrvatskog glumišta u predstavi “Katina Gvardijanka” za glavnu žensku ulogu. Za istu je ulogu na “Danima satire” dobila nagradu Zlatni Smijeh.

Na “Danima satire” 1990. godine dobila je nagradu Zlatni Smijeh za ulogu A. Ardonjak u Kušanovoj predstavi “Čaruga”. Nagradu Zlatni Vijenac 1991. godine dobila je za ulogu u predstavi “Pišem ti pismo da više skupa nismo”, a 1993. dobila je nagradu Zlatni Smijeh za glavnu žensku ulogu u predstavi “Dundo Maroje” u kojoj je glumila Lauru.

Na “Danima satire” nagradu Zlatni Smijeh dobila je i 1996. godine za predstavu F. Hadžića “Domoljubi, kak ste kaj?” u kojoj je glumila Susedu Ružu, a 2001. godine za ulogu Frau Schneider u predstavi “Cabaret”.

Za ulogu Milice Šafranek u Kovačevićevoj predstavi “Balkanski špijun” dobila je na Festivalu glumca 2004. godine nagradu “Fabijan Šovagović”. Za istu je ulogu i istoj predstavi dobila nagradu Zlatni Smijeh.

2007. godine dobila je nagradu Zlatni Smijeh za ulogu u Čehovljevoj predstavi “Brak iz računa”.

Na međunarodnom kazališnom festivalu “Purgatorije 2013.” osvojila je 2013. godine glavnu glumačku nagradu za ulogu u predstavi Olivera Frljića “Gospođa ministarka”.

2017. godine na “Danima satire” dobila je nagradu za ulogu Aksentija Topalovića u predstavi “Maratonci trče počasni krug”, a iste je godine nominirana za nagradu “Večernjakova ruža”.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*