Dragan Despot

Dragan Despot kazališni je, televizijski i filmski glumac. Svojim je glumačkim talentom i ostvarajima dobio brojne nagrade i priznanja, a osim na kazališnim daskama i filmskome platnu, Despota se može vidjeti i za sveučilišnom katedrom.

Obrazovanje

U rodnome je Mostaru Despot završio gimnaziju i dvije godine studija ekonomije na Ekonomskom fakultetu. U Zagreb se doselio 1977. godine kada je upisao studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti.

Kod profesora Tonka Loze Despot je 1981. godine diplomirao ulogom Macbetha u Shakespeareovom “Macbethu”.

Privatni život

Dragan Despot rođen je u Mostaru 14.7.1956. godine. U dugogodišnjem je braku s glumicom Anjom Šovagović Despot. Par se upoznao na Dubrovačkim ljetnim igrama 1978. godine kada je Anja imala tek 15 godina, a Dragan je bio stariji, odnosno, već je pohađao Akademiju i ujedno je igrao glavnu ulogu u Shakespeareovom “Romeu i Juliji”.

Zbog tada velike razlike u godinama odlučili su pričekati te su drugu priliku dobili ponovno u Dubrovniku, kada je Anja već bila na drugoj godini Akademije. Nakon što su bili četiri dana u vezi, odlučili su se vjenčati u tajnosti, što je kasnije njihove bližnje itekako šokiralo. Iako je Anjin otac poznavao Dragana, protivio se tomu da njezin suprug bude glumac, jer je sumnjičavo gledao na glumačku karijeru u budućnosti. Naime, bojao se što će biti s glumom kasnije i hoće li se moći i dalje zarađivati za život od glumačkog posla.

Anja je Draganove roditelje doslovno upoznala prije odlaska u crkvu na dan vjenčanja.

Dragan i Anja ponosni su roditelji kćerke Ane i sina Josipa. Kćerka Ana studentica je francuskog i engleskog, a Josip pohađa Privatnu klasičnu gimnaziju.

Nakon 25 godina braka Anja i Dragan obnovili su bračne zavjete u Samoboru kod patera Zvjezdana Linića. Za formulu uspješnog braka ovaj par naglašava da je važna ljubav, kompromisi i uzajamno poštovanje. Naime, Anja svaki put prije večere pali svijeće, a Dragan joj redovito poklanja cvijeće.

U obiteljskoj idili zaista uživaju i priznaju da su netipična obitelj. Naime, ne posjeduju automobil, stoga Dragan i njegov sin imaju bicikl, kćerka Ana role, a Anja preferira šetnje.

Dragan priznaje da voli kuhati i da mu je to na neki način tajna strast.

Posao

Nakon završenog studija, Despot je počeo raditi u kazalištu Trešnja. Poslije je radio u kazalištu Komedija, a 1983. godine postaje članom kazališnog ansambla, Drame, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Neke od predstava u kojima je glumio u HNK-u su: “Šteta što je kurva”, “Otelo”, “Majstor i Margarita”, “Antigona”, “Vučjak”, “Kiklop”, “Svadba”, “Gospođa Julija”, “Sveti Juraj”, “Osman”, “Propast Magnuma”, “Smrt trgovačkog putnika”, “Tri sestre”, “Tišina mog šuma”, “Daleka zemlja”, “Tri zime”, “Na rubu pameti” i druge.

Despot je 1979. godine glumio u filmu Antona Vrdoljaka “Povratak”, potom 1986. u filmu “Putovanje u Vučjak”, a 1990. u filmu “Tuđinac”. Godinu dana kasnije glumio je u “Priči iz Hrvatske”, 1992. u filmu “Sokak triju ruža”, a 2001. u “Polaganoj predaji”.

U filmu “Ispod crte” Despot je glumio 2003. godine, a iste je godine ostvario filmsku ulogu u “Konjaniku”. U “Pušćoj Bistri” glumio je 2005. godine.

Svoju televizijsku ulogu ostvario je 2007. godine kada je odigrao ulogu svećenika u seriji “Naša mala klinika”, a 2013. godine glumio je Šiška Kesoviju u seriji “Zora dubrovačka”.

2017. godine ostvario je filmsku ulogu u uratku Kristijana Milića “Mrtve ribe” u kojemu glumi profesora, intelektualca, filozofa i alkoholičara.

Osim što glumi u kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, Despot je i docent na Odsjeku glume Akademije dramskih umjetnosti. Točnije, predaje na katedri za scenski govor.

Najveća postignuća

Svojim iznimnim glumačkim sposobnostima, kako u kazališnim predstavama, tako i u filmovima, Despot je dobio brojne nagrade i priznanja. Jedna od značajnih Nagrada je udruženja dramskih umjetnika Hrvatske za najbolju ulogu u predstavi za djecu, “Cvilidreta”, 1995. godine.

Nagradu Mila Dimitrijević Despot je dobio nekoliko puta. Za ulogu Hansa u predstavi “Ondine” dobio je 1991. godine, u predstavi “Tramvaj zvan žudnja” za ulogu Stanleya Kowalskog 1997. godine, a za ulogu Vladimira Kosa u predstavi “Tri zime” dobio je 2016. godine.

Za najbolju ulogu na Marulićevim nagradama Despot je dobio nagradu Marul 1999. godine kada je glumio Hasanagu u “Hasanagi”. Istu je nagradu dobio 2005. godine za dramaturšku obradu i interpretaciju Krležine drame “Na rubu pameti”, a dobitnik je i nagrade čitatelja Slobodne Dalmacije za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Doktora u spomenutoj Krležinoj drami.

Vjesnikovu nagradu Dubravko Dujšin Despot je dobio 2004. godine za kazališnu umjetnost, a za istu je kategoriju iste godine dobio i nagradu Vladimir Nazor.

Na Festivalu u Vinkovcima 2005. godine proglašen je najboljim glumcem te je dobio nagradu Fabijan Šovagović, a iste je godine dobio nagradu Zlatna arena za filmsku ulogu u “Pušći Bistroj”.

Despot je odlikovan Redom Danice hrvatske, s likom Marka Marulića.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*