Domagoj Hajduković

Domagoj Hajduković je dugogodišnji član SDP-a i saborski zastupnik. Po struci profesor povijesti, engleskog jezika i književnosti te sveučilišni specijalist europskih studija. Javnost je zainteresirao kandidirajući se za predsjednika SDP-a nakon što je s te pozicije odstupio Zoran Milanović. Domagoj nije odviše poznat po svojim nastupima u Hrvatskom saboru, nego tek po riječi “aleluja” kojom je znao začiniti svoje govore.

Obrazovanje

Domagoj je obrazovanje započeo u Osijeku pohađajući osnovnu školu Jagode Truhelke i II. gimnaziju.

Nakon srednje škole upisuje Filozofski fakultet u Osijeku te 2005. diplomira povijest i engleski jezik i književnost.

Studij nastavlja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. 2009. je diplomirao europske studije, nakon čega upisuje doktorski studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Osim navedenog, Domagoj je bio polaznik raznih političkih akademija i programa u Hrvatskoj, Strasbourgu, Francuskoj, Bugarskoj, Izraelu i drugdje. Kao svoju prvu ljubav navodi povijest.

Privatni život

Domagoj Hajduković rođen je 4. lipnja 1981. u Osijeku. Cijeli mu je život vezan za Osijek i Slavoniju. Još rane 2000. učlanio se u SDP, a ideje koje ga vode tim putem su one odgovornog društva i jednakih prilika, socijalne pravde i održivog razvoja. Sve navedeno pronašao je u socijaldemokraciji.

Osim što služi narodu, bavi se pisanjem te je član Hrvatskog planinarskog društva u Osijeku. Ističe da voli i druge jezike osim engleskog. Govori njemački, a zna se služiti i mađarskim.

Posao

Svoju profesionalnu karijeru Domagoj započinje predajući engleski jezik u Osnovnoj školi Blage Zadre u Vukovaru. Predavao je i u drugim osnovnim i srednjim školama u Privlaci, Jarmini i Osijeku.

U razdoblju od 2008. do 2010. bio je direktor Osječkog sajma d.o.o., gradske tvrtke za organiziranje sajmova.

Iako ima iskustva u struci, politika mu je prva na ljestvici. Počeo je u Forumu mladih SDP-a, a dogurao je sve do predsjednika SDP-a Osječko-baranjske županije. No, to nije jedina funkcija koju obnaša. Od 2012. godine je potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a, a na posljednjim lokalnim izborima izabran je u Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije gdje vodi Klub vijećnika SDP-a. Još uvijek predaje povijesne i politološke kolegije na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku.

Veliki skok u karijeri doseže osvajanjem zastupničkog mandata 2011. godine. Bio je prvi na listi Narodne koalicije u IV. Izbornoj jedinici. Mandat započinje 22. prosinca, a dužnosti su mu predsjedanje Hrvatskom izviđačkom parlamentarnom unijom i vođenje Hrvatsko-irske skupine međuparlamentarnog prijateljstva. Svoj rad je nastavio u Hrvatskom saboru. U 8. Sazivu potpredsjednik je Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a u 9. potpredsjednik Odbora za poljoprivredu.

Velik interes javnosti izazvao je kandidaturom za predsjednika SDP-a. To je dočekano s iznenađenjem, pogotovo u njegovom najužem krugu. Svoje namjere nije otkrio ni SDP-ovoj euro parlamentarki Biljani Borzan koja je slovila za njegovog političkog mentora.

Kao razloge kandidature naveo je vraćanje povjerenja ljevici i izgradnja SDP-a kojem su ljudi na prvom mjestu. Postojanje različitih mišljenja smatrao je poželjnim, dok je na podjele gledao s kritikom. Jednom je prilikom izjavio da se kandidira kako bi uvidio svoju pravu vrijednost. Bio je najmlađi kandidat koji se dosad kandidirao za predsjednika SDP-a. Stariji kolege nisu ga vidjeli na toj poziciji zbog manjka iskustva, karizme i liderske osobnosti.

Premda je bio odlučan u svojoj kandidaturi, povukao ju je par dana nakon početka predsjedničke kampanje. Sve koji su ga podržavali pozvao je da glasaju za Davora Bernardića. Svoje odustajanje obrazložio je činjenicom da ne želi daljnje rasipanje glasova i da je SDP-u potrebno okrupnjivanje. Bernardića je podržao jer su ista generacija i dijele jednake ciljeve.

Najveća postignuća

U Hrvatski sabor ulazi 2011. godine te od tada osvaja mandat za mandatom. Od 24. veljače 2012. do 1. srpnja 2013. bio je zamjenik člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU te član Odbora za međuparlamentarnu suradnju. Od ulaska u Hrvatski sabor bio je član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbora za obitelj, mlade i sport, Odbora za obrazovanje znanost i kulturu te Odbora za predstavke i pritužbe. Kasnije dolazi do funkcije potpredsjednika Odbora za poljoprivredu.

Zalaže se za veću zastupljenost mladih i žena na izbornim listama. Veliki je zagovaratelj cik-cak principa kod slaganja kandidacijskih lista. Njime se naizmjenično na liste postavljaju žene pa muškarci ili obrnuto. Želja mu je uvesti ga kao interno pravilo u SDP-u. Bio je i kandidat za župana Osječko-baranjske županije.

U SDP-u je obnašao niz dužnosti, od Izvršnog pa sve do Glavnog odbora. Biran je i u Gradsko vijeće, Mandatnu komisiju i Županijsku skupštinu. Dogurao je do predsjednika SDP-a Osječko-baranjske županije. Veoma je svestrana osoba koja obnaša više funkcija istodobno.

Autor: J.B.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*