Dario Šarić

Dario Šarić je hrvatski profesionalni košarkaš. Rođen je 8.4.1994. godine u Šibeniku, sin je bivšeg hrvatskog košarkaša Predraga Šarića. U srpnju 2016. godine odlučio je karijeru nastaviti u NBA ligi i potpisao je ugovor s klubom Philadelphia 76ers.

Obrazovanje

Nakon potpisivanja ugovora s KK Zagreb 2010. godine cijela obitelj se iz Šibenika preselila u Zagreb gdje je Dario pohađao privatnu turističku školu, a kolega iz klupa mu je bio Mario Hezonja.

Privatni život

Dario je rođen kao starije dijete Predraga i Veselinke Šarić. Njegova godinu dana mlađa sestra Dana se također bavi košarkom, a oboje su dar za košarku naslijedili od roditelja. Naime, Predrag je bio jedan od najboljih šibenskih košarkaša, a osamdesetih je igrao s Draženom Petrovićem. Majka Veselinka je igrala u šibenskom klubu Elemes. Za Dariovo bavljenje košarkom zaslužna je njegova majka koja ga je vodila na košarkaške treninge dok je još bio u vrtiću.

Oduvijek je bio sportski tip, a sa samo godinu i pol je naučio plivati. Na školskim prvenstvima je igrao košarku, odbojku, nogomet, rukomet i uvijek je želio biti najbolji. Često je zaboravljao na vrijeme i nije dolazio kući jesti pa mu je majka nosila ručak na kupanje ili na igralište.

Ističe kako je majka zaslužna za njegov uspjeh jer iako nema trenersko znanje košarke, i sama je igrala košarku i zna mu dati dobar savjet onda kada je to potrebno. Pozitivno djelovanje majčine prisutnosti na Daria uočio je i sadašnji trener Brett Brown koji je dopustio da im se ona pridruži na turneji po Zapadnoj obali.

Posao

Prve košarkaške korake je svladao uz pomoć trenera Nina Jelavića koji je bio trener Dražena Petrovića, a prvu utakmicu je odigrao za OKK “Dražen Petrović” iz Šibenika. U svibnju je s istim klubom osvojio Otvoreno prvenstvo Hrvatske za dječake do 12 godina i bio proglašen najboljim igračem prvenstva.

Nakon pobjede Hrvatske na Europskom svjetskom prvenstvu za uzrast do 16 godina Dario je opet proglašen najboljim igračem prvenstva. 2009. godine je s KK Šibenik, za kojeg je u to vrijeme igrao, osvojio prvo mjesto na kadetskom prvenstvu Dalmacije i bio je najbolji strijelac s 87 postignutih koševa.

S vremenom je interes svjetskih klubova za njim postajao sve veći. 2009. godine je španjolska Tau Cerámica poželjela da Dario zaigra u njihovim redovima, a za njegov prelazak iz KK Šibenik su nudili 4,5 milijuna eura. Dario je s majkom i sestrom, koja bi igrala za ženski košarkaški klub, trebao živjeti u Španjolskoj. Pronašli su stan i u jednom trenutku bili blizu potpisivanja ali su dogovori propali i Dario je otišao igrati za KK Zagreb.

2010. godine se pridružio kadetskoj reprezentaciji Hrvatske, a za seniorsku reprezentaciju je debitirao dvije godine kasnije u utakmici s Mađarskom u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2013.

2012. godine prelazi u KK Cibona gdje ostaje dvije godine. U lipnju 2014. godine košarkaška momčad Orlando Magic je izabrala Daria kao 12. u ukupnom poretku na NBA draftu i iste večeri su ga mijenjali s klubom Philadelphia 76ers za drugog igrača.

Samo tri dana prije održavanja drafta Dario je s turskom momčadi Anadolu Efes iz Istanbula potpisao ugovor u kojemu je postojala opcija da se nakon dvije godine može odlučiti na odlazak u SAD. Nakon dvije sezone u turskom klubu odlučio se za novi iskorak u karijeri i u srpnju 2016. godine je potpisao ugovor s klubom iz Philadelphia 76ers.

Njegovu sjajnu igru i preuzimanje odgovornosti u završnim trenucima susreta hvale trener, suigrači ali i navijači koji su bili oduševljeni njegovim dolaskom u klub. S obzirom na to da je njegova igra iz utakmice u utakmicu sve bolja i pohvale stižu sa svih strana, mnogi ga smatraju favoritom među kandidatima za nagradu rookie godine.

Najveća postignuća

Na turniru Albert Schweizer u Mannheimu je 2010. godine proglašen najtalentiranijim košarkašem. Iste godine je s hrvatskom kadetskom reprezentacijom osvojio zlato na Europskom prvenstvu i bio proglašen najboljim defenzivnim igračem i najboljim krilom.

U studenom 2014. godine je proglašen MVP igračem Eurolige i tako postao najmlađi MVP u povijesti tog natjecanja.

Kontinentalni ogranak Međunarodne košarkaške federacije 2015. godine ga je po drugi put zaredom proglasio najboljim mladim europskim košarkašem.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*