Dražen Petrović

Dražen Petrović ili košarkaški Mozart bio je najveći hrvatski i jedan od najvećih svjetskih košarkaša uopće, uvršten je među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi. Dražen je nastradao u prometnoj nesreći na autocesti pokraj Ingolstadta u Njemačkoj 7.6.1993. godine.

Obrazovanje

Dražen je kao dijete bio zainteresiran za puno toga, ali ipak je najveću ljubav gajio prema košarci s kojom se upoznao kada je počeo sve više vremena boraviti s bratom na treninzima. Pored košarke i zbora gdje je pjevao, Dražen je pohađao i Srednju Ekonomsku školu u Šibeniku.

Dražen je studirao na Pravnom fakultetu gdje je prije odlaska u inozemstvo proveo dvije godine. Svi su se divili njegovoj disciplini koju je pokazivao kada bi nakon utakmice otišao učiti za ispit umjesto da se druži s članovima tima.

Privatni život

Dražen Petrović rođen je 22.10.1964. godine u Šibeniku u obitelji oca Jovana Petrovića i majke Biserke koji su Draženu i bratu Aleksandru pružili sretno djetinjstvo.

Dražen i brat Aleksandar su rođeni kao velike bebe, s tim da je Draženu nedostajalo deset dekagrama do pet kilograma. Dražen i Aco su prema priči njihove majke Biserke bili odgovorni tijekom odrastanja jer je u svakom trenutku znala gdje se nalaze.

Spletom okolnosti obojica su se okrenula prema sportu, a iako im roditelji nisu znali puno o sportu, to ih nije spriječilo da ih podrže u njihovim željama.

Dražen je igrao košarku i pjevao u zboru, a više je puta pokazao kako je njegov uzor bio brat Aleksandar kojeg je posvuda slijedio, a zbog kojeg je i počeo igrati košarku. Za razliku od starijeg brata Ace koji je uvijek bio otvoreniji, Dražen je bio samozatajan.

Prateći svog starijeg brata Aleksandra, Dražen je rano pokazao kako ima talent za košarku. Svoju bogatu karijeru ispunio je brojnim trofejima, a započeo je kada je imao samo 15 godina. Tada ga je ujesen 1980. godine trener prvoligaša Šibenke uvrstio u prvu seniorsku momčad.

Prva Draženova veza zanimljiva medijima bila je ona sa Sanjom Doležal, tadašnjom pjevačicom Novih Fosila. Veza je trajala godinu dana, a bio je blizak i s Doris Dragović. Četiri godine proveo je u vezi s manekenkom Renatom Čajić. Vezu se prekinuli kada je Dražen otišao u Ameriku.

Zadnja veza bila je s Klarom Szalantzy koja se nakon nesreće oporavila i vratila košarci. Obitelj Petrović javljala se još dugo, a nakon toga se udala za njemačkog nogometaša Olivera Bierhoffa.

Posao

Dražen je imao 15 godina kada ga je trener kluba u Šibeniku odlučio staviti u prvu postavu. Samo tri godine kasnije za njega su se interesirali razni klubovi u Europi, ali Dražen je odabrao Cibonu gdje je igrao i njegov brat.

Petrović je bio poznat kao vrijedan i iznimno talentiran igrač, a koji je nerijetko nakon treninga ostajao sam u dvorani i šutirao sve dok ne padne noć. Već su mu tada prognozirali sjajnu karijeru primijetivši kako je već u ranoj dobi bio spreman preuzeti svu odgovornost za svoju ekipu te ako treba riješiti utakmicu posve sam.

Nije trebalo puno ni da ga zapaze skauti za NBA, pa je uskoro zaigrao za Portland Trail Blazerse, a dvije godine kasnije prešao je u New Jersey Netse te ubrzo postao najbolji šuter u momčadi i Europljanin koji je u to vrijeme igrao za NBA.

Najveća postignuća

Nakon što je primljen u Šibenku Dražen je nastavio nizati uspjehe sa svojim klubom. Sa Šibenikom je tako 1982. i 1983. igrao u finalu Kupa Radivoja Koraća. Posebnom dramatičnom igrom smatra se ona u finalu Prvenstva Jugoslavije 1983. godine. U finalu su igrali Šibenka i Bosna iz Sarajeva.

Neposredno prije isteka utakmice kada je Šibenka gubila s jednim košem razlike, napravljen je prekršaj i Dražen je trebao imati slobodna bacanja. Kako je pogodio prvo bacanje i time izjednačio rezultat, prema nekim navodima stoji da je sudac sugerirao da promaši iduće bacanje kako bi se igrali produžeci.

Dražen koji je tada imao 19 godina to je odbio i Šibenka je pobijedila u utakmici. Dva dana nakon utakmice za zelenim je stolom odlučeno da pobjeda ipak ide Bosni i da svi igrači Šibenke moraju vratiti medalje. Dražen je odbio smatrajući kako je Šibenka pošteno osvojila naslov.

Unatoč tome što su mnogi klubovi bili zainteresirani za Dražena, on je 1984. godine, sljedeći brata Aleksandra, prešao u Cibonu, s kojom je osvojio državno prvenstvo 1985. te kup 1985., 1986. i 1988. godine.

Iduće godine Cibona je izgubila finale Kupa Radivoja Koraća od madridskog Reala u koji će uskoro otići Dražen. S Realom je Dražen 1989. godine osvojio Kup Španjolske i Kup europskih prvaka. U finalnoj je utakmici Kupa europskih prvaka Petrović postigao 62 koša. Iduće sezone je prešao u NBA, američku profesionalnu košarkašku ligu zaigravši za Portland Trail Blazerse.

Zbog sukoba koje je Dražen imao s tadašnjim trenerom, nije se puno naigrao u tom klubu i tako je odlučio 1991. godine prijeći u New Jersey Netse, gdje se ubrzo nametnuo kao glavni igrač. Godine 1993. izabran je u treću postavu NBA.

Osim u klubovima gdje je briljirao Dražen je imao odlične rezultate i u reprezentaciji. Na Olimpijskim igrama 1984. osvojio je brončanu medalju, a 1988. i 1992. srebrnu medalju. Osvajao je medalje na svjetskim prvenstvima, broncu (1986), zlato (1990) te na europskim prvenstvima broncu (1987) i zlato (1989).

Četiri je puta bio proglašen za najboljeg košarkaša Europe (1986., 1989., 1992. i 1993.) Tijekom rata u Republici Hrvatskoj Dražen je tiho prosvjedovao ispred zgrade Ujedinjenih naroda tražeći međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

Njegovim je imenom iste godine nazvan košarkaški centar u Zagrebu, a u parku Olimpijskog muzeja u Lausanneu postavljen mu je spomenik 1995. godine. Godine 2002. uvršten je u “Kuću slavnih”.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*