Danka Derifaj

Danka Derifaj je poznata istraživačka novinarka koja je zbog svog rada do sada primila velik broj nagrada. Javnosti je postala poznata kao istraživačka novinarka u emisiji Provjereno Nove TV, a nakon toga karijeru je nastavila na RTL televiziji gdje je radila kao dio novinarsko-uredničkog tima RTL Direkta. U travnju 2017. godine napušta urednički tim RTL Direkta te počinje raditi na novom projektu iste televizijske kuće – emisiji Potraga gdje se po prvi puta okušala kao voditeljica.

Obrazovanje

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu diplomirala je novinarstvo.

Privatni život

Novinarka Danka Derifaj rođena je 1976. godine. Novinarstvom se bavila još u srednjoj školi kada je u rodnom Ivanić Gradu pisala za lokalne novine.

Danka Derifaj samohrana je majka djevojčice Tite.

Za jedan intervju Danka Derifaj potvrdila je da u uzora u novinarstvu nema, jer je brzo naučila da iza svake karijere stoji jedan cijeli život ispunjen odricanjem i radom. Više puta je naglasila u intervjuima da svoj privatni život nastoji držati daleko od očiju javnosti kako bi njena poslovna perspektiva upala u prvi plan.

Posao

Novinarstvom se bavila još u srednjoj školi radeći za lokalne novine u Ivanić Gradu. Nakon što je diplomirala novinarstvo zaposlila se u televizijskoj kući OTV-e.

Svoje prve ozbiljne poslovne korake Danka je napravila na Novoj TV kao voditeljica vremenske prognoze. Kasnije će reći da joj je vođenje vremenske prognoze pomoglo da razbije početnu tremu i uhvati se težih zadataka. Zatim je napredovala do informativnog programa.

Njezina prva televizijska kuća Nove TV, dala joj je da vodi showbizz magazin Red Carpet. Devet godina Danka Derifaj provela je također u magazinu Provjereno gdje se bavila istraživačkim novinarstvom.

Nakon što je 14.3.2014. godine Danka u emisiji Provjereno objavila prilog pod naslovom “Svi poslovi roditelja ministra Zmajlovića” glasnogovornica ministarstva Dijana Šušac pokušala ju je diskreditirati. Danka Derifaj primala je prijeteće pozive i na kraju sve obznanila javnosti. HND je osudio pritiske na novinarku Danku Derifaj. Na Novoj TV Danka Derifaj provela je 13 godina.

2016. godine, na nagovor kolege novinara Zorana Šprajca postaje dio novinarskog – uredničkog tima konkurentskog RTL-a. Urednik i voditelj emisije RTL Direkta Zoran Šprajc rekao je kako će njezino bogato novinarsko iskustvo biti jaki adut za tu emisiju. Informativna emisija RTL Direkt u samo godinu dana emitiranja postala je jedna od najgledanijih informativnih emisija u Hrvatskoj.

Već 23.5.2016. godine emitiran je prilog u emisiji RTL Direkta u kojem je Danka Derifaj iznijela niz kontroverznih tvrdnji o dr. Željki Markić, zbog čega je Željka Markić podigla tužbu protiv Derifaj.

U travnju 2017. godine Danka napušta uređivački tim RTL Direkta te se posvećuje novom projektu – emisiji Potraga kao reporterka i prvi puta kao voditeljica. Potraga je dio informativnog programa RTL televizije, a bavi se pitanjima korupcije, kriminala te svega onoga što se na neki način pokušava zataškati. Emisija se prikazuje pet puta tjedno.

Najveća postignuća

Povjerenstvo Hrvatskog novinarskog društva dodijelilo joj je nagradu Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša. Nagrađene su tri reportaže: Zagađenost Sutle, Divlja odlagališta i Smeće iz Albanije, koje su emitirane u Provjerenom 2010. godine.

2011. godine Danka Derifaj primila je nagradu Hrvatskog Novinarskog Društva Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo, točnije za prilog o Dugoreškoj tvornici koja je prerađivala opasni otpad.

2012. godine Derifaj je ponovno nagrađena za reportažu o ilegalnom iskapanju šljunka na rijeci Dravi. Taj prilog je prikazan 2. lipnja 2011. godine, i bio je jedan od tri njezina priloga koja je Nova TV kandidirala za nagradu Velebitsku degeniju. Na dodjeli nagrade istaknuto je kako “Danka Derifaj vodi gledatelje, doslovce hodajući ispred kamere, na obale Drave kod Pitomače, gdje nadležno javno poduzeće i kooperanti ilegalno iskapaju šljunak, protuzakonito stječu dobit i štete okolišu. Reporterka kamerom registrira zabranjene i štetne aktivnosti, daje riječ ljudima koji ih organiziraju te udrugama i znanstvenicima koji zastupaju pravo okoliša.” Također je naglašeno kako su radovi gospođe Danke Derifaj u Hrvatskoj najbolji primjer istraživačkog novinarstva, pohvaljena je njena hrabrost u prozivanju odgovornih struktura hrvatskog društva kao što su Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Već 2014. godine u Ukrajini, u jeku velikih prosvjeda oporbe protiv tadašnje vlasti i predsjednika Viktora Janukoviča, Danka Derifaj napravila je kratak intervju s poznatim boksačem Vitalijom Kličkom.

Autor: T.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*