Zoran Šprajc

Zoran Šprajc jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih televizijskih voditelja i urednika. Šprajc vodi informativne emisije, a od 2015. godine postaje počinje voditi emisiju RTL Direkt, popularnu upravo zbog Šprajcevih dovitljivih, najčešće sarkastičnih komentara na političku ili društvenu situaciju Hrvatske i svijeta. Prije nego je došao na RTL televiziju, Šprajc je dugo bio novinar, urednik i voditelj Dnevnika HRT-a, sve dok nije postao jedan od osnivača kanala N1, te počeo tamo voditi vijesti. Zoran Šprajc rođen je u Slavonskom Brodu, 1968. godine.

Obrazovanje

Zoran Šprajc osnovnu i srednju školu završio je u rodnom Slavonskom Brodu. Nakon mature preselio se u Zagreb i upisao Fakultet političkih znanosti, gdje je i diplomirao.

Privatni život

Zoran Šprajc rođen je 1968. godine u Slavnskom Brodu. Rođeno prezime bilo mu je Jovanović, ali je Zoran kasnije uzeo majčino prezime Šprajc, budući da nikad nije ni živio s ocem, a to prezime bilo je i mnogo zvučnije za javnu osobu. Šprajc je odrastao u Slavonskom Brodu, iz kojeg je otišao na studij u Zagreb. Nakon studija vratio se u Slavonski Brod gdje je počeo raditi kao radijski voditelj, sve dok ga životni put nije ponovo vratio u Zagreb, na posao na nacionalnoj televiziji. Šprajc se kao urednik i voditelj iskazao najprije na HRT-u, gdje je ostao zapažen upravo zbog svojih beskompromisnih nastupa, često sarkastičnih izjava, ponekad i veoma politički osjetljivih. Upravo ova odlika od njega je napravila zvijezdu te danas najpopularnijeg televizijskog voditelja, što dokazuju i brojna priznanja i nagrade.

Šprajc je, unatoč svojoj popularnosti, zapravo veoma obiteljski čovjek. Sa svojom suprugom Lidijom, inače lektoricom koja je i sama vodila neke kontakt emisije u vezi pravopisa, gramatike, govora i pisanja, ima troje djece: Franku i Mirona, te nešto mlađeg Darjana. Šprajc za njih kaže da su lijepo odgojena djeca, ali sa svojim vlastitim interesima. Budući da Šprajc ima veoma zaposlen život, veći dio brige oko djece pada na njegovu suprugu, ali i on sam nastoji sve svoje slobodno vrijeme povoditi s njima.

Vrijeme opuštanja Šprajc provodi u šetnji ili slušanju glazbe, te druženju s prijateljima. Dugo je bio strastveni pušač, ali danas se gotovo pa othrvao toj lošoj navici. Umjesto cigareta, pije puno kave.

Šprajc i danas vjeruje u romantiku u braku. O svojim osobnim stavovima o ljubavi i vezama pisao je u svojoj kolumni “Story vjenčanja”. Jednom je izašao novinski članak koji je insinuirao da Šprajc ima ljubavnu avanturu s jednom svojom kolegicom novinarkom, na što je on odgovorio tužbom za klevetu i tražio javno izvinjenje. Doista se pokazalo da je članak napisan na temelju neprovjerenog (i neistinitog) trača.

Šprajc također piše i vlastiti blog.

Posao

Zoran Šprajc voditeljsku je karijeru započeo na radiju 1986. godine. Zaposlio se na Radio Brodu u rodnom gradu i vodio emisiju “Po vašim željama”. Ironično, zbog prirode emisije morao je puštati uglavnom narodnjake, iako je sam veliki fan rock glazbe.

Ipak, Šprajc je široj javnosti postao poznat kao voditelj HRT-ovog Dnevnika, kojeg je vodio čak devet godina. Otišao je kada je dobio ponudu biti jedan od osnivača informativne televizije N1, koja je stvorena kao podružnica CNN-a u regiji. Tamo je također radio kao urednik i voditelj, a na poziciji je ostao godinu dana. Zatim je prešao u drugu televizijsku kuću, RTL, gdje su mu dali posao urednika i voditelja informativne emisije RTL Direkt.

Najveća postignuća

Zoran Šprajc najpoznatiji je kao nesvakidašnji televizijski voditelj te urednik. Još je na HRT-ovom Dnevniku dolazila do izražaja njegova osebujnost, ali Šprajc si je tek u RTL-ovoj informativnoj emisiji RTL Direkt posve dao oduška. Emisija je postala poznata po njegovim sarkastičnim i često veoma humorističnim najavama priloga ili komentarima političke i društvene scene. Iako nekim dijelovima javnosti smeta njegov način rada (nekada su njegovi komentari previše oštri, a nekoliko puta mu se potkrala i psovka), većina ga smatra zabavnim. Ali prije svega cijene njegovu iskrenost. Za Šprajca je tako postalo poznata da kaže ono što svi misle.

Njegov način vođenja RTL Direkta 2016. godine donio mu je Večernjakovu ružu za TV osobu godine, a Šprajc ju je posvetio svojoj supruzi. Nešto kasnije iste godine, Šprajc je na Weekend Media Festivalu proglašen najpopularnijim i najboljim televizijskim novinarom, pa čak i unatoč tome što on tehnički nije novinar, već urednik.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*