Damir Bičanić

Damir Bičanić je hrvatski rukometaš. Rukometom se počeo baviti još dok je bio u izbjeglištvu u Umagu, a tijekom dosadašnje karijere igrao je za RK Osijek, RK Agram Medveščak, RK Zagreb te španjolski Ademar Leon i francuski Chambéry. 2017. godine odlučio se vratiti u Zagreb. Igra na poziciji lijevog vanjskog.

Obrazovanje

S roditeljima se 2000. godine vratio u Vukovar i ondje upisao gimnaziju. Kasnije se upisao na studij prava u Osijeku, ali studij je prekinuo 2004. godine kad je dobio ponudu da se preseli u Zagreb i zaigra za Agram.

Privatni život

Rođen je u Vukovaru 29.6.1985. godine. Njegova majka Regina je zubna tehničarka, a otac Ivica umirovljeni hrvatski branitelj. 1991. godine kao šestogodišnji dječak odlazi u Umag gdje mu se kasnije pridružila i majka, dok je otac do posljednjeg dana ostao u Vukovaru.

Damir je u Umagu počeo trenirati tenis s 11 godina, ali dvije godine kasnije shvatio je da taj sport nije za njega pa je pokušao s košarkom. Naposljetku se ipak pronašao u rukometu. Školski trener je izabrao njega kao zamjenu za bolesnog kolegu na jednoj utakmici i pokazalo se da mu rukomet odgovara pa je trener zamolio njegove roditelje da ga upišu u taj sport.

2014. se oženio magistrom prava Mijom Šlogar, a Damirov je kum bio rukometaš Domagoj Duvnjak. Mia i Damir su 2015. godine dobili sina Bornu.

Posao

Damir Bičanić rukomet počinje igrati još dok je bio u Umagu, a nakon povratka u Vukovar počinje igrati za RK Osijek Elektromodul. Nakon Osijeka je od 2005. do 2007. godine igrao za Agram Medveščak. Iz Agrama odlazi u RK Zagreb u kojem ostaje do 2008. godine.

Bičanić poslije Zagreba odlazi u španjolski Ademar Leon za koji je igrao do 2010. godine. U Španjolskoj je ostao dvije sezone, a nakon toga je prešao u francuski Chambéry gdje je proveo sedam sezona.

2017. godine odlučio se vratiti u klub u kojem je proveo dvije sezone i koji ga je lansirao u Španjolsku i Francusku – PPD Zagreb. Iako nije razmišljao o povratku kući, kad je stigao poziv Zagreba nije puno razmišljao jer Zagreb smatra klubom koji se ne odbija.

Na širem popisu hrvatske reprezentacije prvi se put našao 2009. godine. U nacionalnom je dresu osvajao medalje na Mediteranskim igrama u Almeriji 2005, na Europskom prvenstvu u Austriji 2010. i u Srbiji 2012., te na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. godine.

S reprezentacijom je sudjelovao i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine.

Najveća postignuća

Damir Bičanić je s hrvatskom rukometnom reprezentacijom na Mediteranskim igrama 2005. godine i Europskom prvenstvu 2010. godine osvojio srebrne medalje, a na Europskom prvenstvu 2012., Olimpijskim igrama 2012. i Svjetskom prvenstvu 2013. brončane medalje.

S Ademar Leonom je osvojio treće mjesto i španjolski kup. S PPD-om Zagreb u sezoni 2017./2018. osvaja drugo mjesto SEHA Gazprom lige i dvostruku krunu u Hrvatskoj.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*