Branko Schmidt

Branko Schmidt jedan je od najpoznatijih i najnagrađivanijih hrvatskih redatelja. Rođen je 21.9.1957. godine u Osijeku. Već je za svoj filmski prvijenac Sokol ga nije volio osvojio nagradu na filmskom festivalu. Osim ovog filma, režirao je uspješnice poput Metastaza i Ljudoždera Vegetarijanca u kojima glavne uloge ima Rene Bitorajac. Može se pohvaliti s velikim brojem filmova, što dokumentarnih, što igranih, a svaki se njegov budući projekt s nestrpljenjem iščekuje. Smatra se najvećim mračnjakom hrvatske kinematografije.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne i srednje škole, Schmidt se odlučuje na studij ekonomije. Ipak nije bio zadovoljan svojim izborom te je nakon kratkog vremena prekinuo taj studij i odlučio upisati Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, studij filmske i TV režije. Diplomirao je s TV dramom Rano sazrijevanje Marka Kovača te je pokupio mnoge pozitivne kritike.

Privatni život

Devedesete ratne godine prošlog stoljeća proveo je na fronti i to na prvoj liniji. Tvrdi da je tada obolio od PTSP-a, ali nikad nije tražio medicinsku pomoć niti bilo kakve beneficije zbog toga. S vremenom je naučio ovladati ovom bolešću, a najviše ga spašava rad.

Živi sa suprugom Blankom i kćerima Evom i Emom u Kupinečkom Kraljevcu, malom selu u okolici Zagreba. Kuću u kojoj žive kupili su devedesetih kad se činilo da će njegov rodni Osijek stradati u ratu jednako kao Vukovar pa su htjeli imati neko utočište za sebe i svoju rodbinu. Na kraju su se odlučili useliti u tu kuću jer je okruženje mirno i spokojno te imaju direktan izlaz na vrt, što je redatelju vrlo bitno.

U trećoj životnoj dobi fokusira se na ljubav i upoznavanje samog sebe. Neugodna i pomalo filmska situacija dogodila mu se kad je išao operirati poodmaklu kilu u bolnicu Sveti Duh. Naime, u svom filmu Ljudožder Vegetarijanac Schmidt kritizira upravo tu bolnicu i liječnike u njoj pa su ga, kada je došao na operacijski stol, liječnici zadirkivali zbog slike koju je o njima ostavio u društvu, a on je proživljavao scene iz svog vlastitog filma vozeći se istim hodnicima gdje je snimao film.

Posao

1982. godine režira TV dramu Hildegard koja je bila dobro prihvaćena kod publike. 1988. snimio je svoj prvi cjelovečernji film Sokol ga nije volio. Ovaj je film snimljen prema drami Fabijana Šovagovića, a on u filmu igra glavnu ulogu Šima Begovića iz sela Ladimirevci koji u vrijeme drugog svjetskog rata prijateljuje s jednim ustašom i jednim partizanom te se nalazi između dvije vatre.

1991. režira film Đuka Begović po pripovijestima Ivana i Josipa Kozarca s Fabijanom Šovagovićem koji se opet pojavljuje u glavnoj ulozi sa Slobodanom Ćustićem. Nakon dva dokumentarna filma, Šest sekundi za život i Vukovarski memento, 1994. snima sljedeći dugometražni film o velikosrpskoj agresiji i sudbinama prognanika i izbjeglica iz Vukovara.

1997. godine premijeru je doživio film Božić u Beču o protagonistu koji održava koncerte na prvim linijama fronte u doba velikih stradanja u Slavoniji.

2000. godine snima još jedan film pod nazivom Srce nije u modi s istom, ratnom tematikom o ekologu Henryju koji je stigao 1991. u Osijek kako bi spasio najstariji hrast na svijetu. 2001. godine pod njegovom se redateljskom palicom snima film Kraljica noći o mladiću koji je najveća jugoslavenska nada u veslanju, ali se ne može usredotočiti na svoju sportsku karijeru zbog djevojaka o kojima razmišlja više nego o sportu.

Put Lubenica iz 2006. još je jedan film s mračnom tematikom i mučnim prizorima koji su jedan od umjetničkog potpisa Branka Schmidta. Film govori o trgovini i krijumčarenju ljudi u našoj regiji, a sve to sagledano iz očiju jedne mlade Kineskinje koja nailazi na mnogo problema zbog jezičnih i kulturoloških razlika.

2009. prema predlošku Ive Balenovića snima se jedan od najprovokativnijih filmova hrvatske kinematografije. Riječ je o Metastazama, filmu koji bez cenzure progovora o najdubljim problemima hrvatskog društva poput nasilja, huliganizma, alkohola i droge.

U filmu Ljudožder Vegetarijanac iz 2012. Rene Bitorajac u glavnoj ulozi tumači lik ginekologa koji bez grižnje savjesti izvršava ilegalne abortuse. Imena višnje iz 2015. tematizira surovu svakodnevicu starijeg bračnog para iz Bosne koji se vraća u svoje rodno ratom razrušeno selo.

Na HRT-u je radio kao urednik Dramskog i Dokumentarnog programa.

Najveća postignuća

Schmidt je dobitnik brojnih domaćih filmskih nagrada od kojih se ističu Zlatna arena za najbolji scenarij za film Božić u Beču i Kraljica noći, Zlatna arena za najbolju mušku ulogu, scenografiju i ton za film Put lubenica.

Njegov rad prepoznat je i u inozemstvu pa je tako u francuskom Montpellieru 2006. osvojio nagradu za najbolji film za Put lubenica i Grand prix u natjecateljskoj selekciji filmova iz središnje i istočne Europe na Međunarodnom filmskom festivalu u Clevelandu 2007. također za Put lubenica.

Njegovi su filmovi Metastaze i Ljudožder Vegetarijanac snažno odjeknuli u javnosti te su postali kultni hrvatski filmovi. Schimdt se nikad nije libio prikazati na realan, surov i kontroverzan način hrvatsku realnost te je tako pokrenuo mnoga goruća pitanja koja tište hrvatski narod.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*