Arijana Čulina

Arijana Čulina je hrvatska glumica, spisateljica, komičarka i amaterska slikarica. Stalna je članica glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu još od 1990-ih godina. Široj je javnosti možda najpoznatija po svom alter egu, Gogi Bjondini, glupavoj, priprostoj plavuši koju je kreirala za potrebe komentiranja društvenih događaja u emisiji “Glamour Cafe” koja se emitirala na HTV-u. Popularna je zbog televizijskih uloga u serijama poput “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo”, “Cimmer fraj”, “Ruža vjetrova”. Kao spisateljica je možda najpoznatija po knjizi “Što svaka žena triba znat o onin stvarima”.

Obrazovanje

Završila je Ekonomsku-birotehničku školu u Splitu te je uz to pohađala Srednju glazbenu školu “Josip Hatze” na odsjeku za solo pjevanje.

Nakon što je maturirala upisala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Od početka stručnog obrazovanja počela je aktivno glumiti te je tako već na drugoj godini studija ostvarila vrlo zapaženu ulogu prvo u kazališnoj predstavi pod imenom “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo” te potom i u istoimenoj humorističnoj televizijskoj seriji koja je snimana 1988. godine.

Privatni život

Rođena je 20.10.1965. godine u Splitu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Samohrana je majka. Radi odgoja svoje kćeri vratila se u rodni Split te je tamo i nastavila razvijati karijeru.

Kaže kako voli šetati, otići na tržnicu, uživati u ukusnoj hrani, sjesti s prijateljicama na kavu te kako iznimno cijeni obični svakodnevni život.

Počela se baviti amaterskim slikarstvom jer je slikanje opušta. Kaže kako joj nije važno raditi stvari koje potpiruju ili privlače pažnju javnosti, već se trudi raditi ono što je čini mirnom i sretnom osobom.

Kada joj se na intervjuu postavljaju pitanja na njih otvoreno odgovara, a društvena zbivanja komentira bez dlake na jeziku tako da velikih kontroverzi koje su vezane uz ovu glumicu nema.

Posao

Pošto glumačku karijeru na televiziji i kazališnim daskama gradi još od 1988. godine, do sada je ostvarila niz zapaženih i raznovrsnih uloga.

Proslavila se ulogom Miljane u humorističnoj televizijskoj seriji pod nazivom “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo” koja je emitirana 1988. godine u svim zemljama bivše Jugoslavije. Serija je radi specifičnog humora ostvarila kultni status te je ovu glumicu učinila jako popularnom.

Sljedeće je godine glumila u seriji “Ptice nebeske” te se nakon toga posvetila radu u kazalištu. Ostvarila je brojne kazališne uloge kako u dramama, tako i u komedijama te mjuziklima.

Od početka karijere je angažirana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu te je stalna članica njihovog glumačkog ansambla. Igrala je uloge u predstavama poput “Šest lica traži autora”, “Ribarske svađe”, “Šjora File”, “Dujkin dvor”, “Mala Floramye”.

Uvijek ističe koliko joj je bilo drago glumiti u komedijama s legendarnim splitskim glumcem Borisom Dvornikom te koliko joj je srcu prirasla uloga Dese u predstavi “Ptičice”.

Kao spisateljica se ostvarila 1997. godine kada je izdala knjigu pod naslovom “Životinjska posla”. 2001. godine su izdane čak dvije njene knjige. Knjiga “Što svaka žena triba znat o onin stvarima” proglašena je bestselerom 2002. godine te je ovu glumicu učinila iznimno popularnom spisateljicom, a i knjiga za djecu naslova “Put-ovanja, lud-ovanja za veliku i malu djecu” postigla je zavidan uspjeh.

2002. godine izdana je i knjiga “Dvi-tri teške drame za umrit od smija”, a te godine je kreirala i Gogu Bjondinu, alter ego po kojem je možda i najpoznatija. Kao Goga je na humorističan i satiričan način komentirala aktualna društvena zbivanja u HTV-om showu “Glamour Cafe” svaku nedjelju. Taj je stand-up radila cijelih pet godina.

Uz to je i igrala i ulogu Jagode Šimleše u televizijskoj seriji naslova “Novo doba”. Uslijedila su izdanja “Bolje se rodit bez one stvari nego bez sriće” i “Za Europu spremni” koja su bila veoma popularna. Kao komičarka se ostvarila i u “Večernjoj školi: Povratak upisanih”. Ulogu Sofije je igrala u periodu od 2005. do 2006. godine, a ulogu Anđeline “Anđe” Macole u “Cimmer fraju” igrala je od 2006. do 2007. godine.

2013. godine je ostvarila svoju prvu ulogu u sapunici. Glumila je zlicu Dunju Bartulović u “Ruži vjetrova”.

Do tada je napisala knjige za djecu “Kako sam postao faca” i “Vrline, mane Mare Bubamare”. Na osnovu knjiga koje je napisala piše i izvodi monodrame. Bavi se amaterskim slikarstvom.

Svoju prvu filmsku ulogu ostvarila je 2017. godine u pedeset i prvoj godini života. Radi se o ulozi Vere u filmu “Ne gledaj mi u pijat” redateljice Hane Jušić.

Najveća postignuća

Na prestižnom 45. Međunarodnom filmskom festivalu, FEST 2017., koji je održan u beogradskom Sava Centru, zahvaljujući ulozi Vere u filmu “Ne gledaj mi u pijat” osvojila je nagradu za najbolju žensku glumicu. Žiri je objasnio kako ju je zaslužila jer kada se nakon trideset godina karijere imala priliku predstaviti publici na fascinantan način. Suptilnost, autentičnost i uvjerljivost kojom tumači ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu kojim postiže univerzalnost koja se izdiže iznad mjesta radnje. Minijaturne glumačke bravure, ogoljenost i preciznost, po njima su najbolje odlike ove odlične glumice koja je napokon dočekala šansu predstaviti se filmskoj publici.

Uz ovu prestižnu nagradu, može se naglasiti i koliko je Čulina iznimno ostvarena kao spisateljica. Možda bi se kao pokazatelj njezinog spisateljskog uspjeha mogla izdvojiti činjenica da je njezina knjiga “Što svaka žena triba znat o onin stvarima” proglašena bestselerom 2002. godine.

Nije naodmet ni naglasiti koliko je ostvarena kao komičarka te da je njen alter ego, Goga Bjondina, široj javnosti još uvijek jako prepoznatljiv.

Autor: K.K.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*