Aleksandar Cvjetković

Aleksandar Cvjetković poznati je hrvatski televizijski, kazališni i filmski glumac rođen u Sisku 1958. godine. Osim po glumačkim angažmanima u Hrvatskoj, poznat je i po glumačkim ostvarajima u inozemstvu. Naime, boraveći u Italiji, Cvjetković je glumio u kazalištu, ali i u poznatoj talijanskoj seriji “Čarolija”.

Obrazovanje

Aleksandar Cvjetković diplomirao je 1980. godine glumu na zagrebačkoj Akademiji, u generaciji u kojoj je bio i Rade Šerbedžija.

Privatni život

Cvjetković je bio u braku s Ilarijjom Mazzoccoli s kojom se vjenčao 1988. godine. Kada su nakon godina braka shvatili da imaju različite poglede na svijet, sporazumno su se razveli i ostali su u dobrim, prijateljskim odnosima. Štoviše, Cvjetković priznaje kako zna otići do Genove i provesti trenutke s bivšom suprugom i njezinim partnerom. Ilaria radi kao direktorica marketinga u genovskom Teatro Stabile.

Nakon razvoda, 2003. godine, upoznao je jazz pjevačicu i glumicu, Jasnu Bilušić s kojom je glumio u predstavi “Marat-Sade” na Brijunima. Ubrzo se rodila ljubav između dvoje glumaca te su uplovili u bračnu luku, a zajedno su imali prilike raditi i na predstavi “Hamlet”, u kriminalističkoj seriji “Balkan Inc.”, kao i u televizijskim serijama “Tajne” i “Prava žena”.

Posao

Nakon što je diplomirao glumu, Cvjetković je ostvario glumačke uloge u tadašnjoj SFRJ. Glumio je u predstavi Koste Spaića “Titus Andronicus”, kao i u “Bauhausu”, predstavi koju je režirao Paolo Magelli. Još tijekom studija, jedan od Cvjetkovićevih profesora, prepoznao je njegov talent te je dobio priliku ostvariti ulogu u “Velom mistu”, seriji koja progovara o stanovnicima Splita i u kojoj je prikazana sudbina vojnika, policajaca, težaka, studenata, ribara, težaka i sl. U ovoj je seriji mladi Cvjetković oduševio publiku simpatičkim dalmatinskim naglaskom, a glumio je mladog, hajdučkog igrača Ricu.

Televizijsku je ulogu ostvario i u “Nepokorenom gradu” 1981., a stražara je glumio u “Dirty Dozen: The Series” 1988. godine.

Nakon posljednje izvedbe kazališne predstave “Hekuba” na Dubrovačkim ljetnim igrama, donio je odluku o preseljenju sa suprugom i nastavljanju glumačke karijere u Italiji. Tako se u Italiju seli 1991. godine.

Filmske je uloge ostvario u filmovima poput “Born to Ride” 1991. godine, “La vita cambia”, 2000., “A Deadly Compromise” 2000., a godinu dana kasnije u filmu “Santa Maradona”.

2002. godine snima poznatu seriju “Čarolija”, u kojoj je glumio ruskog mafijaša, Kirilova, koji na prvu djeluje kao negativac, što se kasnije promijeni i pokaže svoj plemeniti karakter jer sve što čini, čini za dobrobit vlastitoga djeteta.

U Italiji je Cvjetković radio i kao profesor na Akademiji, sudjelovao je na brojnim projektima, s kazalištem je proputovao cijelu Italiju, a surađivao je i s talijanskim glumcem, Budijem Spencerom koji mu je rado dao glumački savjet.

2004. godine Cvjetković je glumio Ivicu u filmu “Verso nord”, ali i u televizijskoj seriji “Le stagioni del cuore”. Godinu dana kasnije ostvario je filmsku ulogu u “L’uomo del sottosuolo”, dok je 2006. godine ostvario nekoliko televizijskih uloga: u “Našoj maloj klinici” glumio je Franca Smerduccija, Marka Čensa Priliku glumio je u seriji “Balkan Inc.”, a glumio je i u seriji “La moglie cinese”.

2007. godine glumačku je ulogu ostvario kao Emo u filmu “Hermano”, a iste je godine utjelovio lika Vinka Mogućnosti u humorističnoj HRT-ovoj seriji “Bitange i princeze”.

Profesora Letinića glumio je 2011. godine u seriji “Stipe u gostima”, Bekima Halilaja 2013. godine u seriji “Počivali u miru”, iste godine Zlatana Škaricu u “Ruži vjetrova”, a ujedno počinje i snimati za seriju “Tajne”.

U “Vatrama ivanjskima” glumio je Petra Kolara 2014. godine, Marija Karduma 2016. u “Novinama”, a Maksa je glumio u seriji “Prava žena”.

Osim angažmana na kazališnim daskama, u televizijskim serijama i filmovima, Cvjetković se može pohvaliti i iskustvom u sinkroniziranju. Tako su neki od animiranih filmova u kojima je dao svoj glas: “Knjiga o džungli”, “Tko se boji vuka još”, “Avioni”, “Riba ribi grize rep”, “Auti”, “Ljepotica i zvijer”, “Princeza i žabac”, “Snjeguljica i sedam patuljaka”, “Niko – Božićna potraga” i brojni drugi.

Najveća postignuća

Jedno od najvećih Cvjetkovićevih postignuća definitivno je angažman u talijanskoj seriji “Čarolija” koja je postigla veliku popularnost, ne samo u Italiji, već i u brojnim europskim državama, pa tako i u Hrvatskoj.
Bio je nominiran za nagradu Ruža Večernjega lista 2017. godine u kategoriji za TV glumačko ostvarenje godine.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*