Zvonimir Mršić

Zvonimir Mršić hrvatski je poduzetnik, menadžer, gospodarstvenik i političar. Javnosti je poznat kao gradonačelnik Koprivnice te kao predsjednik Uprave Podravke i član hrvatske političke stranke – SDP-a.

Obrazovanje

Osnovnu školu završio je u Koprivnici, a Vojnu gimnaziju u Zagrebu.

Na Fakultetu političkih znanosti diplomirao je 1990. godine Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu te novinarstvo.

Poslijediplomski studij apsolvirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Završio je i FBA, odnosno Fundamentals od Business Administration na Ekonomskom fakultetu.

Privatni život

Zvonimir Mršić rođen je 9.1.1966. godine u Koprivnici. U braku je Majom Mršić, a supružnici imaju dvoje djece, kćer Doru i sina Lovru.

Posao

Od završetka studija pa sve do 1998. godine radio je u Podravki kao novinar, rukovoditelj odjela te direktora službe za odnose s javnošću.

Istovremeno je radio na svojoj političkoj karijeri te je kao član SDP-a od 1997. do 1999. godine obnašao dužnost zamjenika gradonačelnika Koprivnice. No, nije stao na tome. U razdoblju od 2001. do 2011., u tri mandata bio je gradonačelnik Koprivnice.

Kao član SDP-a bio je saborski zastupnik od 2003. godine, a na istu funkciju postavljen je ponovno 2011. Godine 2008., na 11. Konvenciji SDP-a izabran je za člana Predsjedništva SDP-a. Jedno vrijeme bio je i predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Kratko vrijeme u 2000. godini bio je voditelj službe za odnose s javnošću i protokol Grada Zagreba.

Njegova karijera u Podravci polako kreće prema vrhuncu kada od 2000. pa do 2001. obnaša dužnost direktora Službe za odnose s investitorima u Podravki. Nakon toga sjeda na mjesto člana Nadzornoga odbora.

Godine 2012. izabran je za predsjednika Uprave Podravke. Tu funkciju obnaša do početka 2017. godine kada je smijenjen. Uveo je tzv. Crveni petak kada zaposlenici nose crvene majice s logom tvrtke. Godišnje je kao predsjednik Uprave imao pravo na 7 tisuća opcijskih dionica. Kao dioničar ukupno ima 164 dionice, nakon što je dolaskom na mjesto predsjednika kupio 56 opcijskih dionica Podravke.

Za vrijeme njegova predsjedanja Podravkina dobit je uglavnom rasla te je tako npr. 206. godine prihod bio za 54,7 posto veći nego godinu prije. Također uspješno su preuzeti Belupo, Mirna te je započela gradnja nove tvornice.

Vrhunac njegove karijere na mjestu predsjednika Uprave Podravke bila je kupnja slovenske tvrtke Žito, a za 51 posto dionica Podravka je dala 33 milijuna eura. Često organizira konferencije i seminare o učenju promicanja inovativnosti u tehnologiji. Na tim skupovima dodjeljivane su i novčane nagrade odličnim studentima zbog njihovih inovacijskih ideja. U brojnim je intervjuima isticao kako se bori protiv politike i ideologija u Podravki.

Ime menadžera i političara pojavljivalo se više puta u novinskim člancima vezanim uz afere. Optuživalo ga se za kupnje dionica i plaćanje putovanja na teret kompanije Podravka.

Član je IPRA-e (International Public Relation Association) te član njena savjeta udruženja u Londonu. Također je i član Strukovne udruge za odnose s javnošću te Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Najveća postignuća

Zvonimir Mršić objavio je brojne novinske tekstove i članke vezane uz investicije i dioničarstvo. Sudjelovao je na brojnim seminarima, kongresima i skupovima o odnosima s javnošću.

Sudionik je Domovinskoga rata te je odlikovan medaljama Oluja i Bljesak te Spomenicom Domovinskoga rata. Danas je pričuvni časnik Hrvatske vojske.

Nacionalni je predsjednik udruge IPRA.

Na utjecajnoj globalnoj internetskoj stranici dobio je prostor, a objavio je tekst pod naslovom ”Kako sam preokrenuo kompaniju: direktor Podravke daje pet lekcija o rukovođenju”.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*