Zlatko Saračević

Zlatko Saračević poznat je kao hrvatski rukometni trener i rukometaš koji je s reprezentacijom osvojio olimpijsko zlato u Atlanti 1996. godine. Mnogi su ga zapamtili kao lijevodešnjaka koji se odlično služio i desnom rukom.

Obrazovanje

Zlatko Saračević završio je školovanje u Banja Luci nakon čega se okrenuo sportskoj karijeri kao rukometaš koji će ostvariti velike rezultate kako za klub tako i za reprezentaciju.

Privatni život

Zlatko Saračević rođen je 5. 7. 1961. godine u Banja Luci u obitelji od oca Hamdije, dugogodišnjeg nogometaša i odbojkaša koji je 1959. godine zaigrao za klub u Banja Luci, ali isto tako i reprezentaciju.

Zlatkov stric Zlatan poput oca poznati je sportaš i proslavljeni bacač kugle koji je 1980. godine osvojio zlato na dvoranskom prvenstvu, a nakon toga i brončanu medalju.

Zlatkov stric Zlatan sudjelovao je i na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine kao član reprezentacije nezavisnih olimpijskih natjecatelja u kojoj su sudjelovali sportaši iz Jugoslavije u pojedinačnim disciplinama.

Zlatko se 2014. godine oženio Kornelijom Hrgotom u crkvi Svetog Križa u Zagrebu. Kum na vjenčanju bio je Božidar Jović, Zlatkov suigrač iz reprezentacije s kojim je osvojio olimpijsko zlato.

Zlatko je Korneliju upoznao u Zadru gdje je otvorio noćni klub. Kornelija se prijavila za radno mjesto u klubu, a nakon toga su se i zaljubili.

Posao

Zlatko Saračević profesionalnu karijeru rukometaša započeo je u klubu RK Borac iz Banja Luke i već se tamo istaknuo kao jedan od najboljih igrača Jugoslavije 80-ih godina 20. stoljeća.

Za klub RK Borac igrao je deset godina i nakon toga se 1987. godine preselio u RK Medveščak. Za Medveščak je igrao tri godine i osvojio Kup Jugoslavije 1989. i 1990. godine.

Nakon Medveščaka igrao je u Nimesu, Bordeauxu, Istresu i Creteilu. Francusku ligu je osvojio dva puta i tri je puta bio proglašavan za najboljeg strijelca.

Godine 1997. vratio se u Zagreb da bi zaigrao za RK Badel. Dok je igrao za Badel klub je osvojio naslov prvaka domaće lige kao i kup. U zadnje dvije sezone dok je igrao, dva je puta proglašen najboljim strijelcem u EHF Ligi prvaka.

Godine 2000. odlazi u Fotex Veszprem gdje je igrao dvije sezone, a 2002. godine zaigrao je za Zamet Crotek. U tom je klubu završio igračku karijeru i počeo raditi kao trener.

Godine 2003. Saračević je preuzeo klupu RK Zameta, ali nakon loše sezone smijenjen je 22. ožujka 2004. godine. Kratko vrijeme radio je kao pomoćni trener RK Zagreb. Godine 2016. preuzeo je klub u Dubrovniku.

Najveća postignuća

Zlatko Saračević je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju u Švicarskoj na Svjetskom prvenstvu koje se održalo 1986. godine i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu.

S reprezentacijom Hrvatske nastavio je nizati velike rezultate pa je tako 1993. godine osvojio zlato na Mediteranskim igrama u Languedoc-Roussillonu.

Godine 1992. i 1993. s RK Zagreb osvojio titulu prvaka Europe, a s reprezentacijom je na Europskom prvenstvu u Portugalu 1994. godine osvojio brončanu medalju.

Godine 1995. Zlatko je s reprezentacijom postao svjetski doprvak na Svjetskom prvenstvu, a 1996. godine olimpijski pobjednik u Atlanti. Godine 1996. dobio je Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar”.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*