Zlatko Gall

Zlatko Gall hrvatski je novinar i poznati kritičar rock glazbe i stripa. Autor je i CD projekata za koje je dobio prestižnu diskografsku nagradu Porin, a napisao je i mnoštvo knjiga iz područja gastronomije u kojima je naglasak na mediteransko-dalmatinskoj kuhinji.

Obrazovanje

U rodnome je Splitu završio gimnaziju, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Gall je 1978. godine diplomirao povijest umjetnosti i arheologiju.

Privatni život

Rođen je u Splitu 1.12.1954. godine.

Posao

Još tijekom studija objavljivao je radove koje je napisao iz područja glazbe, likovnih umjetnosti, a pisao je i o stripovima. Radove je objavljivao u različitim časopisima za mlade, a neki od njih su: “Omladinska iskra”, “Vidik” i “Polet”.

U Slobodnoj Dalmaciji počeo je raditi kao novinar nakon što je diplomirao, od 1979., pa sve do 1995. godine. Pisao je o glazbi, društvenim fenomenima, likovnim umjetnostima, a često je znao pisati i političke komentare o aktualnim zbivanjima. Radio je kao kolumnist, urednik kulture, ali i kao komentator Slobodne i Nedjeljne Dalmacije.

Tijekom devedesetih godina Gall je radio kao politički kolumnist u novinama Vjesnik i Vijenac. Također, kao kolumnist pisao je i za mjesečni časopis More.

U Slobodnu Dalmaciju ponovno se vratio 2001. godine. Pisao je za politički tjednik lijevog usmjerenja Feral Tribune, a bio je glavni urednik mjesečnika “Feral Music – magazin za urbanu gerilu”.

Pisao je brojne radove o glazbi, posebice o rock žanru. Tako je 2000. godine napisao knjigu u izdanju Mozaik knjige pod nazivom “Enciklopedijski CD vodič – esencijalni albumi rocka 1954. – 2000.”. Iduće je godine, u izdanju Šarenog dućana, objavio knjigu “Pojmovnik popularne glazbe”.

Marjan tisak 2004. godine izdao je Gallovu knjigu “Glazbeni leksikon”, a iste godine, u izdanju VBZ-a svjetlo dana ugledala je njegova knjiga pod nazivom “Rock enciklopedija”.

Knjiga “Velika svjetska rock enciklopedija” objavljena je 2005. godine.

U privatnom je životu Gall odličan kuhar, a u njegovim jelima prevladavala mediteransko-dalmatinska kuhinja. Tako je 2005. godine izdao prvi dio knjige “Kušaj i slušaj Dalmaciju 1”, dok je drugi dio, “Kušaj i slušaj Dalmaciju 2” objavljen godinu dana kasnije.

U izdanju Profila, 2006. godine Gall objavljuje knjigu “Oliver – južnjačka utjeha”, dok s grupom autora, u Izdanju Antibarbarus objavljuje knjigu “Naša spiza”.

2007. godine publici je predstavio svoju knjigu “Gibonni – tajna vještina: biografija”, kao i kuharicu “Kušaj i slušaj Trogir”.

2009. godine Gall je objavio knjige “Kako Iggyju reći Pop, a Dylanu Bob” i “Dijeta za bonkuloviće… i druga spiza”.

Gall je autor glazbenik projekata kao što su “Čovjek od soli” i “Prst u more”, za koje je ujedno i dobio nagradu Porin.

Najveća postignuća

Nagradu Zlatno pero Hrvatskog novinarskog društva Gall je primio 1991. godine.

1997. godine dobio je rock nagradu Crni mačak za uređivanje časopisa Feral Music.

Diskografsku nagradu Porin dobio je 2005. i 2006. godine.

2013. godine dobio je Nagradu Slobodne Dalmacije za novinara godine.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*