Zijad Gračić

Zijad Gračić poznati je glumac koji je uz ostvario velik broj kazališnih i filmskih uloga, no publika ga najviše pamti po ulogama u televizijskim serijama. Ovaj je “kralj sapunica” ostvario ulogu šarmantnog Frenkija u seriji “Ljubav u zaleđu”, Tomislava Kosa u “Zabranjenoj ljubavi” i Nikolu Bukovca u “Dolini sunca”. Isto tako, ostvario je i brojne filmske uloge, primjerice u filmu “Lea i Darija – Dječje carstvo”, “Djeca jeseni” i “Ispod crte”.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu Gračić je završio u Tuzli, a potom se seli u Zagreb gdje je upisao studij glume.

Diplomirao je u Zagrebu na Akademiji dramskih umjetnosti 1984. godine.

Privatni život

Zijad je rođen u Kaknju 7.3.1959. godine. Ima dvojicu braće, blizance.

U braku je s Katarinom Gračić s kojim ima kćerku Koranu i sina Arijana.

Slobodno vrijeme voli provesti s obitelji, na putovanjima. Posebno se voli družiti s prijateljem Mladenom Čuturom.

Posao

Prvu je televizijsku ulogu ostvario 1981. godine kada je glumio u seriji “Nepokoreni grad”. 1983. godine glumio je križara u “Zamkama” te u filmu “Ifigenija u Aulidi”.

Nakon što je diplomirao na Akademiji 1984. godine, postaje članom dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u kojemu je ostvario brojne uloge. Tako su neke od predstava u kojima je glumio: “Otelo”, “Majstor i Margarita”, “Ples lopova”, “Svadba”, “Andrija Hebrang”, “Propast Magnuma”, “Pir ivanjskih krijesnica”, “Potopljena zvona”, “Tramvaj zvan žudnja”, “Kralj Lear”, “Hasanaga”, “Što je muškarac bez brkova”, “Dantonova smrt”, “Građanin plemić”, “Postolar od Delfta”, “Ciganin, ali najljepši” i brojne druge.

U seriji “Inspektor Vinko” ulogu je ostvario 1984. godine, a iste je godine glumio i u filmu “Zadarski memento”. Sljedeće je godine glumio u filmovima “Horvatov izbor” i “Eter”, a Tomu Pintarića glumio je 1986. godine u seriji “Putovanje u Vučjak”.
1987. godine Gračić je ostvario filmsku ulogu u “Na kraju puta”, Grofa je utjelovio 1989. godine u seriji “Ptice nebeske”, a Edu u filmu “Stela” 1990. godine.

U filmu “Sedma kronika” glumio je 1996. godine policajca, a ulogu Elija ostvario je 2003. godine u filmu “Ispod crte”.
2004. godine ostvario je ulogu u filmu “Slučajna suputnica” kao i u seriji “Zabranjena ljubav” u kojoj je glumio Tomislava Kosa.
Šarmantnog Franju Fishera glumio je 2005. godine u seriji “Ljubav u zaleđu”, 2006. godine Antu Dragana u “Običnim ljudima”, dok je 2007. godine ostvario uloge u serijama “Urota” i “Ponos Ratkajevih”.

U filmu “Zapamtite Vukovar” Zijad je glumio 2008. godine, a iste je godine utjelovio Zvonimira Perkovića u seriji “Zakon ljubavi”. Iduće je godine bio Siniša Krvavica Njasvi u seriji “Bitange i princeze”, premijer u “Žene s broja 13” te Nikola Bukovac u “Dolini sunca”.

U HRT-ovom plesnom showu “Ples sa zvijezdama” natjecao se 2010. godine s plesnom partnericom Tihanom Devčić.
2011. godine glumio je Dušana Žanka u filmu “Lea i Darija – Dječje carstvo” te Egona Martinovića u seriji “Pod sretnom zvijezdom”. Uz to, te je godine posudio glas Flinu McFinu u animiranom filmu “Auti 2”.

Sljedeće je godine glumio inspektora u seriji “Larin izbor”, a ostvario je i ulogu u filmu “Djeca jeseni”. Ponovno je ostvario iduće godine ulogu inspektora, no ovaj put u seriji “Počivali u miru”, a 2014. godine pojavio se kao Lovrić u seriji “Stipe u gostima”.

U seriji “Novine” glumio je samotnjaka Martina Vidova 2016. godine.

2017. godine glumio je doktora Grivanovića u seriji njemačke produkcije “Zločini na Jadranu”, koju je u Njemačkoj pogledalo nekoliko milijuna gledatelja. Iste je godine glumio i sudca Janka Rogića u kratkom filmu “Belissima, mai piu”.
Zijad je uz glumačke angažmane radio i kao predavač na Akademiji u Tuzli i u Osijeku.

Najveća postignuća

Dobitnik je nagrade Mila Dimitrijević za najbolju mušku ulogu u predstavi “Dantonova smrt” 2008. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Iako je ostvario velik broj kazališnih i filmskih uloga, publika ga voli zbog šarmantnih uloga u televizijskim serijama te je nekoliko puta i dobio epitet “kralja sapunica”.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*