Željko Rohatinski

Željko Rohatinski poznat je kao četvrti guverner Hrvatske narodne banke s najdužim mandatom na čelu banke te cijenjeni hrvatski ekonomist.

Obrazovanje

Željko Rohatinski završio je osnovnu i srednju školu u Zagrebu nakon čega je upisao Ekonomski fakultet i diplomirao 1974. godine, a 1988. godine doktorirao s radom na temu “Uloga, ciljevi i metode ekonomske politike i problem ročnosti”.

Privatni život

Željko Rohatinski rođen je 3. siječnja 1951. godine u Zagrebu. Dok je studirao upoznao je Mariju, svoju buduću ženu podrijetlom iz Hrvatskog zagorja.

Željko je imao govornu manu i profesori su ga cijelo vrijeme diskretno pokušavali odmaknuti od katedre jer su vjerovali da zbog govorne mane ne može biti dobar predavač.

Iz braka s Marijom Rohatinski ima dvoje punoljetne djece. Slobodno vrijeme voli provoditi igrajući tenis i šah. Marija Rohatinski je nakon što je otkrila da ima rak odlučila prodati tvrtku “Romah” koju je Agrokor kupio 2011. godine.

Tvrtka je ugašena 2014. nakon što je otišla u stečaj, a što ne čudi s obzirom na to da je tijekom 2008. godine bilježila gubitak od 110.000 kn. Kada ju je Todorić kupio imala je gubitak od 1,4 milijuna kuna.

Romah je bila tvrtka registrirana za prijevoz, međunarodno otpremništvo te unutarnju i vanjsku trgovinu na čelu s Marijom Rohatinski.

Posao

Željko je počeo raditi u Republičkom zavodu kao pripravnik 1974. godine da bi 1989. došao na mjesto generalnog direktora Zavoda.

Godinu dana kasnije obnašao je dužnost voditelja Odjela za politiku i makroekonomsku analizu Ekonomskog instituta u Zagrebu gdje se zadržao do 1998. godine kada je postao glavni ekonomist Privredne banke Zagreb.

Kao glavni ekonomist radio je do 2000. godine kada je preuzeo funkciju direktora za makroekonomske analize u Agrokoru, a iste godine u srpnju je imenovan guvernerom Hrvatske narodne banke i to na temelju odluke Hrvatskog sabora.

Najveća postignuća

Željko Rohatinski autor je nekoliko stručnih i znanstvenih članaka te knjige “Vremenska dimenzija ekonomske aktivnosti društva”. Suautor je knjige “A road to Low Inflation”.

Proglašen je najboljim guvernerom od strane europskih nacionalnih banaka, Central European Annual Awards for Excellence.

Godine 2007. tvrtka Lex Info proglasila ga je najuglednijim financijskim stručnjakom, a 2008. godine Hrvatska udruga za odnose s javnošću dodijelila mu je nagradu za najboljeg komunikatora od osoba iz javnog života.

Godine 2008. Jutarnji list ga je proglasio osobom godine jer je za vrijeme gospodarske krize poduzeo mjere kojima je od sloma spasio financijski sustav u Hrvatskoj.

“The Banker” ga je proglasio najboljim centralnim bankarom 2008. godine kao i najboljim guvernerom Europe.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*