Željko Jovanović

Željko Jovanović je političar i bivši ministar znanosti, obrazovanja i športa. Rođen je 26.11.1965. godine. Sudjelovao je u Domovinskom ratu kao liječnik. 23.12.2011. godine izabran je za Ministra znanosti, obrazovanja i športa u dvanaestoj Vladi Republike Hrvatske. Na spomenutoj poziciji ostao je do 18.6.2014. godine kada je smijenjen.

Obrazovanje

U Rijeci je završio osnovnu i srednju školu. 1984. godine upisuje studij medicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

1990. godine je diplomirao, a 1995., nakon rata, je magistrirao na temu biomedicinskih znanosti.

2005. doktorirao je na istom fakultetu, ali i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci na temu marketinga menadžmenta.

Na Medicinskom je fakultet izabran u zvanje docenta, iako mu jedan dio struke prigovora zbog premalog broja relevantnih znanstvenih radova.

Privatni život

Jovanović je oženjen te ima sina Filipa. Velika tragedija zadesila je njegovu obitelj 2005. godine kad se njihova kćer Petra zarazila vrlo vjerojatno hranom koja je sadržavala bakteriju Escherichiju Coli. Tada je imala pet godina i na otoku Šipanu je tijekom obiteljskog ljetovanja dobila težak oblik hemolitičkog uremijskog sindroma. Zbog toga su joj otkazali bubrezi, a zatim i ostatak organizma. Tri je godine ležala na KBC-u Rebru i hrabro se borila, ali je bitku izgubila 2008. godine.

Njihov je sinčić te tri godine isto propatio jer su roditelji bili jako fokusirani na Petru. Jovanović je od tragedije uspio bježati jedino kad je bio zaokupljen poslom.

Od hobija, Željko se voli baviti rukometom, gledati filmove i slušati dobru glazbu.

Posao

1990. počinje raditi u Domu zdravlja u Rijeci kao stažist. Nakon toga bio je nastavnik biologije i kemije na Prvoj hrvatskoj riječkoj gimnaziji. Poslije nastavničkog posla, ponovno se okrenuo medicini te radi kao liječnik opće prakse 1992. i 1993. godine. 1993. i 1994. sudjelovao je u Domovinskom ratu kao liječnik, a zatim je djelovao u sklopu 133. ambulantne brigade u Otočcu.

Za vrijeme vojno-redarstvene operacije Oluja radio je u Hitnoj pomoći te pomagao izvlačiti ranjene iz bolnice u Gospiću. Poslije rata, nastavlja raditi u ekipi Hitne pomoći.

Od 1997. do 2006. godine bio je predstavnik mnogih stranih farmaceutskih kompanija u Hrvatskoj od kojih su neke La roche, Schering-Plough CE AG i General Electric Healthcare. Za te je kompanije radio poslove koji su uključivali vođenje prodaje, praćenje nuspojava lijekova i upravljanje razvojem tržišta.

Političku karijeru počeo je kao saborski zastupnik s liste SKH-SDP u Vijeću udruženog rada. Kasnije postaje član Predsjedništva riječke gradske organizacije SDP-a, a 1993. postaje član Gradskog vijeća.

2005. vraća se politici i postaje potpredsjednik tog vijeća, a 2007. ulazi u sabor kao zastupnik SDP-a. Obnašao je dužnost člana Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

2008. postaje direktor Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora. Budući da su mnogi ljudi s visokih pozicija prepoznali njegovu sposobnost, vrlo je brzo napredovao u karijeri i 2009. postaje zamjenik riječkog gradonačelnika. Na toj poziciji ostaje 2 godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2011. i pobjede Kukuriku koalicije u čijem je sastavu bio i SDP, Jovanović je imenovan ministrom znanosti, obrazovanja i športa. Javnost mu je zamjerala korištenje neprimjerenog rječnika u javnim istupima.

Kao ministar je 2012. ukinuo Vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika uz obrazloženje da se jezikom trebaju baviti instituti koje financira država. Jezična struka žestoko se usprotivila ovoj odluci te je zatražen opoziv te odluke, ali je Jovanović ustrajao u tome i odluku povukao nije. Taj je rad na hrvatskom pravopisu nastavio Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

U školskoj godini 2012./2013. uveo je Kurikulum zdravstvenog odgoja, ali tu je provedbu Ustavni sud Republike Hrvatske ukinuo 22. svibnja 2012. što su podržali nastavnici.

U 12. mjesecu 2013. Ministarstvo pod Jovanovićem potrošilo je više novaca nego je bilo predviđeno državnim proračunom što je izazvalo veliko negodovanje.

Najveća postignuća

Njegovu nadarenost nagradio je grad Rijeka stipendijom za nadarene studente i nagradom za najboljeg studenta, a inače je, uza sav pretrpan raspored, uspio i napisati knjigu Preuzmite kontrolu nad svojom tjelesnom težinom te je autor mnogih stručnih radova, poglavlja u knjizi iz raznih područja medicine, ali i ekonomije.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*