Željko Ivanek

Željko Ivanek je slovensko-američki glumac hrvatskog porijekla. Puno ime mu je Željko Silver Ivanek. Rođen je 15. kolovoza 1957. godine u Ljubljani. Iako je svoju karijeru godinama nakon diplome gradio u kazalištu, poznatiji je po sporednim ulogama s televizijskih ekrana. Najpoznatiji je po ulogama u serijama “Lost”, “Heroes”, “CSI”, “Oz”, “Mentalist”, “Brojevi”, “House” i u mnogim drugima.

Obrazovanje

Željko Ivanek se kao dijete stalno selio, iz Amerike u Sloveniju pa iz Slovenije nazad u Ameriku. Razlog je bio očev doktorat. Nakon što je otac doktorirao, obitelj se preselila u Ameriku gdje je Ivanek završio osnovnu školu, te srednju Ellwood P. Cubberley, jednu od tri javne škole u gradu Palo Alto u Kaliforniji. Nakon srednje škole pohađao je američki privatni fakultet “Yale”, te tri godine nakon toga Londonsku Akademiju Glazbe i Dramske umjetnosti.

Privatni život

Željko Ivanek rođen je u Ljubljani, u Sloveniji. Sa svojim roditeljima je kao trogodišnjak emigrirao u Ameriku, 1960. godine. Obitelj se vraćala nazad u Sloveniju, no smjestili su se u Americi, nakon što je Željkov otac završio doktorat na američkom fakultetu Stanford University.

Nakon završene osnovne i srednje škole, pohađa popularni američki fakultet “Yale”, te tri godine nakon toga upisuje Londonsku akademiju Glazbe i Dramske umjetnosti.

U kontaktu je s prijateljima iz djetinjstva te je nedavno posjetio rodnu državu s prijateljima iz Londona i Amerike.

Željko Ivanek zadržao je svoje ime u Americi, a njegovi hrvatski korijeni potječu iz malog sela pored Varaždina, Čurilovec. Nije oženjen.

Kao svoju najveću inspiraciju navodi Mark Rylance-a, Stephen Dillane-a, te Juliette Binoche.

Posao

Željko Ivanek je nakon svoje diplome na Londonskom fakultetu dugo gradio karijeru u kazalištu. Prvu ulogu u kojoj se posebno istaknuo dobio je 1981. godine u predstavi “Cloud Nine”, autorice Caryl Churchill, za koju je dobio nagradu Drama Desk Award-sa, za “najistaknutijeg i izvanrednog sporednog glumca u predstavi”.

No, Ivanek nije poznat po ulogama u kazalištu već po sitnijim i sporednim ulogama u televizijskim serijama. Prvi put je zapažen u hit serijalu “Odjel za umorstva”. Karaktere koje najčešće igra su odvjetnici, protagonisti, Vladini suradnici, policajci i razni agenti, no voli igrati i “zločeste” karaktere. To uključuje ulogu Emile Danka u serijalu “Heroji”, Rolanda u seriji “Dosje X”, Raya Fiske-a u serijalu “Opasna Igra”, Guvernera James-a Devlina u seriji “Oz”, a pojavio se i u nekoliko epizoda “Zakona i reda”.

2012. godine glumio je Dr. Stafforda White-a u serijalu “The Mob Doctor” koja je svoju slavu stekla na “Fox drama” kanalu.

Posebno je ponosan na ulogu u serijalu “24” gdje je glumio Andrea Drazena, sina srpskog terorista Victora Drazena kojeg je glumio Dennis Hooper. Trebao je glumiti u samo dvije epizode, no na kraju se pojavio u njih petnaestak. Tom ulogom se toliko proslavio, da više nije morao ići na castinge za TV-serije.

Željko Ivanek se savršeno snašao u svim ulogama te ubrzo postao jedno od najprepoznatljivijih lica kriminalističkih TV-serija.

Osim što je glumac u poznatim televizijskim serijalima današnjice, Željko Ivanek pojavio se i u mnogim poznatim filmovima kao na primjer “Bourneovo naslijeđe”, “Kriminalci na godišnjem”, “Dogville”, “Pad crnog jastreba”, “Donnie Brasco”,’Umri muški 4″, “Argo” te “Sedam psihopata” u kojima je surađivao s mnogim poznatim glumcima današnjice.

Najveća postignuća

Željko Ivanek je prvu nagradu dobio 1982. godine i to Drama Desk Award za najboljeg sporednog glumca u predstavi “Cloud Nine”.

2008. godine bio nominiran za najbolju sporednu ulogu u dramskoj seriji ” Opasna Igra” te je osvojio cijenjeni “Emmy Award”.

Tri puta bio je nominiran za prestižan “Broadway’s Tony Award”, prvi puta 1983. godine za ulogu u predstavi “Brighton Beach Memoirs”, drugi put 1992. godine za predstavu “Two Shakespearean Actors ” te treću puta za “Najboljeg vodećeg glumca u predstavi” i to za predstavu “The Caine Mutiny Court- Martial” 2006. godine.

Odigrao je više od 70 uloga u televizijskim serijama. Surađuje s najpoznatijim glumcima svijeta kao što su na primjer Johnny Depp, Al Pacino, Glenn Close, Antony Hopkins te Tom Cruise. Glumio je u svim poznatim američkim hit serijama.

Autor: S.H. 

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*