Željko Gobac

Željko Gobac javnosti je poznat kao izvršni dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza. Vodeći je čovjek hrvatskog rukometa, najzaslužniji za njegovo stvaranje. Iako je na početku svoje karijere bio poduzetnik, život ga je odveo prema sportu. Rođen je u Sisku, 15.2.1957. godine, a veći dio svog života provodi u Zagrebu.

Privatni život

Željko Gobac je još u djetinjstvu, u dobi od samo 10 godina preselio iz rodnog Siska u Zagreb. Za sebe govori da je pravi zagrebački dečko jer je odrastao na asfaltu u Zagrebu. Do tridesete godine živio je na uglu Savske ulice i Končareve.

80-ih godina Gobac se i oženio i to za Sanju Ožegović, bivšu košarkašicu Montinga i reprezentativku bivše države. Bračni par Gobac ima dvije kćeri, a jedan od zetova mu je rukometaš Josip Valčić. Kćeri su mu podarile unuke za koje se najviše brine Željkova supruga Sanja koja je sada domaćica.

Posao

Željko Gobac je glavni referent zadužen za sve poslove u HRS-u, odnosno izvršni je dopredsjednik HRS-a, a bio je i glavni menadžer CO Zagreba te koordinator za muški rukomet u HRS-u.

Svoju poslovnu karijeru Željko Gobac započeo je davno prije nego je ušao u sport. U početku je radio kao konobar u kafiću “Papagaj”, a od 1975. do 1979. godine počeo je pokretati svoju tvrtku. S kolegom Tonijem Bezićem odlučio je krenuti u proizvodnju trapera i kože te su pokrenuli poslovanje butikom M 37.

Nakon toga, Gobac je ponovo s Bezićem, otvorio, ovoga puta kafić “Party” u Ciboni. Prvih pet do šest godina kafić je poslovao odlično, a nakon toga, Gobac je odlučio otvoriti restoran “Maximo”, a bio je i suvlasnik tvrtki “Ema šport” i “Obuća”

Pored toga bio je većinski vlasnik Sisačke banke koju je naposljetku prodao Shalamon fondu.

Cijelo to vrijeme bio je igrač rukometnog kluba “Jedinstvo”, da bi na kraju postao i njihov trener. Početkom 80-ih godina je u ime Obrtničke komore bio član stambene komisije.

1982. godine preuzeo je RK Zagreb koji se u to vrijeme borio da ne ispadne iz treće lige. Tada je govorio da će RK Zagreb jednoga dana postati prvak Europe. Tehnički direktor Zagreba bio je do 1991. godine kada su u klub doveli profesionalne ljude.

1992. godine nudili su mu da poziciju direktora Dinama, ali je ponudu odbio jer je htio da Dinamo i Zagreb budu isto sportsko društvo, no nije naišao na istomišljenike.

Nakon toga, Gobac je ušao u posao recikliranja plastičnih boca.

Najveća postignuća

Željko Gobac je osoba koje se u Hrvatskoj povezuju uz rukomet. Smatra se da sve što je ikada učinjeno za rukomet, za to je zaslužan upravo on. Podigao je rukomet u Hrvatskoj na višu razinu. Pod njegovim vodstvom RK Zagreb podigao se i postao najbolji rukometni klub u Hrvatskoj, a i Hrvatska rukometna reprezentacija postiže svoje velike uspjehe koji su započeli kada je upravo on bio izvršni koordinator za muški rukomet u HRS-u.

Pod njegovim vodstvom, RK Zagreb je 1992. i 1993. godine osvojio titule prvaka Europe.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*