Željko Duvnjak

Željko Duvnjak hrvatski je glumac kojega publika uglavnom pamti po ulozi gospodina Piškorića u humorističnoj seriji “Bibin svijet”. Iza sebe ima brojne uspješno odrađene uloge u televizijskim serijama poput “Ponosa Ratkajevih”, “Zabranjene ljubavi”, “Stipe u gostima”, “Larinog izbora”, ali i u filmovima kao što su primjerice “Zlatne godine”, “Pjevajte nešto ljubavno” te “Ustav Republike Hrvatske”.

Obrazovanje

Duvnjak je diplomirao glumu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Privatni život

Rođen je 18.8.1963. godine. U braku je s Danijelom Duvnjak.

Posao

Prvu televizijsku ulogu Duvnjak je dobio u seriji “Nepokoreni grad” u kojoj je 1982. godine glumio veslača, a potom je 1988. godine uslijedila i prva filmska uloga u “Manifestu”, filmu u kojemu je Duvnjak glumio Martina.

1989. godine postaje članom ansambla Kazališta Komedije, kada je imao prvu premijeru predstave “Car Franjo Josip u Zagrebu”.
Duvnjak je glumio i u popularnoj seriji “Smogovci” 1991. godine, a 1992. godine ostvario je uloge u filmovima “Stranac u noći” i “The Sands of Time”. U filmu “Zlatne godine” iz 1993. godine glumio je šefa sale, a 1999. godine filmske je uloge ostvario u “Bogorodici” i “Četveroredu”.

2004. godine glumio je Steinholza u filmu “Slučajna suputnica”, ali i gastronomskog kritičara u televizijskoj seriji “Zlatni vrč”. U seriji “Bitange i princeze” počinje glumiti 2005. godine.

U poznatoj hrvatskoj seriji “Zabranjena ljubav” glumio je Milorada Žgurića 2006. godine, a iste godine počinje glumiti Janka Piškorića u seriji “Bibin svijet”.

Iduće je godine ostvario ulogu u humoristinoj seriji “Naša mala klinika” u kojoj je glumio Bertija.

Putnika je glumio 2007. godine u filmu “Armin”, a iste je godine glumio i u filmu “Pjevajte nešto ljubavno” te u serijama “Obični ljudi”, “Urota”, “Zauvijek susjedi”, “Dobre namjere” te “Ponos Ratkajevih”.

2008. godine Duvnjak je ostvario više televizijskih uloga. Tako je glumio gospodina Juragu u seriji “Stipe u gostima”, odvjetnika u “Hitna 94”, Tončeka u “Sve će biti dobro” i Renea u “Bračnim vodama”.

Josipa je glumio u seriji “Dva smo različita svijeta” 2011. godine, a iste je godine glumio i u seriji “Larin izbor” računovođu Miljenka.

U filmu “Djeca jeseni” glumio je 2012. godine, dok je lik Franje Osvaldića utjelovio 2014. godine u seriji “Kud puklo da puklo”. U “Crno-bijelom svijetu” glumio je već iduće godine, a 2016. godine Duvnjak je ostvario televizijske uloge u serijama “Lažni svjedok” i “”Zlatni dvori”, kao i u filmu “Ustav Republike Hrvatske”. Iste je godine glumio u filmu “Ko te šiša”, a godinu dana kasnije glumit će i u istoimenoj televizijskoj seriji.

U kazalištu Komedija glumio je u brojnim predstavama, a samo neke od njih su: “Car Franjo Josip u Zagrebu”, “Skidajte se do kraja”, “Veliki manevri u tijesnim ulicama”, “Matijaš Grabancijaš Dijak”, “Kidaj od svoje žene”, “Što sve činimo zbog ljubavi”, “Muka i uskrsnuće spasitelja našega”, “Crna kraljica”, “Glembajević”, “Cigle svete Elizabete”, “Od kreveta do kreveta”, “San ivanjske noći”, “Mali dućan strave” i druge.

Brojne su i sinkronizacije koje je Duvnjak ostvario. Tako je primjerice svoj glas dao Smucalu u “Malim letećim medvjedićima”, doktoru Lele Martiniju u “Voljenom doktoru Martiniju”, Kombiju u “Autima”, Franku u “Šumskoj družini”, šefu u “Super curama”, Jean-Bobu u “Labuđoj princezi”, policajcu Kljuniću u “Tko je smjestio Crvenkapici”, Masonu u “Madagaskaru”, Gallaxharu u “Čudovištu protiv vanzemaljaca” i brojnim drugima.

Duvnjak je radio i na radiju. Snimio je brojne radio drame na Dramskom programu Hrvatskog radija, a na Radiju Velika Gorica uređivao je i vodio radijske emisije. Osim toga, snimio je i nekoliko radijskim propagandnih poruka.

Najveća postignuća

Duvnjak je ostvario zavidnu glumačku karijeru, kako na kazališnim daskama, tako i u televizijskim serijama i filmovima. Uz to, može se pohvaliti i snimljenim sinkronizacijama te angažmanu na Hrvatskom radiju.

Publika ga uglavnom pamti po ulogama šefova, primjerice u “Bibinom svijetu” ili pak u filmovima “Pjevajte nešto ljubavno” i “Zlatne godine”.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*