Željka Markić

Željka Markić hrvatska je liječnica, poduzetnica i desno orijentirana aktivistica. Nikada nije radila kao liječnica, a svoju je karijeru započela u medijima, kao novinarka i ratna izvjestiteljica. Ipak, javnosti je najpoznatija kao članica Organizacijskog odbora građanskog pokreta U ime obitelji. Zalagala se za raspisivanje referenduma o braku.

Obrazovanje

Željka Markić završila je klasičnu gimnaziju te je nakon srednjoškolskog obrazovanja upisala studij medicine, na kojemu je i diplomirala.

Privatni život

Rođena je u Zagrebu 11.11.1964. godine kao najstarije dijete u obitelji.

Marijo Živković, njezin otac, osnovao je udrugu “Obiteljski centar”. Ova se udruga bavi promicanjem prirodne metode planiranja obitelji, kao i promicanjem ljudskoga dostojanstva.

Markić je u braku s liječnikom Tihomirom Markićem s kojim ima četvero djece.

Posao

Iako je diplomirala medicinu, Markić nikada nije radila kao liječnica.

Kao ratna izvjestiteljica za informativni program radila je 1992. i 1993. godine za Hrvatsku radioteleviziju, a potom je radila u drugim televizijskim kućama, poput: BBC-a i NBC-a. Na HRT-u je još radila i kao novinarka i voditeljica u emisiji “Dobro jutro”.
U razdoblju od 1992. do 1994. godine radila je u Helsinkiju kao suradnica za zaštitu ljudskih prava u organizaciji Human Rights Watch.

Tijekom ratnih 90-ih godina u Hrvatskoj prikupljala je iskaze preživjelih u logorima Omarska i Keraterm, iskaze civila koji su preživjeli pad Vukovara, ali i žena koje su silovane.

Markić je od 2004. do 2007. godine radila kao urednica informativnih emisija na Novoj TV: Dnevnika i Vijesti.

Bila je dopredsjednica udruge građana Grozd (Glas roditelja za djecu) koja je osnovana 2006. godine s ciljem poboljšanja kvalitete odgoja djece i općenito položaja obitelji u suvremenom društvu.

Prva je predsjednica hrvatske političke stranke i udruge Hrast (Hrvatski rast) koja se u svojim načelima zalagala za kršćanstvo, domoljublje, obitelj, solidarnost i socijalnu osjetljivost. Prvotno je Hrast bio pokret, osnovan u listopadu 2010. godine, ali se kao politička stranka afirmirao u siječnju iduće godine. U međuvremenu su se u stranci dogodile nesuglasice oko predsjedništva su Markić i njezine bliske kolege osnovali novu stranku pod nazivom HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku. Ova je stranka osnovana početkom 2013. godine, a predsjednikom je imenovan Ladislav Ilčić.

Osnivačica je hrvatske podružnice dobrotvorne organizacije Marijini obroci koja je prethodno nosila naziv Scottich International Relief (SIR). Cilj je ove organizacije osiguravanje obroka djeci u školama u najsiromašnijim državama svijeta.

Sa suprugom radi kao koordinatorica međunarodne udruge Obiteljsko obogaćivanje.

Ono po čemu je ime Željke Markić javnosti najpoznatije, upravo je zbog angažmana u udruži građana “U ime obitelji”. Naime, Markić je članica Organizacijskog odbora ove udruge te je bila jedna od inicijatorica 2013. godine za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o braku.

Supružnici Markić vlasnici su privatne tvrtke SermonCRO d.o.o. koja se bavi kliničkim istraživanjem lijekova. Osnovana je 2012. godine, a jedan od sponzora ove tvrtke firma je TEVA Pharmaceutical Industries, koja ujedno proizvodi kontracepcijska sredstva. Upravo u ovome leži paradoks jer se gospođa Markić neumoljivo zalaže za pravo na život od začeća.

Najveća postignuća

Tijekom novinarske karijere Željka Markić radila je na nagrađivanim i vrlo priznatim dokumentarnim filmovima poput “Zvonik – žrtve etničkog čišćenja”, “5 godina nakon Daytona – je li povratak moguć” te “Unforgiving”.

Nakon novinarske karijere i angažmana u informativnim emisijama i dokumentarnim filmovima, Markić se posvetila radovima u udrugama i pokretima s ciljem promicanja prava na život od začeća.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*