Željka Horvat-Vukelja

Željka Horvat-Vukelja poznata je hrvatska književnica i dramaturginja. Uglavnom piše za djecu i mlade. Javnosti je najpoznatija po djelima “Hrabrica”, “Petra uči plivati”, “Reumatični kišobran” i mnogim drugima.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završila je u Zadru. Nakon toga dolazi u Zagreb gdje je diplomirala francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu.

Privatni život

Željka Horvat-Vukelja rođena je 25.7.1952. godine u Sinju. Najranije djetinjstvo provela je u Šibeniku, a nakon toga odlazi u Zadar gdje završava obvezno školovanje.

Često je istaknuta kao izvrstan pedagog. Njezina ljubav prema radu s djecom i mladima istaknuta je njenim stalnim posjetama školama, knjižnicama za djecu te raznim skupovima.

Posao

Nakon završenog fakulteta književnica je radila kao nastavnica francuskoga jezika djeci od prvog do osmog razreda osnovne škole. Također, svojim je znanjem pridonijela i pri izradi nekoliko školskih udžbenika.

Dugi niz godina radila je u Školskoj knjizi kao urednica časopisa za mlade “Modra Lasta”.

Književnica je objavila brojne slikovnice, a neke od njih su “Balončica”, “Panjoglav”, “Hrabrica”, “Slikopriče”, “Poplava iz šalice kave”, “Petra uči plivati”, Kako je kornjača išla na ljetovanje”, “Miško u cirkusu” i brojne druge.

Njen opus broji velik broj objavljenih kratkih priča, kako u tisku tako i na Hrvatskom radiju. Također, napisala je i igrokaze za djecu.

Na Hrvatskom radiju emitirane su njene radioigre kao npr. “Priča o priči”, “Leteći glasovir”, “Tko je glavni”  i drugi.

Poznat je i roman Željke Horvat-Vukelje pod nazivom “Putovanje patuljka Zvončića” iz 1997. godine.

Najpoznatija zbirka priča zasigurno je “Šiškablaška”, objavljena 1984. godine.

U njenom opusu nalaze se i zbirke igrokaza poput “Reumatičnoga kišobrana” te “Reumatični igrokaz i drugi lutkarski igrokazi”, “Kuhinjski razgovori” …

Književnica je napisala i objavila zbirku pričokaza, književne forme koju je sama osmislila. Ta zbirka se naziva “Reumatični igrokaz i još deset pričokaza”. Izraz pričokaz predstavlja istovremeno priču i igrokaz u kojemu sudjeluje i publika.

Željka Horvat-Vukelja već dugi niz godina posjećuje škole i dječje knjižnice kako bi zabavila i nasmijala djecu i mlade. Njezin vjerni pratitelj uvijek je ljubičasta torba koju naziva “Ljubica Torbić”, a brojni pretinci u kojima se nalaze priče i iznenađenja posebna su zanimacija djeci.

Članica je HDDU, odnosno Hrvatskoga društva dramskih umjetnika.

Najveća postignuća

Željka Horvat-Vukelja bila je urednica “Modre Laste” u razdoblju od 1989. pa sve do 2014. godine. Koliko je njezin rad bio dobar i koristan vidljivo je u podacima da se taj časopis čita dugi niz godina te ga obožavaju brojne generacije.

Nadalje, njezine slikovnice i zbirke priča redovna su lektira za djecu u nižim razredima osnovne škole te se ujedno nalaze i u udžbenicima.

Dva njena igrokaza postavljena su na pozornicu u Gradskom kazalištu “Žar ptica”. “Reumatični kišobran” prvi je puta izveden 2005., Horvat-Vukelja autorica je teksta, dok je “Hrabrica” postavljena 2015. godine, a književnica je autor predloška.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*