Željka Fuchs

Željka Fuchs je hrvatska znanstvenica. Godinama je radila na sveučilištu u Splitu kao prodekanica za znanost i voditeljica studija fizike okoliša, a 2017. godine je na području jugozapadnih Kariba i Tihog oceana započela s pripremama za istraživanje uzroka nastanka ekstremnih padalina i razornih oluja koje sve više utječu na čovjekovu svakodnevicu. Glavno područje njezina istraživanja je atmosferska fizika, odnosno meteorologija.

Obrazovanje

2005. godine je doktorirala fiziku na sveučilištu New Mexico Tech u SAD-u.

Privatni život

Iako su oboje kontinentalci, Željka i suprug su nakon života u Americi planirali doći živjeti u Dalmaciju jer su ih privukli ugodna klima i more. Split im se učinio kao logičan izbor jer ima Prirodoslovno-matematički fakultet pa su se ondje 2006. godine doselili sa sinom Martinom i kćerima Sarom i Larom. Za svoju obitelj kaže da je njezina snaga i inspiracija.

Kaže da je SAD idealno mjesto za razvijanje znanstvene karijere, ali nije moglo pružiti njoj i njezinoj obitelji ono što dobiju u Hrvatskoj, a to je prema njezinim riječima bolja kvaliteta života. Htjela je da njezina djeca pješice idu u školu i da mogu sama otići u trgovinu.

Posao

Nakon doktorata dr. Fuchs se vraća u Hrvatsku gdje je na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Splitu provela deset godina karijere. Prema njezinoj viziji meteorologiju, ekologiju, oceanografiju i biologiju bi trebalo povezati s menadžmentom, jer smatra da danas nije dovoljno samo znati kako nešto funkcionira u teoriji. Ističe da bi jedan od osnovnih ciljeva fizike okoliša trebao biti osvijestiti ljude da su klimatske promjene nešto što se zaista događa i zbog toga je menadžment jako važan jer se fizičari često ne znaju prezentirati u javnosti.

Bila je voditeljica europskog projekta EMBRACE i predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti u Splitu. Od formalne manifestacije koja se uglavnom održavala po fakultetima, Željka je napravila pravi gradski festival za vrijeme kojeg Split postaje grad znanosti, s mnoštvom radionica, seminara, prezentacija, izložbi, demonstracija, igrokaza i natjecanja. Sve to je raspoređeno po cijelom gradu, od kultnih gradskih kafića do šatora na rivi.

Osim Festivala znanosti, organizirala je i Radionicu o popularizaciji znanosti, koja je okupila oko 50 znanstvenika, a rezultirala je mnogim idejama za popularizaciju znanosti i povezivanjem znanstvenika. Organizirala je i radionicu Rad s medijima, u ožujku 2010. godine, a na kojoj su stručnjaci za odnose s javnošću podučavali znanstvenike sa splitskog Sveučilišta o komunikaciji s medijima s ciljem popularizacije znanosti. Slobodna Dalmacija joj je 2011. godine dodijelila posebnu nagradu za znanost.

Od 2015. godine živi u SAD-u, gdje je postala direktorica tada tek osnovanog Centra za klimu i vodu na New Mexico Techu. Cilj centra je primjena znanstvenih spoznaja do kojih dolaze na konkretne društvene i ekonomske probleme koji se sve više javljaju zbog klimatskih promjena.

U lipnju 2017. godine je krenula s pripremama za veliki istraživački projekt koji za cilj ima otkriti velike meteorološke nepoznanice nastanka ekstremnih padalina i razornih oluja. Radi se o projektu Organization of Tropical East Pacific Convection – OTREC, vrijednom 2,8 milijuna dolara koje je dodijelila Američka nacionalna znanstvena zaklada. Dr. Fuchs bi u sklopu projekta s kolegom Davidom J. Raymondom trebala letjeti u tropske oluje kako bi otkrili fizikalni proces odgovoran za nastajanje kumulonimbus oblaka i oluja koje on sa sobom nosi.

Mjesto nam kojemu će provoditi istraživanje je područje jugozapadnih Kariba i Tihog oceana s obzirom na to da do konvekcije dolazi najčešće u tropskoj klimi pa je navedeno područje prirodni laboratorij za istraživanje te pojave. Pravovremena predviđanja pojave ekstremnih padalina i razornih oluja doprinijet će održivosti i razvoju proizvodnje hrane i poljoprivredi, te razvoju turizma i održavanju javne infrastrukture.

Najveća postignuća

Dr. Fuchs je velik dio svoje karijere provela učeći druge, prvo kao profesorica fizike na radnom mjestu New Mexico Institute of Mining and Technology, a zatim kao voditeljica studija fizike okoliša na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

2017. godine je započela s pripremom projekta koji bi trebao otkriti uzrok pojave koju američki meteorolozi nazivaju Svetim Gralom meteorologije. Ako dođe do otkrivanja uzroka pojave oluja i ekstremnih količina padalina, uvelike bi se pridonijelo održivosti i razvoju niza sektora.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*