Zdravko Pevec

Zdravko Pevec je bivši hrvatski poduzetnik. Bio je vlasnik trgovačkog lanca Pevec koji je poslovao pod sloganima “Prvi hrvatski trgovački lanac” i “Kupujte s osmijehom”, koje je osmislio sam Zdravko. 2010. godine je u samo nekoliko mjeseci od primjera uspješnog poduzetnika postao optuženik. On i supruga su bili optuženi da su oštetili državni proračun za 10,5 milijuna kuna i za sebe ostvarili protupravnu korist od 3,8 milijuna kuna.

Obrazovanje

Zdravko nakon završene osnovne škole nije planirao ići u srednju jer je njegova starija sestra nastavila školovanje, pa je plan bio da on ostane s roditeljima i brine se o imanju. Njegovi roditelji su kasnije kupili nove poljoprivredne strojeve, pa su ga ipak poslali u srednju školi kako bi se naučio njima upravljati.

Privatni život

Rođen je 1960. godine u Donjim Mostima kod Bjelovara. Potječe iz imućne obitelji ali ističe da je iza obilja u kojemu su živjeli stajao marljiv i mukotrpan rad u poljoprivredi, koji se morao obavljati bez obzira na vremenske uvjete i nije poznavao radno vrijeme.

Zdravko je suprugu Višnju upoznao na seoskoj zabavi kad je njoj bilo sedamnaest godina, a vjenčali su se početkom osamdesetih godina. Imaju dva sina, Danijela i Davorina. Stariji sin Danijel je diplomirao ekonomiju na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta i radio je u obiteljskoj tvrtki, dok su mlađeg Davorina više zanimala putovanja po Dalekom istoku i duhovnost.

Pevecovi su bili dobri prijatelji s Todorićima koji su ih u njihovoj kući u Bjelovaru znali posjećivati privatnim helikopterom.

Posao

Karijeru je započeo radeći kao komercijalist za prodaju traktorskih dijelova u tvornici traktora “Tomo Vinković”. Kasnije je i sam otvorio servis za traktore iz kojega je krajem osamdesetih nastala mala trgovina. U garaži obiteljske kuće u Bjelovaru je prodavao kosilice, a partner i dobavljač mu je bio jedan Nizozemac.

1990. godine osniva tvrtku Pevec d.o.o., koja je bila registrirana kao tvrtka za uređenje okućnica, prodaju alata za poljodjelstvo i rezervnih dijelova za poljoprivredne strojeve, a imala je dvoje zaposlenih – njega i suprugu Višnju . Nakon četiri godine poslovanja, posao su iz garaže preselili u poslovni prostor u središtu Bjelovara.

1995. godine u Sesvetama otvara prvu poslovnicu koja se nalazila izvan Bjelovara. Najveću ekspanziju tvrtka doživljava 2000. godine širenjem trgovačkih centara u Zagrebu, Splitu, Koprivnici i Kutini, a iste godine ih je Županijska komora Bjelovar nagradila Zlatnom kunom za najuspješnije trgovačko društvo.

2001. godine se počinje baviti transportnim biznisom, a uskoro nakon toga osniva i građevinsku tvrtku koja je gradila njegove prodajne centre. Dvije godine kasnije kupuje Instalotehnu, tvrtku specijaliziranu za trgovinu građevinskim i instalacijskim materijalima.

Kako ne bi reklamirali druge, Pevecovi su osnovali svoj Pevec radio, koji se slušao u svim njihovim trgovačkim lancima. 2005. godine su u okolici Bjelovara kupili stari objekt od kojeg su napravili hotel s četiri zvjezdice kojim je upravljala Zdravkova supruga Višnja.

2008. godine ulaze u tešku financijsku krizu, jedna od njihovih tvrtki, Instalotehna, odlazi u blokadu. Blokiralo ju je Ministarstvo financija, a godinu dana kasnije pod blokadom se našla i tvrtka Pevec. Zdravko je svakodnevno tražio podršku dobavljača i financijskih institucija te izlazio s novim idejama o spašavanju poslovanja. Prva je bila pokušaj dovođenja bivšeg direktora Metroa Hrvatska, Damira Firšta, koji je poduzetnika na kraju odbio.

Probleme u transportu je planirao riješiti po Coca Cola modelu, prema kojemu je tvrtka svojim vozačima ponudila otkup kamiona I čvrste ugovore koji im osiguravaju posao, međutim kod Peveca to nije bio slučaj jer im nije mogao dati čvrsto jamstvo da će imati dovoljno posla ako otkupe kamione.

Nakon što su navedeni pokušaji propali, kao i pokušaj dovođenja stranih partnera, Pevec je tvrtku ponudio natrag vjerovnicima. Tvrtka je najprije otišla u stečaj, a poslije toga su se postupno počele otvarati trgovine i zaposlenici su se vraćali na svoja radna mjesta.

Zdravko Pevec je sa suprugom uhićen u lipnju 2010. godine. pod optužbom da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja. U pritvoru su proveli šest i pol mjeseci, a Zdravko je 2015. godine nepravomoćno osuđen na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine i deset mjeseci, dok je supruga dobila kaznu od godinu dana. Kao olakotna okolnost je uzeto to što su novac nisu uzimali za sebe nego su ga ulagali u tvrtku.

2011. godine je u Zadru osnovao tvrtku na ime svojih sinova, Pevec Danijel i Davorin, koja je registrirana za brojne djelatnosti poput građenja i trgovanja nekretninama, projektiranja, proizvodnje namještaja i računalnog programiranja. U listopadu 2015. je imenovan zastupnikom te tvrtke.

Zdravko i supruga su se posljednjih godina bavili uzgojem kukuruza za ljudsku prehranu koji su prodavali Barilli, obrađivanjem vinograda i proizvodnjom vrhunskog vina, a jedan od vinograda kod Bjelovara su prodali Kinezima.

Osim vinograda, prodavao je i zemlju te svu mehanizaciju koju je posjedovao kako bi krenuo u nove poslove. Kupio je dva poslovna centra Baumaxa u Hrvatskoj, jedan Bauhausov centar u Njemačkoj, nekoliko posrnulih tvrtki u stečaju i nekoliko prodajnih centara slovenske tvrtke Žilnik. Svu opremu iz kupljenih centara prevozi u Pevecova skladišta i priprema za prodaju. Dio robe izvozi, surađuje s jednom njemačkom tvrtkom i vodi ozbiljne pregovore s tvrtkama iz još nekoliko država.

Najveća postignuća

Zdravko Pevec je s poslom krenuo u maloj garaži obiteljske kuće da bi nakon nekoliko godina postao vlasnik osamnaest trgovačkih lanaca i bio proglašavan poduzetnikom godine. Na vrhuncu moći u tim centrima je bilo zaposleno četiri tisuće ljudi i imali su 350 dobavljača od kojih je većina bila iz Hrvatske.

Osim trgovine, svoje poslovanje je proširio i na biznis s nekretninama, logistički biznis i ugostiteljstvo, a prije propasti Pevecovih, godišnji promet je iznosio oko 3,5 milijardi kuna.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*