Vlatka Basioli

Vlatka Basioli hrvatska je književnica i urednica portala Knjizevnost.com. Aktivna je članica književne udruge Zadarski pisci (ZaPis), te književna blogerica i urednica stranice Knjizevnica.net te bloga Ljenjivac.com. Vlatka Basioli rođena je u Zadru 1985. godine.

Obrazovanje

Vlatka Basioli pohađala je osnovnu školu Smiljevac u Zadru, a istovremeno i glazbenu školu Blagoje Bersa, gdje je svirala flautu. Nakon što je završila osnovnu, upisala je srednju Kemijsku školu (danas Prirodoslovno-grafičku). Maturirala je 2004. godine i tako stekla zvanje ekološkog tehničara, a 2005. godine upisala je Filozofski fakultet u Zagrebu.

Na Filozofskom fakultetu stekla je najprije diplomu prvostupnika Južnoslavenskih jezika i književnosti i Rumunjskog jezika i književnosti. 2009. godine na istom fakultetu upisala je magisterij Južnoslavenskih jezika i književnosti, književno-interkulturalni smjer i magisterij iz Fonetike, smjer fonetika- rehabilitacija. Diplomu magistre na oba studija stekla je 2014. godine.

Privatni život

Vlatka Basioli rođena je 1985. godine u Zadru, gdje je i odrasla. Otac joj je bio pomorac, a majka joj i danas radi kao dizajnerica interijera i restauratorica namještaja.

Vlatka je odmalena pokazivala veliko zanimanje za priče, pisanje i općenito književnost. Njen spisateljski talent prepoznat je još u osnovnoj školi, ali do izražaja je došao tek u srednjoj, kada je Vlatka počela pisati za srednjoškolski magazin Spektar, tada veoma cijenjen i poznat magazin ne samo u Zadru, već i diljem države.

U srednjoj školi redovito je sudjelovala na Lidranu i to u više kategorija. Sudjelovala je sa svojim pričama, novinarskim i filmskim radovima. U četvrtom razredu srednje škole sudjelovala je na literarnom natjecanju “Voda – izvor života” i tamo osvojila prvu i treću nagradu, budući da je prijavila dva rada, jedno pod svojim, a drugo po sestrinim imenom.

Za vrijeme srednje škole Vlatka se počela baviti i kazalištem. Već u prvom srednje postala je članicom kazališne udruge “Igrajmo se” s kojom je napravila niz predstava. Osim toga, Vlatka se tada počela baviti i glazbom. U osnovnoj školi svirala je flautu, a u srednjoj je počela svirati gitaru i to kao samouka gitaristica. Istovremeno je počela pisati i uglazbljivati svoje prve pjesme.

Nakon što se preselila u Zagreb na studij, okupila je bend koji su najprije činile samo Vlatka kao vokalistica i gitaristica te jedna violončelistica. Ubrzo je bend dobio i ostale članove i nazvao se Charlie. U sljedećih nekoliko godina Charlie je promijenio postavu, sve dok nije postao trojac s vokalisticom Vlatkom na gitari te basistom i bubnjarom. U blaženim godinama studiranja bend je svirao mnogo, nastupao često, a Vlatka je za njega pisala pjesme. 2009. godine, kako bi zaokružila svoje glazbeno znanje, Vlatka je završila tečaj iz tonskog snimanja i glazbene produkcije.

Osim glazbe i književnosti, Vlatka je i velika zaljubljenica u film. 2016. godine počela je pisati blog Ljenjivac u kojem piše upravo o filmu, knjigama i ostaloj, uglavnom kućnoj, razonodi.

Posao

Vlatka Basioli aktivno se bavi književnošću još otkako je krenula na studij. Najprije je pisala znanstvenofantastične i fantastične priče, da bi tijekom studiranja počela eksperimentirati s prozom te tako prelaziti i na druge književne žanrove i prozne forme. Za vrijeme studija objavljivala je priče u studentskim časopisima te sudjelovala u mnogim književnim natječajima.

Za vrijeme i kratko nakon studiranja Vlatka Basioli radila je uglavnom honorarne poslove te kao ispomoć u firmi svoje majke, kojoj je glavna djelatnost bila prodaja dekorativnog namještaja i uređenje interijera. Nakon studija Vlatka se počela baviti lektoriranjem i uređenjem stručnih i književnih tekstova, seminarskih i diplomskih radova te ghost-writingom.

2015. godine Vlatka Basioli postala je jedna od urednica web-stranica specijaliziranih za lektire, među kojima su Lektire.hr, Lektira.rs, Mojalektira.com i ostale.

2016. godine počela je pisati vlastiti blog Ljenjivac, namijenjen filmu, serijama, knjigama i ostaloj zabavi. Sljedeće godine počela je pisati blog i uređivati stranicu Knjizevnica.net, gdje daje savjete o pisanju, piše o vlastitom iskustvu spisateljice te objavljuje svoja književna djela.

Iste godine Vlatka Basioli postala je suosnivačica projekta Knjizevnost.com, web-portala na kojem objavljuje profile književnika i njegovih djela, bez obzira na književni status autora, vrstu djela ili žanr. Danas je Vlatka glavna urednica tog portala.

Najveća dostignuća

Vlatka Basioli je 2004. godine dobila treću nagradu na natjecanju “Voda – izvor života”, za priču pod istoimenim naslovom.

2011. godine Vlatka je primljena u društvo zadarskih pisaca, udrugu ZaPis. Njena kratka priča “Doba neplodnosti” objavljena je 2012. godine u zbirci kratkih priča “Samo ti pričaj”, koju je izdala navedena udruga.

2014. godine Vlatkina priča “Tajna invazija” objavljena je u Karlovačkom tjedniku kao jedna od prvih deset nagrađenih priča u natječaju Književnog kruga Karlovac.

Sa svojim djelima Vlatka Basioli danas sudjeluje na raznim čitanjima i književnim tribinama.

Autor: V.B.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*