Vladimir Šišljagić

Vladimir Šišljagić hrvatski je političar, liječnik, znanstvenik i profesor. Rođen je 31.3.1957. godine u Osijeku. Od 2009. godine obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije te je član mnogih uglednih liječničkih udruga i društava. Poznat je po predsjedavanju na čelu Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje.

Obrazovanje

U Osijeku je završio osnovnu školu i gimnaziju, a nakon toga odlazi studirati medicinu u Sarajevu. Tamo je na medicinskom fakultetu diplomirao 1983. godine, a nakon toga je specijalizirao opću kirurgiju 1993. i subspecijalizirao traumatologiju 2003. na KBC Rebro.

1999. godine obranio je magisterij iz biomedicinskih znanosti na temu Primjena antimikrobnih lijekova u liječenju ratne rane.

U ljeto 2007. godine na osječkom je medicinskom fakultetu obranio doktorsku disertaciju na temu Primjena koštanog cementa u osteosintezi loma dugih kostiju osteoporotičnih ozljeđenika.

Privatni život

Šišljagić je bio u braku s Jadrankom koja je liječnica opće prakse u Osijeku te ima svoju privatnu ambulantu, a par se razveo 2007. godine Iz tog braka Šišljagić ima kći Dinu i sina Marka.

Bio je branitelj u Domovinskom ratu te je bio dio Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Šišljagić je bliski prijatelj s Branimirom Glavašem, a od 2010. godine i Glavaševog bijega u susjednu Bosnu i Hercegovinu, Šišljagić ga posjećuje u Mostaru i često kontaktira s njim.

Posao

Nakon što je završio liječničko stažiranje, zaposlio se u vojnoj ambulanti u Osijeku te je tamo radio kao liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od 1985. do 1988. godine. Već je tada napredovao u svojoj medicinskoj karijeri kad su ga pozvali da bude dio Kirurškog odjela u Općoj bolnici u Osijeku. Po položenom specijalističkom ispitu, radi kao specijalist kirurg Odjelu za traumatologiju Klinike za kirurgiju Kliničke bolnice Osijek, a 1994. postaje voditeljem tog odjela zbog iznimnog zalaganja i pokazane stručnosti.

Član je Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog kirurškog društva, Hrvatskog društva za medicinska vještačenja, Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog društva traumatologa.

2003. godine Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera odabrao ga je za naslovnog asistenta na znanstvenim područjima biomedicine i zdravstva, a budući da se u ulozi asistenta dobro snašao, već je 2006. postao predavač u zvanju docenta, a

2010. izvanredni profesor. Danas sudjeluje u istraživanjima koje provodi znanstveno-istraživački tim s Medicinskog fakulteta u Osijeku.
Napisao je velik broj stručnih radova, priručnika i udžbenika te je bio sudionik velikog broja kongresa i simpozija.

Bez obzira na zavidnu liječničku karijeru, Šišljagić je javnosti poznatiji kao političar. 1995. godine uključuje se u politiku kao nestranačka osoba, ali je već dvije godine nakon toga u džepu imao člansku iskaznicu Hrvatske demokratske zajednice. 2003. ulazi u sabor, ali ubrzo nakon toga, 2005. napušta stranku zbog razilaženja u mišljenju s ostalim članovima oko vođenja procesa protiv Branimira Glavaša.

Priključuje se HDSSB-u, a 2007. odabran je na mjesto predsjednika ove političke stranke koja djeluje u Slavoniji i Baranji.

2009. i 2013. izabran je za župana Osječko-baranjske županije neposrednim glasanjem. Na prvim izborima za župana, njegovi bivši kolege iz HDZ-a optužili su ga zbog činjenice da je rat dočekao kao liječnik i bivši stipendist Jugoslavenske narodne armije s činom kapetana. Tijekom političkog rata koji se odvijao u Osijeku između HDZ-a i HDSSB-a, njegovi protivnici lijepili su postere njega u odori Jugoslavenske narodne armije, a on ih je sve prijavljivao.

Najveća postignuća

Zbog časnog i uzornog obavljanja službe odlikovan je Spomenicom domovinske zahvalnosti.

2016. godine uručeno mu je priznanje Državne uprave za zaštitu i spašavanje zbog pomoći oko unaprjeđenja sustava 112 i odličnog reagiranja u kriznim situacijama.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*