Vilim Ribić

Vilim Ribić je osnivač Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te jedan od suosnivača Socijaldemokratske stranke Hrvatske. Strastveno je svoj privatni život podredio poslu i aktivno se bavi pravima ljudi, čije interese predstavlja. Bez ikakve zadrške ulazi u političke rasprave i hrabro se zalaže za inovacije i promjene u društvu.

Obrazovanje

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, uz koji je studirao filozofiju i komparativnu književnost. 1986. godine upisuje poslijediplomski studij makroekonomije.

Privatni život

Vilim je rođen 8.12.1956. godine u Osijeku. Nikad se nije ženio, jer kako za njega kažu – jedina mu je ljubav posao. Stanuje u sindikalnom stanu u Zagrebu.

Živi svoju ideju Sindikata i bio je predvoditelj brojnih pokreta i sindikalnih akcija, žustro kritizirajući aktualnu politiku i vlasti. Karizmatičan je govornik i vođa te borac za pravdu i ravnopravnost.

Neki ga opisuju kao kontraverznog egocentrika, čiji se svijet vrti oko novca, pozivajući se na aferu sa tzv. Sindikalnim domom, čija se izgradnja financirala sindikalnim članarinama. On o sebi pjesnički kaže kako je motor organizacije, radoholičar, da ima pozitivnih svojstava, ali i temperamenta, tvrdoglave principijelnosti, da je čovjek ideje ili frojdovski rečeno čovjek sublimiranog libida, da je tek dokoličar, koji nema što raditi pa radi 80 sati tjedno.

U starosti se nada povratku u znanost, kao svojoj prvoj davnoj ljubavi.

Posao

U vrijeme studentskih dana, radio je kao portir za tvrtku Sigurnost. 1985. godine se zaposlio kao novinar, ali je ubrzo dao otkaz, ogorčen cenzuriranjem njegovog rada. Godinu dana kasnije, počinje se baviti ekonomskom poviješću na Institutu za suvremenu povijest.

Pri kraju magistarske radnje, ogorčen plaćom i tretiranjem na Institutu, osniva Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, čiji je bio predsjednik od 1990. do 1993. godine. Ideja same institucije, temelji se na poboljšanju materijalnih prava članova, utječući na sami vladajući državni sustav znanosti i visokog obrazovanja.

Bio je i suosnivač Socijaldemokratske stranke Hrvatske, iz koje je istupio 1990.godine. Od te je godine zaposlen u Sindikatu znanosti, a do 2014. godine predsjeda Velikim vijećem Sindikata.

Postavljen je i na mjesto predsjednika Matice hrvatskih sindikata.

Najveća postignuća

Vilim Ribić je osnivač Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, kojim je predsjedao od 1990. do 1993. godine. Djelujući uz toliku podršku znanstvenika, izborio se za izmjene i dopune Zakona u njihovu korist, kao što su povećanje plaća i naknada za neke specijalne okolnosti, bolja zdravstvena zaštita i sigurnost, stipendiranje djece preminulih kolega, kolektivni ugovor, dulji godišnji odmori te pogodnosti pri dizanju kredita i slično. Također je spriječio brojne odredbe, koje su se kosile sa slobodom njihova rada i razvoja.

Za osnivanje i dugogodišnje vođenje, dobio je i priznanje. Nastavio je srčano raditi svoj posao i bez oklijevanja tražiti od vladajućih ono, što smatra da znanost i prosvjeta zaslužuju, kako bi cijela nacija prosperirala.

Autor: M.Z.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*