Vedran Mlikota

Vedran Mlikota poznati je hrvatski filmski, televizijski i kazališni glumac. Rođen je 31.7.1969. godine u Zagvozdu. Mlikota se proslavio u mnogim televizijskim serijama poput Naši i vaši, Naša mala klinika, Cimmer fraj, a od filmskih uloga pamtimo ga u Da mi je biti morski pas, Oprosti za kung fu, Duga mračna noć i Gdje pingvini lete. Tijekom svoje bogate karijere, osnovao je i festival u svom rodnom gradu koji se financira isključivo od sredstava zainteresirane publike.

Obrazovanje

U rodnom je mjestu završio osnovnu školu i prva dva razredna srednje škole, a srednjoškolsko je obrazovanje dovršio je u Splitu. Kasnije je upisao Akademiju dramske umjetnosti, a 1992. godine diplomirao je u klasi profesora Izeta Hajdarhodžića s predstavom Hamletmašina za koju je dobio i Rektorovu nagradu.

Privatni život

Odrastao je s majkom Nedjeljkom koja je radila u tvornici tekstila, ocem Antom koji je građevinski obrtnik i s bratom i četiri sestre. Zanimljiv je podatak je Mlikota, iako je visok 189 centimetara, najniži član ove velike obitelji. Djetinjstvo mu je ostalo u lijepom sjećanju, a najviše se voli prisjetiti snijega u malom mjestu i bezbrižnih dječačkih ljeta.

Odlučio je postati glumac nakon što je nastavnica odvela djecu u kazalište, a Mlikoti se to toliko svidjelo da je nakon toga svaku večer odlazio u kazalište bez obzira na predstave koje su igrale.

Mlikota je bio pet godina u vezi s profesoricom engleskog jezika i književnosti Anom Varšek, a nakon toga zaljubio se u Zvjezdanu Baričević. Iz te veze Vedran Mlikota ima i kćer rođenu 2005. godine. Iako kćer ne viđa, redovno plaća alimentaciju.

Nakon toga zaručio se s Nelom Kocsis, prvakinjom HNK-a, s kojom je bio u vezi od 2008., ali nakon što je ona saznala da njezin zaručnik ima dijete, odlučila je prekinuti zaruke, ali i njihovu vezu. Ona naglašava da su razlike među njima, ponajprije u karakteru, bile prevelike.

Posao

Mlikota je, nakon diplome, čak 18 godina bio stalni član drame HNK, ali je 2010. godine dao otkaz na tom mjestu zbog drugih obaveza na televiziji. Do 2015. djeluje kao slobodni umjetnik, a te godine ulazi u stalni angažman u Satiričko kazalište Kerempuh. Tijekom pripadanja ansamblu HNK, glumio je u mnogim predstavama, od kojih se ističu Što je muškarac bez brkova, Opera za tri groša, Dundo Maroje, San ljetne noći i Heraklo – Alekstida, a od predstava pod okriljem Kerempuha istaknuo se u Ustavu Republike Hrvatske, Narodnom heroju Ljiljanu Vidiću, Policiji, Predstavi Hamleta u selu Mrdruša Donja i Čudu u Poskokovoj Dragi.

Mlikota je rado viđen glumac na filmskom platnu, a glumio je u mnogo kultnih hrvatskih filmova kao što su Da mi je biti morski pas iz 1999., Oprosti za kung fu iz 2004., Duga mračna noć iz iste godine, Libertas iz 2006. godine, Nije kraj i Gdje pingvini lete, filmovima snimljenima 2008.

U serijama prikazivanima na hrvatskim televizijama specijalizirao se za humoristične serije pa ga tako pamtimo u velikim uspješnicama kao što su Naši i vaši, Naša mala klinika, Odmori se, zaslužio si, Bibin svijet, Bitange i princeze, Stipe u gostima i Da sam ja netko. Na televiziji se pojavljivao i u zabavnoj emisiji HRT-a Ples sa zvijezdama u kojoj je plesao s Marijom Šantek, natječući se protiv drugih hrvatskih javnih ličnosti.

Osnovao je festival Glumci u Zagvozdu te je danas umjetnički direktor ovog festivala, a glavni mjesni trg ovog mjesta preimenovan je u Trg Glumca upravo zbog inicijative koju je pokazao Mlikota, kako bi se i ljudima u manjim mjestima omogućio pristup kazalištu.

Njegov glas pamtimo iz Shreka 2, Shreka 3 i Shreka uvijek i zauvijek, u kojima je posudio glas simpatičnom Shreku. Osim Shreka, u crtanom filmu Krš i lom posudio je glas Ralphu.

Najveća postignuća

1993. godine Mlikota je proglašen najboljim glumcem Festivala hrvatske drame Teatra ITD, a godinu kasnije biva nagrađen na Prvom festivalu malih scena u Rijeci nagradom Veljko Maričić za najboljeg glumca.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*