Vanda Winter

Vanda Winter hrvatska je pjevačica i kazališna i filmska glumica. Poznata je po mnogim predstavama, vokalnim izvedbama i sudjelovanju u glazbenom showu Tvoje lice zvuči poznato. Nastupila je na brojnim festivalima.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne škole, Vanda Winter upisuje IV. gimnaziju i paralelno uz to zagrebačku Rock akademiju gdje je učila pjevati uz profesoricu Ljiljanu Labazan.

2005. godine upisuje glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Te iste godine postala je stipendistica kazališta Komedija.

Privatni život

Rođena je 18.8.1984. godine u Buševcu, mjestu kraj Velike Gorice. Majci Sanji i ocu Branku Vanda je jedina kćer. Vanda Vinter vjenčala se za nogometaša i diplomiranog kineziologa Ivana Parlova.

Posao

Svoju ljubav, ali i talent za pjevanje i glumu Vanda Winter otkrila je već u ranoj dobi. Kao i mnogo drugih hrvatskih pjevača i pjevačica prvi scenski nastup imala je u Turbo Limach Showu 1998.

Kao vokalna solistica 2000. i 2001. nastupala je s televizijskim Big Bandom. Početak karijere obilježio je i Dino Dvornik koji ju je pozvao na autorsku suradnju za pjesmu “Ne znam kome pripadam” 2002. godine. Tada je Vandu Winter zamijetila šira javnost.

Nakon toga imala je još velikih suradnji i to s Davorinom Ilićem za pjesmu “Kemija” 2002., s Markom Tomasovićem te iste godine za pjesmu “Ni srcu ne dam te ja”, 2003. s Davorom Devčićem i pjesmom “Ti si najbolje što znam” i nakon toga 2004. ponovno s Markom Tomasovićem s pjesmom “Ja čuvam te”.

Nastupala je i na brojnim festivalima kao što su Grand prix festival, Hrvatski radijski festival i Zadarfest. Do danas karijeru gradi u mnogobrojnim bendovima i orkestrima, a neki od njih su Big Band, Orkestar opere Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar kazališta Komedija i Zagrebačka filharmonija.

U sklopu ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, Vanda Winter je 2013. na glavnom zagrebačkom trgu izvela pjesmu Ave Maria.

Vanda se istaknula i kao glumica pa se 2003. prvi put popela na kazališne daske i izvela mjuzikl “Kosa” u ulozi Sheile u zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija. 2004. tumačila je ulogu Jane Jurkove u prvoj hrvatskoj rock operi pod nazivom “Gubec-Beg”.

Tijekom studiranja sudjelovala je u predstavama Hrvatskog narodnog kazališta, kazališta Trešnja i Komedija. Ostale kazališne uloge su uloga Aide u predstavi “Aida”, u “Bljesku zlatnog zuba” u ulozi Zlate, u predstavi “Ella i Marilyn” kao Marilyn Monroe, kao Anica u “Klupku”, Belle u predstavi “Ljepotica i zvijer”, Sophie Sheridan u “Mamma Mia”, Geschwitz u “Mimi” i mnoge druge.

U sklopu diplomskog ispita glumila je u filmu Vinka Brešana “Samo da ovo uspije”, a kasnije je imala ulogu u Kolarevom filmu “Praznici”.

Što se serija tiče, glumila je 2013. u dramskoj seriji “Stella” i u “Zlatnim dvorima”. Na televiziji smo je još gledali kao suvoditeljicu HRT-ovog novogodišnjeg programa i u showu Nove TV Tvoje lice zvuči poznato.

U tom je showu posebno zapela za oko širokoj publici izvedbama pjesmama “Euphoria”, “S&M” od Rihanne, “I just called to say I love you” Stevieja Wondera i “You’ve got the love” benda Florence and the Machine.

Vanda Winter imala je angažman i na radiju gdje je ostvarila značajnije uloge u radiodramama “Bijedni ljudi”, “Bijele noći”, “Cvijet s raskršća”, “Diptih 85”, “Evgenij Onjegin”, “Mor” i “Posljednji Stipančići”.

Posudila je glas u mnogim filmovima kao što su “Hugo i lovci na duhove”, “Zootropola”, “Medvjedić Paddington”, “Spašavanje Djeda Mraza”, “Snježno kraljevstvo” i mnogi drugi.

Najveća postignuća

2002. godine Vanda Winter osvaja Grand Prix na festivalu “Oni dolaze”.

Hrvatsko glumište dodijelilo joj 2008. godine nagradu je za izvanredan doprinos mladih umjetnika do 30 godina za ulogu Bele u mjuziklu “Ljepotica i zvijer”.

Hrvatsko glumište dodijelilo joj je 2011. godine nagradu za radiodramu “Bijele noći” i ulogu Nastenjke.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*