Valentina Fijačko

Valentina Fijačko je hrvatska sopranistica. Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta prvi se put pojavila 2001. godine. Bila je solistica Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i u Splitu, a od 2018. je prvakinja Opere HNK u Zagrebu. Njezin operni repertoar je bogat i raznolik, a posebnu pozornost posvećuje sopranskim ulogama u operama hrvatskih skladatelja

Obrazovanje

Diplomirala je i magistrirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na akademiju se upisala u 21. godini, iz četvrtog pokušaja.

Usavršavala se u Beču kod Olivere Miljaković.

Privatni život

Rođena je 1977. godine u Varaždinu. Odrasla je na Novim fosilima, Oliveru i sličnim izvođačima, a operu je imala priliku upoznati tek nakon 14. godine.

Prije nego se upisala u glazbenu školu, razmišljala je da krene stopama svoje majke i sestre i da izabere neko medicinsko zanimanje. U njezinoj obitelji se nitko nije bavio glazbom, a ni ona se dugo uopće nije vidjela na opernoj pozornici. Maštala je o poslu fizioterapeutkinje, a mogla se vidjeti i kao vizažistica.

Iako voli biti na pozornici i tamo se osjeća kao doma, Valentina ne smatra sebe nikakvom divom, ali ističe kako je ipak potrebno imati određenu dozu samodopadnosti kako bi izašao na scenu i pomislio da možeš nešto prezentirati ljudima.

U braku je s Amelom Kobićem.

Posao

Valentina Fijačko je na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu debitirala 2001. godine u ulozi Laurette u operi “Gianni Schicchi” Giacoma Puccinija. Imala je uloge i u predstavama “Sestra Angelica”, “Čarobna frula”, “Don Giovanni”, “Boris Godunov”, “Dijete i čarolije”, “Bastien i Bastienne”, “Carmen”, “Postolar od Delfta”, “Prodana nevjesta”, “Jevgenij Onjegin”, “Don Carlo”, “Nikola Šubić Zrinjski”, “La Boheme”, “Adel i Mara”,  “Turandot” i brojnim drugima.

Valentina je ispočetka bila uglavnom u komičnim operama, a kako joj je glas sazrijevao, dolazile su i ozbiljnije uloge u velikim operama u kojima se ženski likovi često tragični – najčešće umiru od bolesti ili ih netko ubije. U početku joj je bilo jako teško jer se previše poistovjećivala sa svojim likovima, a na jednoj probi se toliko rasplakala da više nije mogla pjevati.

S vremenom je shvatila da mora napraviti profesionalnu distancu pa joj je postalo lakše uživjeti se u tragičan lik, ali tako da se psihički ne iscrpi.

Od rujna 2003. do kraja 2006. godine bila je solistica Opere HNK u Osijeku, a zatim od siječnja 2007. solistica Opere HNK u Splitu. Ostvarila je bogat niz zahtjevnih sopranskih uloga u operama francuskih, talijanskih, hrvatskih i slavenskih skladatelja.

Iako je njezin operni repertoar bogat i raznolik, Valentina Fijačko posebnu pozornost posvećuje sopranskim ulogama u operama hrvatskih skladatelja. Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Varaždinskim komornim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Hrvatskim komornim orkestrom, Orkestrom hrvatske vojske i brojnim drugim orkestrima.

HNK Zagreb je 6.11.2018. godine prvi put prenosio uživo putem live streama izvedbu jedne opere. Riječ je o operi “Ero s onoga svijeta” koja je u realnom vremenu bila dostupna publici u Europi i svijetu, a Valentina je odigrala jedan od glavnih likova – lik Đule.

Od svih uloga koje je otpjevala, najdraža joj je uloga Mimi u “La Boheme”, a nakon toga bi izdvojila ulogu sestre Angelice u istoimenoj Puccinijevoj operi.

Najveća postignuća

Valentina Fijačko je jedna od izrazitijih umjetničkih osobnosti na hrvatskoj opernoj sceni. Njezino pjevačko i glumačko umijeće dobro je poznato posjetiteljima nacionalnih kazališnih kuća u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Za svoj rad je dobila nekoliko nagrada i priznanja, a neke od njih su Nagrada Ivo Vuljević za najuspješnijeg mladog glazbenika Hrvatske u 2004. godini, Nagrada hrvatskog glumišta za 2007. godinu, Nagrada Antun Marušić HNK u Splitu ua iznimne uspjehe u sezoni 2007./2008., Nagrada Milka Trnina za 2008., Nagrada Mirjana Radev HNK u Zagrebu za 2014. i kasnije 2018. godinu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*