Uršula Tolj

Uršula Tolj najpoznatija je javnosti kao televizijska voditeljica, ali ona je ujedno i urednica te novinarka. Za vrijeme svoje karijere ispred ekrana, počela je pisati, tako da je danas poznata i po svojim knjigama za trudnice i majke, te dječjim knjigama. Uršula Tolj rođena je u Rijeci 1973. godine.

Obrazovanje

Uršula Tolj završila je osnovnu i srednju školu u rodnoj Rijeci. Kaže da je uvijek bila odličan učenik, pomalo štreberica, pa je upravo zbog velike odgovornosti koju je pokazivala, dugo bila predsjednica razreda. Nakon mature odlučila se za i za studij u Rijeci. Upisala je Filozofski fakultet u Rijeci, gdje je diplomirala hrvatski jezik i književnost, tako da je po struci profesorica hrvatskog.

Privatni život

Uršula Tolj rođena je 1973. godine u Rijeci gdje je provela djetinjstvo i mladost. Još u srednjoj školi počela je pokazivati strast prema pisanju, pogotovo pisanju poezije. Ta ljubav pratila ju je do danas, kada je Uršula poznata i kao spisateljice zbirki poezije. Osim toga, kao tinejdžerica napisala je čak i jednu sapunicu, koji je u nastavcima davala na čitanje svom razredu. Nakon mature ju je planirala pretvoriti u scenarij, ali tu ideju nikada nije realizirala.

Nakon diplome, Uršula je počela raditi kao novinarka i to najprije u Rijeci, a onda se 1996. godine preselila u Zagreb. S 26. godina udala se za pet godina starijeg Svebora Labura, grafičkog dizajnera. U braku su dobili dvoje djece, sina Petra Krešimira i kćer Ewu. Za vrijeme prve trudnoće, Uršula je ponovo počela pisati. Najprije je napisala knjigu savjeta za trudnice i mlade majke. Rekla je da u vrijeme kada je pisala tu knjigu, informacije o toj temi nisu bile toliko dostupne kao danas, pa je odlučila doprinijeti. Tada je ponovo počela pisati i poeziju. S obitelji se preselila u Samobor, počela je pisati kolumne na temu majčinstva i baviti se svojim prvim, novinarsko-voditeljskim poslom.

Nakon 10 godina braka, Uršula se razvela od muža, ali su zbog djece ostali u dobrim odnosima. Uršula je nastavila s pisanjem, izdavši svoju prvu chick-lit knjigu. Pisanjem se bavi i danas, pišući blog, zbirke pjesama i kolumne. Također i danas radi kao urednica, a ponekad i TV-voditeljica.

Posao

Nakon što je diplomirala hrvatski jezik i književnost, Uršula Tolj najprije je počela raditi kao radijska voditeljica na Radio Rijeci. Radila je tamo od 1993. do 1994. godine. 1994. godine u Rijeci je radila u TV centru za Hrvatski radio. 1998. godine počeka je raditi za Drugi program Hrvatskog radija. Istovremeno je počela raditi i na Hrvatskoj televiziji u Zagrebu, gdje radi do danas.

Osim voditeljskim poslom, poslom urednice i novinarke, Uršula je radila i kao glumica, manekenka i foto-model. Također se aktivno bavi i pisanjem. Ne samo da piše kao novinarka i kolumnistica, već radi i kao copywriter i tekstopisac. Izdala je zbirke pjesmama, knjigu kolumni u kojima je pisala o majčinstvu, te chick-lit roman. Neke njene pjesme čak su i uglazbljene.

Najveća postignuća

Uršula Tolj najpoznatija je kao TV-voditeljica. Vodila je mnoge emisije na HRT-u, a danas se uglavnom bavi uredništvom. Uršula je radila na mnogim televizijskim projektima, te vodila neke festivale.

Danas, osim po uredništvu, Uršula je poznata i po svojim knjigama. 2003. godine izdala je knjigu “Prvi put mama” u kojoj je pisala o svom iskustvu majčinstva. 2004. godine izdala je “Šaptalicu”, a 2006. godine knjigu “Prvi put mama i drugi put”. I u ovoj knjizi pisala je o svojim iskustvima, koje je do tada dijelila na svom blogu “Mame i bebe”.

2009. godine izašla je njena chick-lit knjiga “Uz kavu i čokoladu”.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*