Tomislav Gretić

Tomislav Gretić je jedan od poznatijih hrvatskih chefova. Proslavio se sudjelovanjem u kulinarskom serijalu “Masterchef”, a kasnije i kao član žirija u drugoj sezoni kulinarskog tv showa “Tri, dva, jedan kuhaj!”. Rođen je i odrastao na Trešnjevci u Zagrebu. 2012. je imao kulinarski show, “Kuhar i pol” u kojem su mu u pripremi recepata pomagali specijalni gosti, stručnjaci pojedinih vrsta namirnica. U listopadu 2019. bio je glavni sudac u kulinarskom showu HRT-a “Kuhan i pečen”.

Obrazovanje

Tomislav je htio biti kipar ili slikar i kad je došlo vrijeme upisa u srednju školu njegova želja je bila Škola primijenjene umjetnosti. Njegovom ocu se nije sviđala ta ideja jer je smatrao da se od toga ne može živjeti pa se Tomislav odlučio za Ugostiteljsko-hotelijersku školu. Nakon prva dva razreda morao se opredijeliti ili za hotelijerski smjer, ili za kuhara ili konobara. S obzirom na to da su svi njegovi prijatelji išli na kuharstvo i on se odlučio za taj smjer.

Ideja da se bavi kiparstvom držala ga je dugo pa je jedno vrijeme išao na Rokov perivoj u Zagrebu gdje su se odvijale pripreme za Akademiju, čak je imao spremne mape za prijemni ali nikad nije imao hrabrosti to predati jer se na kiparstvo godišnje primao jako mali broj ljudi.

Privatni život

Tomislav potječe iz obitelji srednjeg sloja. Majka je radila kao računovotkinja u Vjesniku, a otac koji je bio ekonomist, radio je u Ini. Veliki utjecaj na njega imale su večere koje su njegovi roditelji pripremali za prijatelje. Njegov otac je pripremao jela iz poznate kuharice “Moderna francuska i međunarodna umjetnost kuhanja” što je za njega bilo fascinantno i čudno da uvijek otac kuha takve večere, a ne majka. Smatra da se vjerojatno tu javila i njegova želja za kuhanjem. Da bi postao kuhar morao je prevariti roditelje, to je učinio slagavši im da nema dovoljno dobre ocjene za hotelijerstvo koje su oni htjeli da upiše.

Sebe opisuje kao kreativnu, snalažljivu i tvrdoglavu osobu, za njega najbolja svjetska kuhinja ne postoji jer je svaka specifična na svoj način. Slobodno vrijeme voli iskoristiti za putovanja i otkrivanje novih kultura. Hobiji su mu crtanje i slikanje, a zbog potrebe da dokumentira i snima vlastita jela, popisu se pridružila i fotografija koja je od hobija prerasla u opsesiju.

U vrijeme dok je radio u Zürichu upoznao je Prisku Thuring, deset godina mlađu Kanađanku švicarskog porijekla s kojom je otišao raditi u hotel Palace u Dubrovniku, a kasnije su se vjenčali i postali najpoznatiji domaći chefovski par. Rastali su se 2014. godine, nakon devet godina braka.

Posao

Karijeru je započeo u Yacht klubu marine u Cresu, a zatim nastavio u kuhinji hotela Laguna u Zagrebu. U doba rata u Laguni su bili smješteni prognanici za koje su kuhali jela poput gulaša, graha, sarme i ostalih za koje smatra da ih nikada ne bi pošteno naučio da nije tamo radio. Iako u to vrijeme toga nije bio svjestan, danas to iskustvo smatra sjajnim.

Kasnije odlazi raditi u Sheraton, a 1996. godine odlazi u inozemstvo. Radio je u Sheratonu u Varšavi, Egiptu, Dubaiju i Švicarskoj. Posao u Dubaiju gdje je radio s gotovo stotinu ljudi iz dvadesetak različitih nacija smatra izvanrednom školom jer se osamostalio kao čovjek i kao kuhar.

Nevjerojatnim iskustvom smatra i posao u hotelu Dolder Grand u Zürichu. Hotel je u to vrijeme već dvadeset godina poslovao u gubitku, ali vlasniku nije bilo bitno zarađuje li hotel ili gubi. Jedino što je bilo važno je to da je sve što se nudilo moralo biti najbolje i najkvalitetnije, bez obzira koliko košta. U vrijeme dok je radio u Dolderu bilo je obavezno da se chef pojavi pred VIP gostima. U najboljem sjećanju mu je ostao bend U2, dok susret s Tomom Jonesom smatra najljepšim doživljajem iz tog hotela.

Sudjelovanje u Masterchefu je bilo njegovo prvo televizijsko iskustvo. U početku se nije osjećao ugodno pred kamerama ali se kasnije prilagodio. Zbog neslaganja s konceptom u kojem se koristi smrznuta i konzervirana hrana, ali i obveza u restoranu u kojem je tad radio, sudjelovao je samo u jednoj sezoni Masterchefa.

Tomislav Gretić bio je i član žirija druge sezone RTL-ovog kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj”.

Nakon što je nekoliko godina radio kao glavni chef u restoranu luksuznog hotela Monte Mulini u Rovinju 2015. godine je dao otkaz uz tvrdnju kako je njegova hotelska karijera završena, možda čak i zauvijek. Njegovo zanimanje su privukli neki manji projekti i konzultantski posao jer smatra da sa stečenim znanjem može pomoći drugima koji imaju potrebu za drukčijim pogledom na kuhanje i menije.

U listopadu 2019. godine Tomislav Gretić odabran je za glavnog kuhara sudca u HRT-ovom kulinarskom showu “Kuhan i pečen” gdje je kao glavni sudac bio odgovaran za donošenje konačnih odlukama kandidata.

Najveća postignuća

Tomislava je posao vodio po brojnim hrvatskim i svjetskim hotelima, kuhao je za poznate svjetske zvijezde poput Stinga, Rolling Stonesa, Billa Clintona i mnogih drugih.

Prvi je hrvatski chef koji je dobio pozivnicu za Hangar 7, kompleks u Salzburgu u sklopu kojeg se nalazi kultni restoran Ikarus, dobitnik Michelinove zvjezdice. Pozivnica za sudjelovanje u tom projektu, u kojem dvanaest kuhara gostuje po mjesec dana, među svjetskim kuharima je postala stvar prestiža.

2000. godine je proglašen zaposlenikom godine u hotelu Deira u Dubaiju gdje je primio posebnu nagradu za svoja kulinarska postignuća, a 2014. godine je proglašen najboljim hrvatskim chefom.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*