Tin Srbić

Tin Srbić višestruko je nagrađivani hrvatski gimnastičar. Član je Hrvatskog sokola, a nastupima na svjetskim gimnastičkim natjecanjima ostvaruje iznimne rezultate. Tako je, kada je osvojio naslov svjetskog prvaka na preči na natjecanju u Montrealu, ostvario ujedno i najveći uspjeh u povijesti hrvatske gimnastike.

Obrazovanje

U Zagrebu je završio Osnovnu školu „Ivan Gundulić“, a potom i srednju školu. Nakon toga upisao je studij, također u Zagrebu, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Privatni život

Tin je rođen 11.9.1996. godine. Njegovi su se roditelji Saša i Karin Srbić, bavili akrobatskim rock’n’rollom, a upravo taj sportski duh prenijeli su na Tina i njegovu sestru Tenu. Tin i Tena nisu pokazivali zanimanje za ples, ali su se zato oboje pronašli u gimnastici.

Iako, prije gimnastike, Tin se okušao u nogometu, no kada je došao na trening rekli su mu da je premalen. Isto se dogodilo kada je došao na trening hokeja na ledu. Nakon toga, konačno je došao red na gimnastiku budući da je njegov otac poznavao trenera u Hrvatskom sokolu.

Za svoje roditelje i Tin i njegova sestra Tena ističu da su vrlo ponosni na njihovu ustrajnost da oboje uspiju. Neumorno su se žrtvovali i vozili ih u centar Zagreba na treninge i u školu, a potom kući u Dubravu.

U vezi je s Anom Đerek, poznatom hrvatskom gimnastičarkom i olimpijkom, koja mu je ujedno, uz roditelje i sestru najveća potpora na natjecanjima.

Posao

Gimnastikom se počeo baviti kada je imao samo četiri godine, kada ga je otac, Saša Srbić, odveo k poznaniku, treneru Ratku Jovanoviću.
Tako je prve dvije godine bavljenja gimnastikom Tin trenirao u podrumu, u maloj dvorani Sokola. Potom, kada su treneri uvidjeli potencijal koji ovaj mladi sportaš posjeduje, prebacili su mu treninge u glavnu dvoranu.

U početku je trenirao višeboj, a kasnije su njegovi treninzi bili usredotočeni na preču.

Od 2000. godine član je ZDT Hrvatskog sokola, a od 2006. godine sudjeluje na natjecanjima na kojima osvaja iznimna postignuća.

Kao kadetski reprezentativac nastupao je na međunarodnom natjecanju 2009. godine u Innsbrucku, kada je i pobijedio. Iste je godine pobijedio na natjecanju u Zagrebu, a šest je zlata osvojio na PPH-u.

U Švicarskoj, na Rhental kupu, 2009. godine osvojio je treće mjesto, a iste je godine osvojio drugo mjesto na natjecanju u Linzu.

Najtalentiranijim mladim hrvatskim gimnastičarom proglašen je 2015. godine. Te je godine ujedno bio i četvrti junior Europe na preči.

Iduće je godine, U Bakuu osvojio broncu na preči, a iste je godine, u Ljubljani, na svjetskom gimnastičkom kupu također osvojio broncu na preči. Brončanu je medalju osvojio i na natjecanju u Osijeku i u Szombathelyju, a zlato je osvojio već iduće godine u svibnju na natjecanju u Kopru, također na svjetskom gimnastičkom natjecanju, i također na preči.

2016. godine osvojio je zlato na natjecanju u Osijeku, ali i srebro u Dohi.

U listopadu 2017. godine u Montrealu osvojio je naslov svjetskog prvaka na preči, a ovaj je naslov ujedno i najveći uspjeh u povijesti hrvatske gimnastike.

2018. godine Srbić je pobijedio na Svjetskom kupu u Dohi.

Najveća postignuća

Zbog svojih iznimnih sportskih postignuća, 2017. godine Srbića je Međunarodna gimnastička federacija proglasila gimnastičarom svjetske klase.

Višestruki je osvajač zlatnih medalja na svjetskim gimnastičkim natjecanjima.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*